Előljáróban: itt ugyan csupa kellemetlenségről lesz szó, de ez nem korlátozódik kizárólag a Komoot alkalmazásra. Nincs is értelme így vizsgálni. Én az egészet, az egész infrastruktúrát egyben használom, egy konkrét cél érdekében. Igazából nem is érdekel, hogy egy bizonyos dolgot a Komoot gombáz el, vagy a Garmin. A lényeg, hogy tudjam, mi nem működik rendesen és hogyan lehet megkerülni.

Akkor jöjjön a hibalista.

Offline trekk

Mennyire offline az az offline? Egyáltalán, mit is jelent az, hogy offline?
Az utóbbit tényleg nehéz értelmezni. Akármennyire bonyolult világkörüli utat is tervezel, a gpx fájl mérete párszáz kilobájt. Hiszen alapvetően egy txt fájlról van szó, mely gps koordinátákat tartalmaz hosszú tömött sorban. Mint írtam, ha össze vannak lőve a rendszerek, akkor amikor megterveztél egy trekket, azt a Komoot/Garmin infrastruktúra azon melegében le is rakja a túragps-re.
Akkor mi is az, hogy offline?
A térkép. Pontosabban a trekkel együtt elmentett régiós térképdarab. Kizárólag az.
A kérdés persze leginkább az, hogy megéri-e?
De mielőtt elkezdeném boncolni, pár szó arról, mennyire sikerült elkeffenteni. Szóval. Megterveztem egy túrát. Elmentettem. A túragps-en elindítom a Komoot Connect IQ alkalmazást, és tadamm, ott is van a túra. Kiválasztom. Két nyomógombot kapok: Start, illetve Offline. Értelemszerűen azt látom, hogy jelenleg nem offline, szóval ha le akarom tölteni, akkor rákattintok. A félreértések elkerülése végett: a track ekkor már lent van, azaz offline, ha rákattintok a gombra, akkor a trekkhez tartozó térkép jön le offline-ba. Ekkor a túragps Course folderében (course: routolható trekk a Garmin szótárban) keletkezik egy újabb trekk (*.fit kiterjesztéssel), melynek a neve úgy indul, mint a trekké, de a végére odabiggyeszt hat számot. Ebből lehet tudni, hogy ez az offline. Igenám, de mit lát az egyszeri felhasználó? Bent van a Connect IQ appban, rányom az offline gombra, letöltődik a trekk és a térkép, hurrá. Amíg bóklászik az appon belül, addig ez frankón látszik is. Aztán kilép. Amikor legközelebb visszalép, akkor a trekk már nem offline. Pedig a háttérben ott van a fájl. De az app nem veszi figyelembe. Ha újra rákattintasz az offline gombra, újra letölti. Amikor pedig már lent van. Na most gondold végig szegény mezei felhasználó lelkivilágát. Megy Albániába bringatúrázni, a net vagyonokba kerül, otthon letölt mindent offline-ba, aztán a helyszínen azt mondja az app, hogy semmi sincs meg offline. Katasztrófa. Pedig valójában minden ott van. Offline. Ezt elkeffentették. (És hogy fokozzam: ha nem akarod újra letölteni, akkor csak úgy tudsz az offline térkép+trekk alapján navigálni, ha _nem_ a Komoot Connect IQ applikációból indítod a navigálást, hanem a túragps szoftveréből, úgy, hogy kézzel választod ki az offline verziót a letöltött course-ok közül.)
Aztán persze az egy másik kérdés, hogy ennek az egésznek mennyi értelme is van? Hiszen maga a trekk alapértelmezésben lejön, azaz offline lesz. Kell nekem külön a komoot térkép offline? Kell a hóhérnak. Hiszen nekem már ott van a készüléken a kiváló OpenMTBmap térkép. Offline. Oké, a Garmin képes arra, hogy több térképet is egymásra rakjon átlátszó rétegekként, de ez jelen esetben már túlzás.

[Update] Közben kiderült, hogy a mobil kliensben már van értelme az offline térképnek. Később kiderül.

Vannak még itt gondok, de ezekre már csak utalok. Egyrészt azért ez a szinkronizáció annyira nem tökéletes. Ha például törlök a weben egy trekket, az nem törlődik csak úgy az eszközről. Meg hát… melyikről? Nekem ugye van egy Garmin órám is, mely szintén össze van lőve a Garmin Connect alkalmazással. Nyilván arra is kitolja a trekkeket. Tök feleslegesen, hiszen azon nincs térkép, nem tud navigálni. Nem, nem tudom szabályozni, hogy melyikre menjen ki. Kimegy mindegyik eszközre. Csak éppen az órán kicsi a tárhely, itt nyilván fáj, hogy rengeteg szemetet tol ki rá. De kitolja.

Route alapú navigálás

Ott jártunk, hogy rákattintok a Connect IQ alkalmazásban a trekkre és feldobja, hogy Start, vagy Offline. Az utóbbit már kitárgyaltam, nézzük most az előbbit. Azaz Start. Ekkor feldobja, hogy direkt navigáció, vagy útvonalra illesztett?
Na, itt kezdődnek a problémák.

Megjegyzem, ez viszont nem Komoot hülyeség. Ha a túragps-en course, azaz routolható formátumú trekket indítok el, a fenti kérdést mindig megkapom.

Ha azt mondom, hogy direkt, akkor gyakorlatilag nem történik semmi. Azaz elindítja a navigációt a megszokott módon, vastag lila csík mutatja a térképen az útvonalat, de nincs semmi egyéb navigálás.
Az útvonalra illesztett… na, az jó nagy kicseszés. Előszöris nekiáll matekozni. Begyűjti az útvonalhoz tartozó ún. shaping pontokat, azaz azokat a pontokat, ahol majd jeleznie kell. A jó kérdés az, hogy melyik útvonalhoz? Nos, azt a trekket, melyet 1-2 óra alatt izzadtál ki magadból, mire teljesen tökéletes lett, azt nyugodtan elfelejtheted. A Garmin algoritmusa kidobja a francba. Csak a kiindulási pontot és a célpontot tartja meg. Majd fogja és tervez közé egy útvonalat.
A folyamat meglehetősen lassú, nekem egy 40 kilométeres útra 10 perc adódott. Addig állsz és vársz. Utána meg káromkodsz. Az útvonal ugyanis gyatra. Maximálisan megértem, hogy nagyon nehéz kerékpáros útvonalat tervezni, hiszen a bringában pont a szabadság a nagyszerű. Hogy adott esetben fel tudok menni a járdára és onnan le tudok menni egy útra, egy olyanra, melyhez a térkép alapján nincs összeköttetés. A kerékpárt adott esetben lehet tolni is, például egy komplikált csomópontban. Ezt a szabadságot nem lehet beletervezni. (Vagy ha igen, akkor kapok olyan útvonalat, mint amilyet a bikemap.net tervezett nekem, ahol Érdnél egy hatméteres emelkedőről kellett lemásznom egy olyan meredek lépcsőn, ahol bringa nélkül sem lett volna könnyű.) Szóval megértem, hogy nehéz… de azt nem értem, hogy miért erőltetik, amikor bemenő adatként már kaptak egy alaposan megrajzolt trekket? Na mindegy, erőltetik. Azaz kapok egy olyan trekket, amelyen a legtöbbször eszem ágában sincs menni. (A legrövidebb útvonalat tervezi, függetlenül attól, hogy nagy forgalmú úton kell mennem, függetlenül attól, hogy nem nagy kerülővel menne arra dedikált kerékpárút is.) Innentől kezdve kuka az egész.
Elgondolkodtam, hogy ezek után mi szükség is van erre az egészre? Valami biztos van, hiszen nem kicsi munka lehetett egy ilyen tervező, illetve később navigáló algoritmust kifejleszteni, a Garminnál meg csak nem fogalmatlan sültbolondok ülnek? (Oké, magas labda volt, kihagyom.) Szóval elgondolkodtam, de csak egy felhasználási terület jutott eszembe. Mondjuk tök felelőtlenül úgy megyek el valahová, hogy nem rajzoltam útvonalat, aztán eltévedtem és annyira reménytelen a helyzet, hogy csak egy ilyen navigációval tudok eljutni a célhoz, a technikához meg nem értek annyira, hogy az ezerszer egyszerűbb megoldások közül bármelyiket is összerakjam. Na, ekkor ez az én lehetőségem.

Ez most olyan szőkenősen hangzott, de végiggondolva az eddigi túráimat, kétszer már keveredtem ilyen helyzetbe, a legalaposabb tervezés ellenére is. Végül megoldottam másképp – muszáj volt, mert az akkori térképem nem volt routolható – de akadtak benne izgalmas pillanatok.

Nincs waypoint. Illetve van, csak nem úgy.

Itt viszont a Garmin a jó fiú és a Komoot a hülye.

Először is tisztázzuk, mi is az a waypoint. A kifejezést mindkét rendszer ismeri, csak másképpen használja. És legfőképpen mi is van a POI-kkal?

  • POI, ahogy mindenki gondolja: Point of Interest: valamiért érdekes pontok a _térképen_. Ez utóbbi fontos. Amikor valaki legyárt egy térképet, akár fizetőset (Garmin), akár ingyeneset (Open Cycle Map), rárak néhány érdekesebb pontot: benzinkutak, parkolók, boltok, éttermek, múzeumok… ilyesmik.
  • Waypoint, ahogy a Garmin gondolja: tulajdonképpen egyedi POI. Én rögzítem a számomra fontos pontokat. Nem, nem a térképen, jól is néznénk ki, hanem a trekkben. Mind a gpx, mind a fit formátumban benne van a lehetőség, hogy a trekk útvonala mellé egyedi pontokat rögzítsünk. Ezeken a pontokon nem kell átmennem, elég, ha látom, hogy ott vannak az útvonal környékén. Ha például a térkép POI-jai között nincsenek kempingek, akkor a tervezés során az engem érdeklőket felveszem waypoint-nak. Ha kajaktúrán nádaslabirintusba megyek, akkor a fontosabb pontokat szintén felveszem waypoint-nak.
  • Waypoint, ahogy a Komoot gondolja: egyszerűen csak a trekk megjelölt pontjai. Amikor tervezek, megadok egy kiindulási pontot és egy végső pontot. Ezek waypoint-ok. Ahol nem jól tervezett az algoritmus, ott arrébbhúzom a vonalat, ekkor keletkezik egy újabb waypoint, melyen keresztül kell mennie az útnak. Ha az algoritmus nagyon nem arra akar vinni, amerre menni szeretnék, akkor 20-50 waypoint is kerülhet egy trekkbe. (Vedd észre a nagy különbséget: a Garmin waypont bárhol lehet, akár a trekken, akár mellette, akár ezer kilométerre tőle. A Komoot esetében csak és szigorúan a trekken.)
  • Places, ahogy a Komoot gondolja: bármi, ami érdekes lehet. Például egy jó kilátási pont. Egy hangulatos tómenti szakasza a bringaútnak. Ide tartoznak a POI-k is, meg minden más hely, melyeket nem szoktak berakni a POI-kba. Értelemszerűen a térkép részei. A Komoot egyáltalán nem él azzal a lehetőséggel, hogy magába a trekkbe is lehetne kiemelt pontokat rakni.
  • Highlights, ahogy a Komoot ismeri: a Places része. Arról van szó, hogy nekem, mint utazónak lehetőségem van egyedi POI-t létrehozni. A térképen. Ez egész egyszerűen elborzasztó és egyben hajmeresztő is. A Tisza-tónál van vagy 20 kijelölt pontom, a nádaslabirintus miatt. Ezek nekem fontosak, másoknak nem. Mégis, ha használni akarom, akkor rá kell(ene) raknom a mindenki által használt térképre. A jó hír, hogy azért létezik valamifajta kontroll: highlight pontot berajzolni nem lehet, csak valamilyen eszközzel rögzített, már megtett út egy-egy pontját lehet felterjeszteni highlight-nak, lehetőleg fényképpel, és ha elfogadják, akkor kerül fel a térképre. (Persze meg lehet hekkelni: egy rajzolt trekket töltök fel a Completed folderbe, innentől már választhatok belőle highlight pontot. Tényleg nem értem. Azt sem, hogy hogy-hogy nincsenek még teleszpemelve a Komoot térképek mindenféle marketing szarral?)

És ennyi. Ha ezt alaposan végiggondolod, egészen vad dolgok jönnek ki belőle. Elmesélek egy teljesen átlagos tervezést.
Belépek a Komoot webalkalmazás Route Planner menüjébe. Megadom a kezdő és a végső pontokat. (Addig nem tudok csinálni semmit sem.) Ellenállok a késztetésnek, hogy egyből nekiálljak helyére rángatni az útvonalat, ehelyett rárakom a térképre az engem érdeklő rétegeket: bicikliutak, kempingek, boltok, étkezőhelyek, természeti látványosságok, vízcsapok, nyilvános vécék. A highlight-ok eleve látszódnak. Ez a sokminden nagyon frankó, viszont csak és kizárólag a tervezést szolgálja. A trekkre nem tudom rárakni (hiszen a Komoot nem enged pontot rögzíteni a trekkbe), a mobiltelcsin lévő térképben nem lehet bekapcsolni ezeket a rétegeket, az offline térképbe nem kerülnek bele. (De. Csak nem látszódnak.) Azaz elhúzzák az orrod előtt a mézes madzagot, de nem kapod meg. Az útvonalat persze úgy tervezem meg, hogy maximálisan figyelembe veszem ezeket a pontokat: a kiindulási pontot ráhúzom az indulási kempingre, az érkezési pontot a végső kempingre és ha a kocsma/bolt közel megy az útvonalhoz, akkor rárakom az útvonalat a pontra.

[Update] Egy pontosítás. A mobiltelefonon sikerült valamit előcsalogatnom. Jól eldugták. Úgy kezdődik, hogy vagy átváltok tervezés üzemmódba, vagy egy már létező trekknél átkapcsolok Edit módba. Ekkor ha rákattintok a nagyító gombra (search), akkor feldobja a rétegeket és kiválaszthatok egyet. Igen, sajnos csak egyet. Azaz nem tudok például egyszerre kempinget és vízcsapot keresni. Viszont itt már van értelme a mobil offline térképnek, hiszen ezek a rétegek csak a térképen találhatok meg. A mobiltelcsin kikapcsoltam minden internetkapcsolatot és így is mutatta a POI-kat. Ez csak úgy lehetett, hogy az app amikor szinkronizált, kérdés nélkül leszedte a hozzátartozó térképet is offline-ba, melyben benne volt az összes réteg. Emlékszel? Sírtam korábban, hogy milyen már, hogy a túragps-nek újra meg újra le kell húznia az offline térképet. Hát mi lesz majd Albániában? Itt van a válasz: semmi. Az offline térkép már a legelején ott van a mobilon, a túragps simán le tudja kapni bluetooth-on keresztül. (Értelme persze nem sok van, hiszen a túragps-en már nem lehet semmilyen POI réteget bekapcsolni a Komoot offline térképén, így csak azokat látom, amelyek az alaptérképen, vagy egy Garmin trekken vannak rajta.)

Sajnos a probléma ennél jóval bonyolultabb. Például szeretném látni a túragps-en (hiszen az van előttem, a mobiltelcsi a táskában utazik), hogy a déli időpontnak megfelelő besaccolt helyen milyen boltok/kocsmák vannak a közelben. Nyilván nem fogok olyan útvonalat tervezni, ahol 5 kilométeres körön belül minden boltot, minden kocsmát rárakok az útra. Aztán az is érdekelne, hogy 20 kilométerenként hol találok iható vizű kutat. És így tovább. Egyszerűen látni szeretném ezeket a kiemelt pontokat a navigációs eszközön.
Na, ilyet nem tud a Komoot. És ez azért bicskanyitogató, mert a rendszerbe bele lett tervezve, mint írtam, a gpx/fit formátumok ismerik a lehetőséget, a Garmin intenzíven használja is. De a Komoot nem.
Kombinálunk. Már most szólok, hogy csempetépkedős lesz. De nincs más. Tervezek. Az egyik képernyőn ott van a Komoot útvonal, mellette az összes érdekes pont. A másik képernyőre kiteszem a Google Maps térképet. A Komoot alapján megkeresem a kiemelt pontokat. Ha szerencsém van, akkor a gmaps-ban is létezik, mint POI. Ha nincs, akkor a környezet alapján kell megkeresni. Kimásolom a pont koordinátáját. Átkapcsolok a Basecamp alkalmazásra és itt létrehozok egy waypoint-ot, a kimásolt koordinátákkal. Ezt végigcsinálom nem csak az adott trekkel, hanem a teljes túra ősszes útvonalával, majd a kábé 100-200 pontból álló gyűjteményt elmentem gpx formátumban.
Utána jön az a trükk, hogy kihasználom a túragps azon képességét, miszerint az egymásra rakott térképeket, trekkeket képes egyben megmutatni.
Azaz így néz ki a szendvics:
– Legalul az OpenMTBmap térképe.
– Erre jön rá a Komoot útvonala, opcionálisan az offline térképpel együtt.
– A legtetején pedig a Basecamp-ben legyártott pontgyűjtemény.
Ekkor van készen egy túra.

Nem, persze, hogy nincs készen. Hiszen létezik B terv is. Kimásolom a Komoot-ból a trekkeket gpx formátumba, ezeket és a pontgyűjteményt pedig a Dropboxon keresztül beimportálom a Locus-ba. Ha egy kicsit is zűrös a helyzet, a mobiltelefon jóval nagyobb képernyőjén sokkal jobban át lehet tekinteni. (Nem, a Komoot mobil alkalmazása ilyen célra nem igazán használható.)

Biztos vagyok benne, hogy az olvasók között akad sok olyan csavaros agyú informatikus, aki megkérdezi, hogy kedves József, miért nem b@szod át a Komoot agyát? Mondjuk megrajzolod a trekket a Komoot-ban, kiexportálod, beolvasod a Basecamp-be, berajzolgatod rá a waypoint-okat, elmented gpx formátumba, majd visszaimportálod a Komoot-ba? Nos, kipróbáltam. A Komoot olyan szinten képtelen értelmezni ezt a fajta gpx fájlt, hogy szerinte két útvonal van egy fájlban, és természetesen csak az egyiket engedi egyszerre beolvasni. Persze ettől még be lehetne olvasni külön csak a waypoint-okat, de azokat megint annyira nem tudja értelmezni, hogy az szerinte egy útvonal. Ennek megfelelően össze is kötözgeti a pontokat. Bravó.

Kajakos tervezés

Reménytelen. A vízen még a bringázásnál is ezerszer nagyobb a szabadság, Nincsenek útvonalak. A tervező szoftverek számára a víz, a nádas, a mocsár egyszerűen csak akadály, melyet meg kell kerülni. Itt nincs más, mint gúvadt szemmel térképeket bújni és saccra dolgozni. A Komoot-ban rajzolok, az van az egyik képernyőn. A másikon fut a Google Earth, a Basecamp, a Google Maps és a CalTopo.

Az utóbbi egészen hihetetlen. Ha van kedved, nézd meg a Velencei tavat. A CalTopo majdhogynem nádszál szinten mutatja a nádasokat. A többiek meg… hát, a tavat azért mutatják.

Na szóval, gúvadt szemű térképnézés. Egyszerre öt térképpel. Ez alapján rajzolni valami hihető útvonalat. Menetközben a Google Maps/Basecamp módszerrel rögzíteni a labirintus sarokpontjait. Aztán a remegő kézzel rajzolt trekk és waypoint-ok alapján reménykedni, hogy nem csesztem el nagyon és nem lesz belőlünk Hany Istók.

Apróságok

Az előző írás elején említettem, hogy nálam szempont az is, hogy aki olvassa a túraleírásokat és megtetszik neki a dolog, képes legyen letölteni a trekket. Na, ez most nem megy. Kellene hozzá az, hogy az olvasó kilockolja az érintett régiókat. Felettébb szomorú. Végül azt találtam ki, hogy a nagyobb túrák végén, amikor majd a kollekciót is kirakom, belinkelem a blog háttértárára felmásolt gpx fájlokat.

[Update] A fenti már nem igaz. A saját tervezésű trekkjeim letöltéséhez kell csak kilockolni a régiót. Ha más ember publikus trekkjét szeretném letölteni, elég egy fapados account, nem kell vacakolni a régiókkal. Az eszem megáll.

Újabb fájó pont. Ha nem elég a blogba beágyazott kompakt megjelenítés (lásd lentebb), hanem még meg szeretnéd tekinteni akár a túra, akár a kollekció további részleteit, esetleg kommentelni szeretnél, vagy lájkolni, ahhoz Komoot account kell. Nyilván elég az ingyenes, de akkor is macera. Naív voltam, azt hittem, hogy a ‘Visible: Anyone’ beállítás tényleg mindenkit jelent, de nem: csak a Komoot-on belüli mindenkit értik alatta.
Miért fájó? Azért, mert ez a kollekció egyébként egy tök jó összefoglaló oldal. Eleve van egy header (nyilván egy jellemző fénykép a túráról), van egy description rész, ahová vagy írok valamit, vagy csak belinkelem a blog megfelelő írását, de ugyanide be lehet ágyazni a túráról készült videót is. Alatta látszik egy összefoglaló térkép, amelyen a többnapos túra útvonala látható egy térképen, végül ez alatt jönnek sorra a napi túrák, szintén fényképes fejléccel. Érdemes belekattintani a lentebbi beágyazásba.

[Update] Felejtsd el az előző morgást. Az alatt a kábé másfél hónap alatt, amíg ez az írás készülgetett, a Komoot megváltoztatta a szabályokat. Most már nem kell account sem a kollekció, sem a túra megtekintéséhez. (A lájkoláshoz, illetve a kommenteléshez viszont kell.)

Nem beszéltem még egy rétegről. A prezentációról. Azaz szeretném, ha nem csak a terveket tudnám itt tárolni, hanem a nagyobb túrák trekkjeit feltöltve, azokat be is tudnám ágyazni a blogba. Mivel el tudom választani a terveket a megtett utaktól, meg külön kollekciókba tudok csoportosítani, így semmi akadálya, sőt, a bőség zavarával küzdök. Eltekintve egy apróságtól. Egy felettébb kellemetlen apróságtól. Hogy a beágyazott ablakban a túra adatait birodalmi mértékegységben mutatja. Márpedig akármilyen túráról is legyen szó, nem csak az útvonal a fontos, hanem a megtett táv, megmászott szint is. Na most, ha ezt köbláb/miatyánkban írja ki, azzal senki nem megy semmire.
Küzdöttem. Túrtam a netet. Alig találtam valamit. Az is félrevezető volt. Szerencsére.
Végül belenyugodtam. Nem kell keverni. A megjelenítéshez tudom továbbra is használni a Wikiloc oldalt. (Ez a probléma eleinte ott is fennált, de akkor megtaláltam a megoldást.) Aztán egyik nap éppen ráértem (ádehogy) és írtam egy levelet a Komoot supportnak. Két nap múlva jött a részletes válasz. Hogy én ezt nem tudom szabályozni, a háttérben dolgozó ALGORITMUS dönti el, melyik mértékegységet kapom. De szerencsére kaptam tippeket. Nem mondom végig az összeset, csak azt, amelyik segített: az általam használt böngészőkben töröltem azokat a felvett nyelveket, ahol volt külön country beállítás is. Azaz törölni kellett az English(US), English(UK) nyelveket, de az English maradhatott. És nyilván fel kellett vennem külön a magyart.

Nagyjából ez lett a vége.

Chrome:

Edge:

Indulásképpen gyártottam két kollekciót, pusztán csak kipróbálni, mit tudnak. Ez az egyik, a másfél évvel ezelőtti dél-dunántúli túrámról.

Ez pedig az egyik túra a kollekcióból. Ha jól van beállítva a böngésződ, akkor a túra paramétereit normális mértékegységben fogod látni.

Utószó:
Ezt a cikket (mely közben kettévált) valamikor december elején kezdtem el írni, úgy, hogy folyamatosan teszteltem mind a Garmin GPSMAP66s, mind a Komoot alkalmazáscsomagot. Látszik is az íráson, teljesen szétesett menetközben. Hol ezt állítom, hol meg pont az ellenkezőjét. Hát, igen, a folyamatos tesztelés már csak ilyen. Valamiről azt hiszem, hogy nincs benne, aztán kiderül, hogy benne van, csak nagyon eldugták. Van, ami első látásra hülyeség, aztán valahol a FAQ-ban van egy cikk, amely megvilágítja, hogy nem az, de csak bizonyos szituációkban van értelme. Ezekbe a szituációkba bele kell futni és a megoldásra rá kell keresni. Amihez idő kell. Nyilván újraírhattam volna a cikket (újra, meg újra, meg újra), de ehhez sem időm, sem kedvem nem volt. Így alakult ki ez a tömérdek [Update] bejegyzéssel tördelt írás. Ez van. És még most sem merem állítani, hogy immár mindent tudok. Volt olyan update, melyet tegnap írtam bele, mert véletlenül akkor futottam rá.
Tervezéssel már tömérdek időt töltöttem el, de a terveket kipróbálni majd csak a szezonban fogom tudni. Akkor nyilván teljesebb lesz a kép, de azt valószínűleg már nem fogom megírni.