Próbálta már újraindítani?

Elvesztem és el is fogok. Hamarosan túl fogok esni első online tanfolyamomon. Mármint előadóként. A környezetet nagyjából kialakítottam, értsd beruháztam egy normális webkamerára és az 5 köbméter szemetet is arrébbhordtam. (A hulladékudvarok még mindig nem vesznek be háztartási lomot.)
A helyzetet cifrázza, hogy új tanfolyam, azaz újra meg kell tanulnom, mikor mit kell mondanom, na meg végig kell nyomkodnom a laborfeladatokat.
A laborkörnyezet nested virtualizáció, azaz virtuális hoston fut vagy tíz virtuális szerver. Melyeket egy rdp gateway-n keresztül érek el. (Az oktatás része meg teams, de ez most nem lényeges.)

Nos, maga a labor… hát érdekes. Egy csomó gond volt vele. És igen, ha hiszed, ha nem, mindegyik gondot az oldotta meg, hogy restart. Hát, nagyjából így érzem magam.

PS.
Na jó, nem csak. Volt, amikor a diszk fogyott el – bár ehhez is kellett restart – de volt amikor… na ezt úgysem hiszed el… szóval volt, amikor az Outlookból nem lehetett levelet küldeni, de az istennek sem, és már téptem a hajamat, azt a keveset, hiszen megvolt az ospprearm is, amikor elolvastam a setup manualt és azt írták, hogy az ospprearm parancsot _kétszer kell kiadni egymás után_ hogy ténylegesen megtörténjen az aktiválás. Nabazdmeg.

17 Comments

 1. Mi ezt úgy hívjuk, hogy “Initiate Sysadmin Protocol”

 2. “értsd beruháztam egy normális webkamerára”
  Ez manapság aranyárban megy :)

 3. Lényegi kérdés: és végül milyen webkamerát vettél?

   • Úh, engedje meg, hogy asztakurva.
    Nekem is kellene, de szokásos módon a teszteket-adatokat nézve teljesen elbizonytalanodtam. A beépített mikrofonját fogod használni, vagy valami külsőt?

   • Ja, nagyon durva az ára, különösen, ha megnézed az oldal alján a diagramot. Ez egy 10e forintos kamera volt még januárban.
    A képe meglepően vacak. Kipróbáltam egy munkahelyi megbeszélésen, körberöhögtek. Viszont könnyű rögzíteni és jó a mikrofonja. Nem mellékesen ez most egy olcsó kamerának számít.
    Van egy gamer mikrofonos fülesem, először azzal akartam, de úgy néztem ki benne, mint egy szakállas Leia hercegnő. Átkapcsoltam a kamera mikrofonjára és teljesen jó az is.

    • Ez egy vicc. Nekem egy pont ugyanilyen (gagyi) paraméterekkel bíró van az amúgy rohadt drága Dell laptopban.
     Egyértelműen low end.
     Nyilván 10 dolcsi alatti gyártási tétel.
     Ezt van pofájuk Logitech brand alatt ennyiért adni?

 4. Ja, hát pontosan, hogy ez valójában egy 10eFt-os -hát nem szar, mert az a 3eFt-os, de eléggé alja. És annyiért mérik, amennyiért már egy tisztességeset is lehetne kapni.

  • Ha meg vasarlas elott allsz: nekunk egy Microsoft LifeCam van, eleg szep kepe van pocsek megvilagitasu helysegben is, bar nyilvan olyankor szemcses mint a tejberizs. Es a mikrofonja is turheto.

   • Ez érdekes. Ez a kamera – vagy hasonló – jelenleg is kapható és az ára is rendben van.
    https://www.alza.hu/microsoft-lifecam-hd-3000-d225982.htm

    Mindenesetre amikor kerestem, akkor nem volt. Most meg már mindegy, lassan túl vagyok a tanfolyamon is.

   • Még vásárlás előtt állok. És mihez képest. A MS LifeCameknél a hang tényleg rendben van, a kép szódával elmegy, de az autofókusz elég tré.
    Én most az adroidos telefon mint webkamerával szemezek (ez ingyen van és nem rosszabb, mint pl. a lifecam 3000), illetve mellé valami USB-s konferenciamikrofon. Esetleg valami fejlesztői kameramodul, a vállalhatók már olyan 50-60 USD körül vannak (ELP). Persze lehet, addig gondolkodok, amíg vége ennek az egész vírusizének :-)

    • Hát, ja. Gondold el: van egy egészen jó Gopróm, egy remek DSLR kamerám meg egy hasonlóan jó képességű MILC kamerám. Nyilván nekem is megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha ezeket próbálnám rákötni a számítógépre? Ezerszer jobb kamerák, mint ezek az izék.
     Nos, a dolog működik, de az a vacak dongle, ami a kamera HDMI jelét USB-n keresztül behozza a gépba, olyan 60-90e forint körül mozog. Már ha lehet kapni. (A legolcsóbb az valami 45e körül volt az Alzánál.)
     De ezzel még nem biztos, hogy nyertem volna, ugyanis a múzeumdobozomban találtam egy ezeréves VGA webkamerát, melyet kipróbáltam. A gépen megjelent a képe, de már sem a skype, sem a webex nem tudott mit kezdeni vele. Utánolvasás után derült ki, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen kamerát használok, mert ezek a webkonferencia szoftverek egyáltalán nem ismernek minden kamerát, hiába látja az oprendszer. És azért sanszos, hogy egy rábuherált Nikon DSLR nem szerepel a választékban.
     Na, ekkor legyintettem és vettem meg ezt az izét, ami van.

     • Igen, nekem is ez a bajom, hogy ha nem a készen kapható cuccokat veszem meg, akkor kell egy ilyen átalakító, olyan konverter és ki tudja, az egész végén megy-e a cucc. Vagy megy, csak 15 perc után elszáll, mert addig bírta a fénképezőgép CCD-je a folyamatos képzést.
      Csakhát amit látok az internetekbe ilyen-olyan kamerateszteket, azok nem meggyőzőek. Mind ilyen szar, színhibás, elmosott, életlen cucc, és ezért adjak 50eFt-ot? Amik jók, azok mind valami komolyabb géppel készültek, kurvára látszik, hogy nem a megapixel a lényeg, hanem a rendes méretű, nem torzító optika. De sajnos pl. a SONY az USB-streaminget natívan két készülékfajtájában támogatja, a max. 640 x 480-as DV-recorderjeiben meg a 500eFt fölötti profi cuccaiban.

     • Igen, kösz.
      Ez a kulcs:
      “Canon’s solution cuts out the need for any extra devices or accessories beyond a single USB cable.”
      Eredetileg én is erre gondoltam, de beleszaladtam abba, hogy csak méregdrága csatlakozókkal ment volna a módszer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *