Aki nagyon figyelt, észrevehette, hogy a biatorbágyi túrában a térképet már nem a bikemap.net oldalról ágyaztam be. Az történt, hogy a gpx fájl letöltését kitették a fizetős verzióba. Azaz nem csak annak kellene fizetnie (évi 39€, havi 9), aki le akarja tölteni valamelyik trekkemet, hanem nekem is, ha az oldalon tervezek egy útvonalat és le akarom menteni.
Ez nonszensz.
És most nem az a negyven euró a lényeg, hanem az elv. Ha megosztom akár azt az útvonalat, amit bejártam, akár azt, amit terveztem, hagy én döntsem már el, hogy letölthető-e vagy sem. Azt, hogy account kell a letöltéshez, azt még elfogadtam, de azt, hogy fizetni kelljen érte, azt már nem.

Tervezőprogramból szerencsére van bőven: újra működik a merretekerjek.hu, ott van a Turista Útvonaltervező, Magyarországon kívül meg az OutdoorActive, illetve a BRouter/Cyclosm páros… és biztos van ezeken kívül még egy csomó, a lányom például a Garmin Connecttel tervez és rémlik, hogy a Stravában is van. (Bár ott lehet, hogy fizetős.) A megjelenítéssel már többet kellett vacakolnom. A Mapy.cz világbajnok, csak éppen néha lassú és nem minden sporthoz jó, na meg a megjelenítése sem az igazi. Nem sorolom fel az összes próbálkozásomat, nézzük egyből a győztest.
Ez bizony az egyszer már kidobott Wikiloc. Amikor még nem nagyon voltak trekkmegosztó oldalak, akkor kaptam rá. Alapvetően tudta mindazt, ami nekem kellett. Egy idő után már csak belépés után tette lehetővé a letöltést. Oké, belefért. Viszont volt benne egy nagyon csúnya dolog: hiába állítottam be az adataimnál, hogy metrikus mértékegységet használok, a megjelenítésnél mindig átváltott birodalmira. Eleinte azt hittem, a böngésző nyelvi beállításait figyeli, de később leteszteltem és nem. Kellemetlen. Magasságra láb, távolságra mérföld, kajakozásra tengeri mérföld… ki a fene akar ennyit matekozni? Végül ezért dobtam.
Most viszont futottam még egy kört, és… tadamm. Itt van a megoldás.
Konkrétan arról van szó, hogy amikor beágyazáson keresztül szeretném megosztani a trekket, akkor be tudok állítani a grafikus felületen bizonyos dolgokat, de nem mindent. A fenti linken leírták, hogy mik azok a paraméterek, melyeket közvetlenül a kódba írva módosítani tudjuk a megjelenést. És igen, a metrikus mértékegység beállítása is ezek között van.

Ez a kulcs: metricunits=on

<iframe frameBorder="0" scrolling="no" src="https://www.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=view&id=52651763&measures=on&metricunits=on&title=on&near=off&images=off&maptype=M" width="500" height="400"></iframe><div style="color:#777;font-size:11px;line-height:16px;">Powered by <a style="color:#06d;font-size:11px;line-height:16px;" target="_blank" href="https://www.wikiloc.com" rel="noopener">Wikiloc</a></div>

Szóval, viszlát Bikemap, helló Wikiloc, öreg haver.