Nehéz a droner élete, különösen, ha Mavic Mini1 drónja van és repülőtérhez közel lakik.

Ez a drón szvsz a DJI valaha gyártott legvacakabb drónja. Nincsenek benne szenzorok, azaz olyan, mint a bátor ló, simán nekimegy a falnak. Utána pedig koppan és elhallgat. Ha nem látom, akkor már a frász kerülget, minek megy neki. Szerencsére mindig látom, mert wifi alapú vezérlése van, 200 méternél többre nem lehet elküldeni, egyből elveszti a jelet és RTH. Ami ugye annyit jelent, hogy felrepül 50 méterre majd igyekszik haza. Feltéve, hogy nem volt felette egy fa, vagy távvezeték. Szóval – a DJI állításával ellentétben – egyáltalán nem kezdőknek való drón, hiszen folyamatos pánikérzést és félelmet alakít ki a lelkes próbálkozóban. Én gyakorlatilag privát kilátótoronynak használom, felküldöm 50 méterre, körbeforgatom, aztán ennyi. Mondanom sem kell, ennek semmi köze a normális drónozáshoz.

Ezt fűszerezte meg a tavalyi év második felében egy kellemetlen hiba: akárhányszor, akárhol felküldtem, mindig sikított, hogy GPS error, vezessek óvatosan. Azaz innentől nincs RTH. Se. Novemberben úgy döntöttem, elegem van, Dezsőnek meg kell halnia. Már van Mini3, ügyes, okos, tele van szenzorral, egyedül felfelé nincs, ez már nem megy neki mindennek, nem wifis, tud nyomkövetni, azaz csupa jó dolog. Ja. Meg jó ár. A Mini1 volt full felszereltséggel 160e forint. A Mini3 fullosan 520e. Hát, izé. Dezső túlélte.

De mit csináljak vele? Vacak is, meg beteg is. A GPS hibára azt írták, hogy resetelni kell, majd újra felpakolni az összes firmware-t. Nem biztos, hogy megjavítja, de legalább megadja azt az illúziót, hogy csinálunk valami hasznosat. Aztán közbejött egy hosszú betegség, hagytam a francba az egészet. Nagyon jól elvagyok drón nélkül is, meg egyébként is, bikepacking, egyáltalán nem biztos, hogy el tudom pakolni.
Kitavaszodott. A nyarat kajaktúrával kezdjük és oda tényleg jó lenne elvinni a drónt. Élesszük fel.
Nem volt könnyű. A mobiltelcsimen a DJI Fly alkalmazás el sem indult. Valószínűleg erre az Android verzióra már a DJI Go kellett volna, azt viszont nem vagyok hajlandó feltelepíteni. (Vagy lehet, hogy akkor csesződött el, amikor az Osmo-val vacakoltam. Valójában mindegy.)
Akkor? A drónt végül vezérelhetem más alkalmazással is. A garancia már úgysem aktuális.
Van olyan, hogy Litchi, meg olyan, hogy DroneDeploy. Az elsőről már sok jót hallottam, felraktam a mobiltelcsire. Csináltam usert, összekapcsoltam a drónnal, működött. Ránézésre. Mert ugye a repülőtér mellett nem lehet élesben kipróbálni. Az iránytű kalibrálása érdekes volt, csak szóban adja ki az utasításokat és a tengely melletti forgatást pont fordítva kell csinálni, mint a DJI Fly esetében, de legyűrtem ezt az akadályt is. Viszont volt egy figyelmeztetés: a drónnak a legfrissebb firmware-t kell használnia. És a Litchiben nem lehet firmware-t frissíteni. Jaj.
Itt jött segíteni a hős régi telefonom. Évek óta elő sem vettem a fiókból, most feltöltöttem és tadamm, működött. Még rajta is volt a DJI Fly alkalmazás. Hoppá. Firmware frissítés. Nos, túlaggódtam, már évek óta nincs új firmware. Persze ezzel a szoftverrel is be kellett kalibráli az iránytűt, de ez legyen a legnagyobb bajom.

Most már csak meg kellett várnom, hogy legyen egy kicsit jó idő, illetve ki tudjak mászni a betegágyból. Végül ez is összejött.
Innentől sorban történtek a jó dolgok. Kibringáztam a soroksári határba, ugye a közeli repülőtér. Előkaptam a régi telcsit és minden gond nélkül röptettem vele a drónt. Nem volt semmi GPS error, szépen repült a gép, úgy, ahogy eddig. Oké. Nézzük akkor a másik telcsivel a Litchit. Felküldtem és bátortalanul elkezdtem reptetni. Aztán már bátrabban is. Az első tapasztalok határozottan pozitívak voltak. Az, hogy látom térképen is, mi a helyzet, az nagy előny. A DJI Fly vezérlővel nem egyszer veszítettem már el a drónt és pánikoltam be, hogyan hozom haza. Itt ilyesmiről szó sincs. Egyedül a gimbal szögét nem tudom állítgatni, mindenképpen ragaszkodik az automatikushoz, az meg nem annyira jó, de remélhetőleg meg fogom találni rá az ellenszert. Szóval ez is jó.
És most jönnek az extrák. A Litchibe beleraktak egy csomó olyan funkciót, melyet csak komolyabb – és sokkal drágább – DJI drónok tudnak. Waypoint, Mission, Follow, azaz tud kijelölt pontok alapján repülni, tud komplett küldetést végrehajtani és tudja követni a vezérlő mozgását. Meg tud még egy csomó más dolgot is (tetszik a lasszó is, de valószínűleg nem fogom kipróbálni), szóval jó kis cucc.
Meg persze rengeteg tanulás. Letöltöttem néhány doksit, átolvasgattam. Hát, izé. Ugye olvasgatás közben nincs mellettem működő drón, úgy meg nehéz megérteni, mi is van. De!!! És ez egy hatalmas de. Van benne szimulációs üzemmód. Azaz kell hozzá egy működő drón, rá kell kapcsolódni, majd átváltani szimulációs üzemmódba. Ekkor lehet gyakorlatozni a fenti érdekes lehetőségekkel, úgy, hogy a drón valójában nem repül, de a képernyőn úgy látszik, mintha. Szuper. Pont ez kell nekem.
Ja. Ahogy Móricka elképzeli. Tényleg nem értem, mi ez az óriási nagy beszarás, de az a helyzet, hogy ahol a drón nem repülhet, ott szimulációs módban sem repülhet. Nyomkodhattam bármilyen gombot, semmire nem reagált, csak annyit írt ki, hogy itt márpedig nincs take off.

Most gondold el. Vagy bemagolok egy 130 oldalas manuált, majd kimegyek Soroksár határába a szántóföldre és megpróbálom fejből kipróbálgatni az opciókat, vagy viszem magammal a laptopot és az egyébként drónt vezérlő mobiltelcsimről megosztott internetkapcsolaton keresztül kapcsolódok a Litchihez, illetve a Google Earth-höz (úgy láttam a küldetések készítéséhez ezek is kellenek) és tücsökciripelés, távoli lónyerítés mellett megpróbálom megfejteni ezeket a csodákat.
Jól fogok kinézni a határban.
Lehet, hogy viszem az íróasztalomat is.

[Update1]

Túl korán örültem. Már csak este néztem vissza, mit is vett a drón és elhűltem. Akit érdekel, itt megnézheti az első Litchi tesztfelvételt. Csak hogy teljesen világos legyen: a gimbal szögét nem én állítgattam, gyakorlatilag nem kaptam hozzáférést. Minden magától, automatikusan történt. Amikor haladt a drón, próbálta követni a talajt, vagy mittudoménmit, amikor megállt, akkor meg felváltott az égbe. Gyakorlatilag nincs gimbal. Pedig jó, a korábbi DJI Fly repülésnél működött. Megpróbáltam konfigurálgatni, átnéztem egy csomó Youtube oktató videót… semmi. Pontosabban az oktató videóknál fel sem merült ez a hiba.
Akkor nálam mi van?

[Update2]

Nos, az van, hogy nem a szoftver vacakolt, hanem a hardver. Másnap megint kimentem legelni drónozni és most a DJI Fly is ugyanígy repült. Csak éppen ez ki is írta, miszerint Gimbal stucks. Kicsit megrángattam, illetve ebben az alkalmazásban van olyan, hogy gimbal calibration, azt is lefuttattam és rendbejött. Utána Litchi, még mindig nem lett jó, ferdén állt a gimbal, megint megmozgattam és végre beállt. Szóval most jó, lehet gyakorolni a bonyolultabb koreográfiákat, de az azért elég aggasztó, hogy az alkalmazás nem jelez semmilyen hibaüzenetet, ha a gimbal nem működik jól, illetve hogy nincs benne kalibrációs lehetőség.