Ezt a linket ma találtam. Döbbenetes. És nagyon hasznos, az ilyen mászkálós embereknek.

Ezek után ellenállhatatlan vágyat éreztem végre “rendet teremteni” a tátrai névtárban. Úgy véltem, ez nem lehet nehéz és minden adottságom meg is van egy ilyen munkához: a nyelvismeret, a tátrai hegymászómúlt és főleg a Tátra szeretete. Valóban nem volt nehéz! A munka mennyiségét azonban lebecsültem – hat éven keresztül ráment minden szabadidőm.

Hogy kezdtem el? Világos volt, hogy egy táblázatot kell készíteni, amelynek oszlopait a négy nyelv, sorszám (azonosító), tengerszint feletti magasság képezi, soraiban pedig az elnevezések állnak majd. Egyéni ízlésem szerint ezt JavaScript-ben valósítottam meg.

Hozzátenném, hogy az egyes elnevezések mögött pár szavas magyarázatok is állnak. Pl:

A Nagy-Morgás a Wéber-csúcstól ÉK felé erősen ereszkedő gerinc púpszerű végső kiemelkedése, amely É-ra a Zöld-tavi-völgybe, K-re a Fehér-víz völgybe 400-500 m magas, csak részben sziklás (sok fű) falakkal letörő, meredek lejtőkkel ereszkedik. A Nagy-Morgás dny. gerincét közvetlenül a hegy teteje alatt keresztezi a piros jelzésű Felső turistaút (Magisztrálé), amely az Encián-szállótól a Zöld-tavi menedékházhoz visz át. Ezen az úton könnyen, fáradság nélkül érhető el a szép körkilátást nyújtó Nagy-Morgás.
Nevét mormoták szerint kapta. A “morgás=morga” ez esetben mormotát jelent, ami a mormota szepesi tájszava. A lengyel elnevezés a Rókus falu nevéből indul ki (Rókusi-tető).

Itt szoptunk volna május elsején, ha nem derül ki előtte, hogy ilyenkor ez még havas, lavinás vidék.