Laza evezés, bringatúra sörért, borért
2021.06.25; péntek

Reggel fél hatkor megébredtem egy pillanatra. Konstatáltam, hogy a redőny le van engedve, a hőmérséklet éppen kellemes, van kedvem aludni, oké, akkor a ma hajnali tengeri úszkálás elmarad. Aztán hat óra előtt pár perccel durva zúgás a szobában: bejött valami böszme nagy darázs. Megnéztem, hogy ki tudom-e zavarni valahogyan, de minden ablak szúnyoghálós. (Hogy a francba tudott ez bejönni?) Kénytelen voltam törölközővel lecsapni. Nyilván ettől az akciótól teljesen felébredtem. Ki is mentem úszni egyet.

Apály van. Visszahúzódott a tenger. Pont jó a beszálláshoz, a víz lehúzódott a kavicsfalról, most enyhén lejt, sekély. Csak éppen a sziklák nőttek ki a vízből, na meg közelebb is kerültek. Hullámzásban képtelenség ilyen rövid távon befordulni közéjük. Pedig ránézésre mesterséges a konstrukció, valószínűleg hullámtörési célból készült. Nem sikerült.
Van viszont 30 méterrel arrébb egy sziklamentes része a strandnak. Olyan gyerekpancsolós rész. Itt talán be lehet szállni, de rossz érzéseim vannak. Rengeteget szívtam már kajakkal kölykök miatt.

Az időjárás olyan fura. Már amikor jöttünk lefelé autóval, akkor is szokatlan volt, hogy nem látjuk a Velebitek csúcsát. Nem felhőben volt, egyszerűen csak annyira párás volt a levegő. Tegnap délután pedig már annyira bepárásodott, hogy a nap is eltűnt. Ma reggel pedig ugyanaz. Meglehetősen erős széllel. Kíváncsi leszek a kajakozásra. Nem lesz egy nyugodt dolog. Pedig némileg már elegem van a komfortzónán kívüli életből.

Pékség. Burek. Hogy ne zavarjam a többieket, a teraszra ültem ki, így csoportos reggeli lett belőle. Én ettem a bureket, a szúnyogok meg engem. Ja, hogy a tengernél nincsenek szúnyogok. Le merném fogadni, hogy ezt a marhaságot a szúnyogok terjesztik.

Evezés. Nem a tervezett. Erős szél volt, motorcsónakok, yachtok. Emellett pedig… eh. Kifejezetten bosszantó volt a tegnapi szerencsétlenkedés. Ennyire nem vagyok béna, tök jól is indult, de a cipő miatt végül be kellett borulnom, utána meg az a seb… és hipp-hopp elszivárgott az évek óta gyűjtögetett önbizalmam. A kedvemmel együtt. Ez ma látszott is. A szél fújt, a hullámok mindenfelől jöttek, nem is voltak kicsik, a tengeri yachtok rendesen megfűszerezték a levest, beszoktató evezésnek még sok is volt. Végül a Jezera Village kempingig mentünk el, a megszokott régi kempingünkig, kábé 8 kilométer odavissza, ittunk egy sört a strandkocsmában, utána visszaevickéltünk. Egyelőre tart az apály, nem volt gond a ki-beszállással.

Dóra elbringázott Vodicéig, tovább a tengerág feletti hídig, majd ugyanúgy szkippelte Sibeniket, mint mi hat évvel ezelőtt. Nem kerékpárosnak való terep.

Végre kihasználtuk a trekking bringában rejtőző potenciált: fellihegtem a hegytetőn lévő hipermarketbe sörért. Alapvetően kár volt, pont ugyanannyiért adták, mint a sarki kisboltban. Viszont legalább borból volt választék, így vettem is 8 üveggel. Nyaralunk, vagy mifene. Majd eltekertem a kisboltba és vettem 18 doboz sört. Olyan nagy illúzióim nincsenek, a szerdán lehozott tálca sör péntek estére fogyott el. Meleg van és sport.

Ellenben végre jó a sör. Nem tudom mi történt, vagy én változtam meg, vagy a lehozott Mythos sör. Valamikor kedveltem, most viszont alig bírtam meginni. Komolyan, sokszor inkább nullás radlert ittam helyette, annyira nem jött be. Ellenben a most vásárolt horvát/szlovén sörök csúsznak rendesen.

Tény, a trekkinggel nem annyira jó bringatúrázni, különösen, hogy a bringafalka rajtam kívül két országútit tartalmaz. Viszont ha haza kell hozni egy tálca sört a boltból, akkor pótolhatatlan.

Mára be volt tervezve még némi hegymászás drónozási céllal, de hagyjunk már programot a többi napra is, na meg az idő sem annyira ideális, gondolok arra, hogy fúj a szél, mint az állat. (Nem mintha akár a kajakozáshoz, akár a bringázáshoz ez ideális lenne.)

Este újra nekifutottunk a grillezésnek. Halak, rákok vannak, eddig nincs takarítószemélyzet és még az öngyújtó sem veszett el. Csak összejön egyszer.

Tüzeskedés közben megégettem az ujjaimat. A mobiltelefon-nyomkodó ujjaimat.

De egyébként tök jó. Már nincs nagy meleg, a szél viszont elég erős, nincsenek rovarok, élhető a kiülés, különösen a grillkemence mellé. Borral.
A lányok dolgoznak. Az én munkám a parázs biztosításával és az ujjaim megégetésével véget ért.