Historia est magistra vitae

Középiskola, történelem, XIX század vége, XX. század első fele – hogy én mennyire utáltam ezt az anyagot. Egyik kormány a másik után, ez ilyen rendeletet, az olyan törvényt, ez így bukott meg, arra amúgy szavaztak, kormánypárt, ellenzék, mamelukok, Tisza párt, Bethlen párt – istenem de nem értettem, miről van szó, mennyire is untam az egészet.
Utódaink bezzeg szerencsésebbek.
Elképzelem a történelemkönyvben ezt a Gyurcsány beszédet… elképzelem, hogy az órán az iruló-piruló történelemtanárnő és a nem is túl visszafojtottan röhögő kamaszok kielemezik a rejtett mondanivalót… rögtön izgalmasabb az anyag.

Érettségi tétel:
A Gyurcsány-féle “Elkúrtuk…” beszéd hatása az ország gazdasági konszolidációjára.

És ahogy elnézem a fejleményeket, még csak elhallgatni sem lehet, mint Ady betegségét.

4 Comments

 1. Erről az ugrott be, hogy általános iskolai barátom nővérének a történelemfüzetében (1 évvel volt idősebb és járt fölöttünk a leányzó) a Hosszú Kések Éjszakájánál egy hatalmas felirat szerepelt:

  RÖHM BUZI VOLT!

  :)))

 2. KIK VOLTAK A MAMELUKOK??? Nekünk egy versenyhez sajna pont az kell-.- Én fogalmam sincs hogy ki voltak. tudnátok segíteni?o_o vagyis nem kik mert elvileg ez egy ember lenne… legalábbis a feladat ezt írja-.-

 3. Használd a google-t. A XIX században a magyar politikában a szónak kicsit más jelentése volt.

 4. Eredetileg:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mamluk

  A XIX. sz. végén a kormánypárt híveit és képviselőit hívták így. De sajna ez az oldal nincs kész a wikipédián, így többet én sem tudok mondani :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *