Hát te ki vagy?

Passo régi videóit nézegetem. Nem azokat, amikor Európát szeli keresztül-kasul, nem is azokat, amelyekben alpesi hágókat (passo, ugye) mászik meg, hanem azokat, amelyekben dolgozik. Natura 2000-es megfigyelőként a cég területeit járja be (bringa, vadkemping, naná) és közben figyeli a növényeket, meg az állatokat.
Le vagyok nyűgözve. Kiugrik elé egy béka és már mondja is, hogy ez egy barna ásóbéka. Illegeti magát egy madár, ő pedig vágja, hogy az egy gyurgyalag. Nyilván egy megfigyelőnek ez alaptudás.
Nekem viszont fogalmam sincs, honnan lehetne ezt a tudást beszerezni.
Érdekelni ugyanis érdekel. Rengeteget vagyok kint a szabadban, vízeken, erdőkben… és jórészt fogalmam sincs, mi vesz körül. Ismerek vagy tíz fát, öt madarat, 15 rovart… és ennyi. Az utóbbi években tömegesen rendeltem mindenféle növény- és állathatározót, lassan egy könyvespolcon csak azok vannak.
Egyik sem ér egy hajítófát sem.

Megjegyzem, ez valahol annyira, de annyira emberi. Ezek a fák, madarak, rovarok köszönik szépen és elvannak anélkül, hogy az ember elnevezgetné őket. És valójában tökmindegy is, hogy az a madár ott egy belga sörpukkancs, vagy egy háromkerekű pakukmadár. Ezeket a neveket mi adtuk nekik, az állatoknak fogalmuk sincs róla. Mégis, valahogy fontosnak érzem, hogy tudjam a nevüket. Mert az az első lépés ahhoz, hogy megismerjem őket.

Kicsit kalandozok itt össze-vissza. Igazából nem akartam többet, mint felhívni a figyelmet ezekre a videókra. Az, hogy nekem mekkora öröm, amikor rávágja egy madárra, hogy az ott egy egerészölyv, vagy egy szürke légykapó, az teljesen magánügy.

5 Comments

  1. “És valójában tökmindegy is, hogy az a madár ott egy belga sörpukkancs, vagy egy háromkerekű pakukmadár. Ezeket a neveket mi adtuk nekik, az állatoknak fogalmuk sincs róla.”

    Nagyon nem mindegy, ezt ők is nagyon jól tudják egymásról – csak más a nevezéktan ;)

    De az eredeti kérdésedhez: szerintem egy egyszerű, képes, akár gyerekeknek szóló könyvből sokkal jobban lehet megtanulni a madarak, bogarak, fák, bokrok neveit, mint egy határozóból. Nekem régi kedvencem a Búvár zsebkönyv sorozat az egyszerűsége miatt. És az is fontos, hogy amint felmerül a kérdés, hogy “ez vajon mi lehet?” a leghamarabb próbáld meg is keresni a választ, így kapcsolódik össze a legjobban.

    • Gyerekeknek szólót se nagyon találtam.
      A Búvár zsebkönyvek… az egy csúnya hiba volt. Volt belőlük valami negyven darab itthon, de a 90-es évek vége felé, amikor folyamatosan költözködtünk, beadtam egy csomó könyvet az antikváriumba, közte ezeket is. Ma már csak antikváriumban lehet levadászni egyet-egyet, csillagászati pénzekért.

  2. Pillant az ember kettot es eltellik 3 ora… Jo videok.
    Emberunk egy ketkereken jaro wikipedia.

    Gugli Lens nagyon sokat fejlodott az utobbi 2-3 evben. (Ha tudsz loni egy jo kepet a telefonnal, vagy van egy bluetoothos tavcsoved.)

    BirdNET app a play storeban a verebshazam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *