A sör olyan, mint az elektron

A legutóbbi túráról szóló írásokat visszaolvasva jutott eszembe, hogy esetleg lesznek olyanok, akik húzzák a szájukat, amikor itt-ott megemlítem, hogy túra közben sört szoktam inni.
Valahol igazuk van, mert tilos.
Viszont ez nagyon más, mint autóvezetés közben.

Kerékpártúrán az a tempó, hogy 25 kilométer után jár egy sör. Ez olyan másfél óra. Normál körülmények között a máj két óra alatt bont le egy sörnyi alkoholt, folyamatos, olykor intenzív mozgás mellett simán megoldja másfél óra alatt is. Azaz a sör maximum a megivása után negyedóráig üt, enyhén, utána semmi. Addig meg általában elüldögélek a pihenőhelyen.
Ilyenkor nem alkohol.

Nyilván buliban, haverokkal kocsmázás közben nem tartható a másfél-két óra két sör között, ez általában meg is látszódik, de hát erről is szól a történet.
Ilyenkor alkohol.

Még valami. Belegondoltál már, hogy mit is lehetne inni bringatúrán 25 kilométerenként? Néha szoktam Radlert, de ezekben brutális mennyiségű cukor van. Az üdítőkben szintén. Gyors kalóriaforrásnak jó, de nekem, mint egykori cukorbetegnek és folyamatosan veszélyeztettnek ez szóba sem jöhet. A tejet nem szeretem. Marad a víz, csak hát abban meg energia nincs.
Na, ezért jó a lassan adagolt sör.

13 Comments

 1. Nem azokkal a biciklisekkel van baj, akik 25 km-enként megisznak 1 sört. Hanem akik 25 sörönként bicikliznek 1 km-t. (Nálunk a falusi viszonyatban ez a jellemzőbb.)
  Bár az utóbbi is a teljesítménytúrázás kategóriájába esik:-)

 2. Öcsém erre azt mondaná, hogy aki bringázás közben nem iszik sört vagy fröccsöt, az sok más bűnre is képes lehet! :-)

 3. Otthon marad a sor es a bor. Falusi kocsmaban sandan neznek, ha nem azt es/vagy valami tomenyt ker az ember.
  Eddig tetszettek:
  -cider, instant energia, mar ahol kaphato
  -ayran/lassi, izzados napokra, utkozben is elkeszitheto
  -kokuszviz/kifacsart cukornad, ha egy hosszu ejszaka utan del-azsiaban ebrednel fel
  -kvasz, ha a parnad tizezresekkel van kitomve

  No, de visszaterve a post eredetehez… Egy jol megirt blog a temaban: https://drunkcycling.com/

 4. na az fasza, mi ha Sarudról indulunk a Tisza körre, Poroszlónál már 3 korsó bennünk van… :)

 5. Szerintem az alkoholmentes sör is megfelelő lenne erre a célra. Viszont azok között elég kevés a finomnak nevezhető, meg a beszerzése is nehézkes.

 6. Nem szeretem a biciklizés közben a sörözést, persze máskor sem :) De ez legyen az én problémám…

 7. Tilos, de bun lett volna kihagyni.
  https://i.imgur.com/ODivBz7.jpg

 8. A helyzet az, hogy kerékpárosok már jó pár éve ihatnak:

  KRESZ, 4. §:
  (4) * (1) Járművet az vezethet, aki
  (…)
  b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá
  (…)
  Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt feltétel fennállása esetén a kerékpárosra nem kell alkalmazni az (1) bekezdés c) pontjában a járművezető szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol jelenlétére vonatkozó korlátozást.

  Nyilván gumiszabály, de szvsz. ha nem vagy részeg, nem fog megbüntetni/feljelenteni a közeg. Nyilván ha akár önhibádon kívül elcsapnak és volt benned egy sör, akkor téged (is) kihoznak hibásnak, és gondolom a baleset ténye miatt akár a bíróságon is megáll, hogy nem voltál a kerékpár biztonságos vezetésére alkalmas állapotban.

 9. És ha már itt tartunk: azt hogy csináltad, hogy végigtekertél a 6-oson Pécs és Szigetvár között? (Ha jól értettem, ez történt.) A városon belül is majdnem mindenütt kint van a szentháromságtábla (traktorral, lovaskocsival, kerékpárral tilos), kint az országúton meg aztán pláne.

  • Nem, nincs kint tiltó tábla. Pécs után szabad rajta menni. Nézd meg a merretekerjek.hu-n, nem piros az út.
   https://tinyurl.com/4rxa4b77

   • Inkább hiszek neked, de ha legközelebb arra járok, azért megnézem majd :)

    Jó tíz éve Pécsett élek, az egyik kulturális sokk az volt, hogy a városon átmenő 6-os főúton tilos a bringázás. 2×2, elég széles sáv, a reggeli és délutáni csúcsot leszámítva szerény forgalommal. Budapesten a 2×3 sávon Üllői úton, ami egész nap csurig van autóval, szabad, itt a hatoson nem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *