Elvenni a libidót

Belegondolt már valaki, hogy miért van az, hogy embertársainkban először a hátrányos tulajdonságaikra koncentrálunk?

– Tegnap találkoztam Erzsivel.
– Az melyik?
– Tudod, az a tokmányorrú.
Cinkos egymásra röhögés.

Ilyesmivel tele vannak a napjaink.

Minden önmarcangolási késztetésünk ellenére ne higyjük, hogy ez pusztán azért van, mert az emberiség gonosz és rosszindulatú valami. Oké, azt se mondom, hogy mindenki matyóhímzés, de messze nem vagyunk annyira rosszak, mint gondoljuk.
A hátrányos tulajdonságok kipécézése például egészen jól magyarázható. Arról van szó, hogy nem szeretjük, ha valaki felettünk áll. Nem szeretjük magunkat kicsinek, nyomorultnak érezni. És ez nem csak valakire vonatkozik, hanem valamire is. Pontosabban a valamire nem, mivel az nem élő… de van valamije, ami élő lehet. Ez az, amit úgy hívunk, hogy szellemi erő, vagy ahogy Jung nevezte, libidó. Félek a víztől? Ez azt jelenti, hogy az én fejemben túl nagy a víz szellemi ereje. Ha ennek ellenére meg akarok tanulni úszni, akkor le kell csökkentenem a víz – fejemben létező – szellemi energiáját, el kell vennem a libidóját. (Gyakorlás, pszichológiai ráhangolás, sikerélmények.)

Az ember pedig van annyira körmönfont, hogy ezt a technikát szinte látatlanban alkalmazza. Erzsinek lehet bomba alakja, lehet kungfu és sakk világbajnok egyszerre – de tokmány orra van, tehát van olyan pont, ahol felette állunk. Ezzel a hozzáállással rengeteget vettünk el Erzsi szellemi energiájából – és elértük, hogy értelmesen tudunk vele beszélgetni, nem bénulunk le a felsőbbrendűségétől.

2 Comments

  1. Joseph Heller: Valami történt

  2. Végig tudtad olvasni? Most vettem le a könyvespolcról, megnéztem: a 199. oldalon van benne a könyvjelző. 12 éve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *