Gopro 12

Jönnek a téli hónapok, ilyenkor szoktam átgondolni a túrafelszerelésemet.

Mivel jelenleg 7-es Gopro-t használok fejkameraként, és már a 12-esnél járnak a fiúk, gondoltam, átnézem, mit is tud az újabb cucc. Illetve… fél füllel hallottam ezt, meg azt, és tetszettek annyira, hogy elkezdett rángatózni a vásárlóizmom.
De persze nem vásárlunk csak úgy, utána kell nézni mindennek.

Az első – és legfontosabb – nyálcsorgatás a bluetooth mikrofon volt. Lassan már másfél éve bringázom úgy, hogy a kamera mellett egy adapter is rögzítve van a sisakon, na meg fel van tekerve másfél méter vezeték. Ami nem csak hülyén néz ki, de külső mikrofon esetén a Gopro nem vízálló, azaz esős időben állandóan át kell szerelgetnem, persze külső mikrofon nélkül meg trágya a hang. Mennyivel egyszerűbb lenne az élet egy bluetooth mikrofonnal…!
Nos, az első keresés eredménye az lett, hogy igen, a készülék tudja, de a hangminőség borzalmas. Mintha konzervdobozból szólna a hang, onnan is halkan.
De!
Kapható hozzá egy ún. Media Mod (43e pénz), ez egy plusz keret, amelybe bele van építve egy szőrmókkal védett puskamikrofon. Jó ez? Háát… az átnézett youtube videók szerint nem sokat javít a hangminőségen, cserébe maga a mod már nem vízálló, azaz esőben le kell szedni.
De!
A modban vannak beépített csatlakozók, köztük 3,5 mm-es Jack mikrofoncsatlakozó is, plusz van rajta két vakupapucs is, azaz semmi akadálya annak, hogy rögzítsünk a kereten egy rádiós (2,4 GHz) mikrofon receivert, azt csatlakoztassuk a kereten lévő csatlakozóba, utána valamelyik zsebembe beleteszem a mikrofon transmittert, az abból kivezetett mikrofont rögzítem a ruhám gallérján… és voilá! Nincs kábel a sisakon, a hangminőség pedig tökéletes. Mi van esőben? Gáz. (Persze csak képletesen.) A modot le kell szedni, mert külső mikrofonnal különösen nem vízálló. Viszont tény, hogy a leszerelése gyors (keret le, kisajtó vissza). Mennyibe is kerül egy ilyen rádiós cucc? A legolcsóbb és leggagyibb Synco G2 az nálunk 93e forint. (Alibabánál a fele.) A legjobban dicsért DJI wireless cucc meg 142e fabatka. Szóval ott járunk, hogy a 180e forintos akciókamerához vásárolnom kell minimum 140e forintért kiegészítőket, ha azt szeretném, hogy jó legyen a hang. Háát…

Egy dolog maradt még ki, az, hogy a 12-esnél milyen is a beépített mikrofon? Pontosabban mikrofonok, ugyanis három van belőlük és az egyik kifejezetten úgy van beépítve, hogy kiszűrje a szélzajt. Azaz nem kizárt, hogy a beépített mikrofonja mindenféle extra firlefranc nélkül is megfelelő lenne, de a mostaninál egészen biztosan jobb.
Hmmm.
Ezt persze csak úgy lehet megtapasztalni, ha megveszem.
Mit tud még?
Rengeteget. Ebbe nem is mennék bele, elképesztő, milyen felvételi lehetőségeket pakoltak bele. Kár, hogy nekem a jelenlegi 2K/60fps is bőven megfelel, időnként már ez is megizzasztja a vágóprogramomat.

Jó. Mi volt még, amitől csorgott a nyálam?
Hát például az automatikusan szinkronizálódó beépített óra. Oké, ez már azt hiszem a 9-esben is benne volt, de soha nem értettem, miért kellett ezzel ennyit várni? Nem megyek bele a részletekbe, ha valaki vágott már videót úgy, hogy 4-5 kamera felvételeit használta hozzá, pontosan tudja, mennyire fontos, hogy a kamerák órái együtt járjanak.

A végére hagytam azt, ahol a 12-es elbukott. A külső mikrofonnál már rezgett a léc, de nem ez volt az a pillanat, amikor kidobtam a kosárból.
Nincs benne GPS chip.
Erre első pillanatban nem is találtam szavakat. Egy GPS chip nincs 1 dollár. Itt pedig egy 500 dollár értékű készülékről van szó. És lespórolták. Nyilván elég nagy felháborodás lett belőle, ment a pampogás a Gopro fórumán is, meg a Reddit-en is, a cég pedig faszán nekiállt hazudozni, miszerint azért hagyták ki, mert sokat fogyaszt, ami mondjuk igaz is, de már a 7-esen is ki lehet kapcsolni és akkor nem fogyaszt semmit. Azaz akinek fontos, az bevállalja a többletfogyasztást és használja. Innentől viszont egyértelmű a szarrágás.
Jó, persze, de mire is jó egy GPS chip? A gyártó is arra hivatkozott, hogy nagyon kevesen használják. Lehet. De használják! Megint ott vagyunk, hogy több kamera. Tipikus forgatókönyv, hogy drón képét kell összelőni a Gopro felvételével. Meg úgy általában, bárminek a képét kell összelőni bármi másnak a képével, az alapján, hogy mind a kettő rögzíti a gps trekkeket. Én például a Garmin Fenix6 trekkjében lévő értékeket lövöm össze a Dashware programon belül a Gopro felvételével és ehhez nagyon kell, hogy a kamera is trekkeljen.

Persze ha már ennyire beleástam magamat, szétnéztem, mi van a konkurenciával? Az egyedüli szóbajöhető vetélytárs a DJI Action 4, de DJI terméket elvből nem veszek, szóval kuka ez is.

 • Csak halkan jegyzem meg, hogy a DJI kamerában sincs GPS chip. Ha szükséged lenne rá, vegyél külön egy távirányítót hozzá (32e HUF), abban már lesz.
 • Nos, ennyi. Marad a jó öreg (de nagyon öreg) 7-es Gopro.

  4 Comments

  1. Áldom az eszem, hogy ügy nélküli igaz ember próbálok maradni, nincs se fejkamerám, se GPS-es órám, se drónom, semmi.
   Hihetetlen ez a gány és genyó hozzáállás.
   Nem az élet reális kihívásait kell megoldani, hanem az árusított szemetek által generált problémákat.

   • Ezzel abszolút így vagyok én is. Keresek okosórát, csupa csupa kompromisszum bármit is választok. Eddig is megvoltam okosóra nélkül, ezután is megmaradok.

   • Nem rossz a nulla megoldás sem, de az igazi kihívás abban van, hogy megtaláld azokat a dolgokat, amelyek tényleg kellenek (és jók), de ne vegyél olyasmit, ami szemét. Persze ez a legdrágább metódus, hiszen ilyenkor azok a cuccok, amelyekről kiderült, hogy nem is kellenek annyira, na meg vacakok is, az ember nyakán maradnak.

    • Ami az egyik embernek szemet, az a masiknak ertek. Az ilyesmit erdemes eladni, mert lehet, hogy neked, professzionalis felhasznalasra nem jo, de masnak, masra jo lehet. Vagy eppen orul, hogy relative olcson tud hozzajutni egy akarmilyen megoldashoz a sajat problemajara.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *