Gyökinek

Csak hogy ne maradjál napi betevő nélkül.

Szóval én már elrendeztem a fejemben a dolgokat. Így néznek ki:

 • Intelligencia: a logikus gondolkodás képessége. Az, hogy mennyi idő alatt találod meg a kriksz-kraksz geometriai formák között a kakuktojást.
 • Érzelmi intelligencia: hogyan viselkedel. Mennyire vagy önző, mennyire tudsz kooperálni, mennyire tudsz konfliktusokat megoldani.
 • Műveltség: mennyi új gondolatot emésztettél meg. Mennyi séma alakult ki a fejedben, melyekbe el tudod helyezni a világot. Mások gondolkodásának, érzelmeinek megismerése mennyire tett nyitottá. Természetesen idesorolom a tapasztalatot is.

Mindhárom tulajdonság fejleszthető. Mindegyik kihat a másik kettőre. A hármat együtt nevezzük bölcsességnek.

Ja, és a kispolgár meg az, aki külön törülközőt használ a genitáliáinak és külön törülközőt a többi testrészének.

7 Comments

 1. Ezt a cikket jótékonyan tudjuk be az alváshiány és a taurin együttes hatásának :)

 2. varanusz,
  Nincs ezzel semmi baj, csak nagyon régi IRL vitákat gondoltam ezzel lezárni.

 3. Horasz,
  Még nem.:)

 4. Békésen cigarettáztam otthon az erkélyen tegnap éjszaka, mikoris belémvillant, hogy amit legutóbb írtam, bizonyos nézőpontból esetleg sértő lehet (mármint a kölcsönkérésre vonatkozó rész). Komolyan mondom, távol állt tőlem minden ilyen szándék, inkább csak “viccesnek” találtam, hogy főinformatikus barátom cucc nélkül maradt. (Gondolom ez inkább csak nekem vicces.)

  A mindennapi betevőt köszönöm. A helyzet persze az, hogy “kispolgári szerű” életvitelemhez kezd hozzátartozni, hogy mindinkább szokásaim rabjává válok. (Ez valószínüleg baj.)Ezért aztán nálam egy munkahelyi reggel a kávé – cigaretta – mivanvelem triumvirátus jegyében zajklik és valami zavart érzek az erőben, ha ez nem így történik. (Nos lehet, hogy egy lehelletnyit túloztam, de valóban hiányozna, ha nem lenne.)

  Régebben egyébként néha azt gondoltam, hogy majd akkor leszünk kispolgárok ha már nem sört és unikumot reggelizünk, hanem otthon készített habos kakaót. Ezt ma már másként gondolom, vagy nem, vagy igen, vagy valami. A törölközös péda tetszik, bár eddíg ebből a nézőpontból nem jutott eszembe megközelíteni a kérdést.
  Mi az, hogy IRL, és milyen régi viták, meg gondolod, hogy ezzel lezártad?
  Folytatás majd még később, csak egy kicsit dolgoznom is kell. Üdv

 5. Dehogyis, nem vettem sértőnek. Nem azért írtam.

  Mi az, hogy IRL,
  Az URL párja.

  URL: Uniform Resource Locator, hevenyészve ‘rögzített erőforrás útvonal’. Ez az a kifejezés, melyet a böngésző címsorába írsz, pl. http://mivanvelem.hu/exchange-irasok.

  IRL: In (the) Real Life. A valós élet, azaz amikor nem az interneten lógsz, hanem valóságosan élsz.

  milyen régi viták
  Legutóbb, amikor pár évvel ezelőtt az albérletedben végigvitatkoztuk az estét, arról volt szó, hogy az intelligencia velünk született-e vagy megszerezhető. A mostani írással arra céloztam, hogy az a vita azért volt parttalan, mert nem határoltuk be, mi számít intelligenciának – egyszerre beszéltünk mind a három említett tulajdonságról. Nyilván elbeszéltünk egymás mellett.

  A ‘Mi a kispolgár’ meg egy korábbi sevége-sehossza vitánk volt. Az meg azért zavart, mert én se tudtam magamban tisztázni, hogy hol van a határ kényelmesség, visszafogottság és kispolgárság között. Aztán ez a drezdai emlékezés világosította meg: az például egész biztosan kispolgár, aki anélkül előitéletes, hogy egyáltalán belegondolna, mit is csinál. (Ugye a külön törülköző azt az előitéletet tükrözi, hogy vannak lenézett, koszosnak, büdösnek tekintett testrészeink – ezeket szegregáljuk. Pedig zuhanyzás után mindenhol ugyanolyan tiszták vagyunk.)

  Az unikum vs kakaó dilemma nem olyan bonyolult. Munkába menet kakaó, mert ott a másik nem praktikus. Hétvégén viszont simán szoktam reggeli előtt bedobni egy felest. A kocsma meg már azért nem játszik, mert a lakás kényelmesebb. Annyi változott, hogy már nem akarok berúgni. Nem hiányzik.

  Apropó… te még dohányzol? Nem trendi… ;-)

 6. “Nincs ezzel semmi baj, csak nagyon régi IRL vitákat gondoltam ezzel lezárni.”

  Csak pár hónapja van nekem ez a mindennapos “mivanvelemezés”, és bár elég sok régi anyagot is olvastam, mindent nem volt időm átnézni, meg aztán a régebbi bejegyzésekhez tartozó kommenteket egyátalán nem olvastam, így hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy vajon a mi régi vitáinkra vonatkozott-e a fent megidézett mondat, vagy úgy általában a blogodon folytatott hasonló jellegű vitákról van szó.

  Igen, még dohányzom. Nagyon tudom, hogy nem kéne, (meg persze azt is, hogy nem trendi, de hála Isten azt hiszem számtalan más olyan dolgot is teszek, ami nem trendi (ez most nem a dohányzás felmagasztalása volt)) de úgy tűnik gyenge vagyok.

  Amit egyébként írtál (intelligencia és kispolgári viselkedés)azt első olvasatra jó (bocsi!). Sajnos az utóbbi időben nem volt sok alkalmam arra, hogy errő-arról jókat beszélgessek (beszélgessünk), igy az agyam elég tompa. Kicsit fel kell ébresztenem, hogy érdemben is tudjak valamit mondani.
  Nagyot kicsit dolgozni…

Leave a Reply

Your email address will not be published.