Csepel-karika kajakkal

Imhol a második kajakos videó az előző évről. (Négy lesz.) A haverommal ketten úgy döntöttünk, hogy két nap alatt megkerüljük a Csepel-szigetet. Nem kis munka volt, első nap 77, a második napon 42 kilométer volt a táv, az utóbbi már folyásnak felfelé. Ráadásul az első nap kellemetlenül feszített volt, mert nyáron mind a felső, mind az alsó zsilip négyszer nyit, percre pontosan kellett ott lennünk. Szerencsére arra azért jutott idő, hogy az RSD-n beletekeregjünk mindenféle hangulatos oldalágakba, a gopro képminősége pedig megtáltosodott.
(Egy nagyon korai videótól eltekintve a 2021-es példányok már mind 4K felbontásban készültek. Érdemes átkapcsolni rá, ég és föld.)

6 Comments

 1. Nagyon szép felvételek. A 4K-val kapcsolatban nekem az jut eszembe, hogy ha van olyan, amin a végterméket meg lehet nézni ezzel a felbontással, akkor jön jól.
  Nekem minden eszközöm sima fullHD, így a gépterhelés megugrásán kívül sajnos nem ad pluszt.
  10 év múlva, amikor majd 4K lesz az általánosabb, vagy már szinte túlhaladott, akkor persze már jól jön, hogy nem vacak a felbontás.

  Mondjuk azt nézegettem már boltban, egymás mellett a két kijelzőt, hogy ha(!) nem óriásiról beszélünk, akkor a nagyobb felbontásnak nincs sok értelme. A képpontsűrűség a kulcs.
  Egy átlag, 100centis tv-n elég lehet a fullHD, egy kétszerakkorán viszont már tényleg látod, hogy az maszatos – kéri még a pixelt.

  • Alapvetően egyetértünk, sokáig én is így gondoltam. Csak aztán jött a Youtube.
   Erről írtam már egy nagyon hosszút.
   https://mivanvelem.hu/2021/05/07/hevc-vagy-avc/
   A lényeg az, hogy a Youtube nagyon elcseszi a fullHD anyag renderelését. Ezt csak úgy lehet megkerülni, ha a filmet 2K/4K minőségben rakom fel – ekkor más az algoritmus -, illetve abban is nézem vissza, függetlenül attól, hogy a megjelenítőm csak 1K-s. Kajaknál még nem is annyira drámai a különbség, de kerékpárnál már nagyon.

   • Most hogy mondod, már eszembe is jutott az írás :)
    Így viszont, a youtube-ra szánt verzióknál jogos a minél nagyobb nyers felbontás – bár ez nettó kicseszés.
    Az eredetit meg szép falméretű kijelzőn kell nézni.

    • >bár ez nettó kicseszés
     Annyira nem. Amikor egy 2K-ban vágott videót 4K-ban renderelek, tulajdonképpen felhígítom. A Youtube meg a saját 2K/4K renderelésével visszatöményíti, szóval nagyjából ugyanott vagyunk, az eredeti 2K minőségnél. (Melyet nem kaptam volna meg, ha 2K-ban renderelek. Az más dolog, hogy a vágóprogramom nem is tudja.)

 2. Nekem tetszett :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading