A nagy GPS teszt

A közelmúltban elkövetett csavargás a Szlovák Paradicsomban felvillantott egy érdekes lehetőséget. Hárman voltunk, egy csomó, trekkelésre is alkalmas kütyüvel.

Sportórák:
– Garmin Vivoactive3 (Barna).
– Polar M430 (Nej).
– Garmin Fenix5 (én).

Eszközök:
– Strava mobil kliens (Barna).
– Garmin GPSMAP64 túragps (én).
– Locus mobil kliens (én).

Azaz hat eszköz volt képes mérni, merre is megyünk valójában.

Pontosabban öt. Barna órája nem sokkal a túra előtt leszedett egy frissítést, azóta 2-3 óránként lemerül. Nyilván nem tudott vele 10 órás túrázást mérni. Mondjuk, ez már rögtön minősíti is a Garmint.

A Felső Kyszel túránkról vágtam be részleteket, mert ezen működött egyszerre a legtöbb eszköz.

A Strava trekkje nincs benne, mert csak a prémium előfizetés része az, hogy letölthetem más trekkjét. De ahogy néztem, nem sokban különbözött a Locus trekkjétől.

A színek:
– Kék: Garmin GPSMAP64 túragps.
– Türkiz: Polar M430.
– Piros: Locus.
– Magenta: Garmin Fenix5.

Vágjunk bele.

A tánc már az első részleten megjelenik, pedig ekkor még kint vagyunk az erdő szélén, gyakorlatilag a Hernád partján. Itt egyszerűen nincs semmi, ami leárnyékolhatná az eszközöket. A kék csík, fehér pöttyökkel a hivatalos túraútvonal. Látható, hogy a Fenix5, az én csodaórám, már vidáman vágtázik. Hol átszalad a folyó túlpartjára, hol dob egy hurkot az ingoványban. A többi eszköz nagyjából követi az utat.

Itt egy erdőben megyünk. Mindenki az úton jár, kivéve a Fenix5 órát. Ennek a nyomvonala ugyanis botrányosan zajos. Szőrös. Egyszer még a túlpartra is átugrik, igaz ebben az ugrásban a Polar M430 is követi.

Ugyanez a szőrösödés látható a harmadik ábrán is. Mindegyik eszköz az ösvény közelében andalog, a Fenix5 viszont kiskutyaként rohangál fel-alá. Időnként a túlpartra is.

Végül egy nagyon durva példa a Sucha Belá szurdokból. Olyan… minek is nevezzelek? Nem mondom, nem lehetett könnyű terep. Mindegyik más eszköz is megborult egy kicsit. A Polar M430 egy helyen nagyon elment vadászni. (Itt a zöld vonal fehér pöttyökkel jelenti a túraútvonalat.) A GPSMAP64 is rendesen riszálja a popsiját. De a Fenix5 valami elképesztő, mekkorát hisztizik. Ennél még az is jobb lett volna, ha felteszi a kezét és nem mér semmit.

A túrák ‘mért’ adatai:

Sucha Bela
– Fenix5 21,2 km
– GPSMAP64 16,4 km
– Polar M430 14,7 km
– Strava (Huawei Mate 20) 15,84 km

Felső Kyszel
– Fenix5 26,4 km
– GPSMAP64 19,4 km
– Polar M430 18,5 km
– Strava (Huawei Mate 20) 19,48 km
– Locus (Nokia 8.1) 18,5 km

Nos, mit szólsz? Elképesztő különbségek. És ezen belül is, amit a Fenix5 csinál, az egyszerűen szégyen.
40-50%-kal mért többet, mint a többi eszköz által besaccolt, nagyjából jónak tekinthető érték. 40-50% ?!
Nem, nem ám valami kicsi, pár százalékos eltérés. 40-50%.
És ez nem valami gagyi óra. Tavaly még ez volt a Garmin csúcs sportórája.
Persze, az ábrákból látszik, mi a baj. A többi óra sem jobb sokkal, de azokban a firmware igyekszik kisimítani az útvonalat. Kiszedi a zajt. Kiszedi a gyanús kiugrásokat. A Fenix5 nem. Belemér minden oldalugrálást. Aztán persze, hogy irreális lesz a mérése.
És ebben az a tragikus, hogy valahol ez az óra tényleg egy csúcs óra. Elképesztő, mekkora tudás van benne. Tömérdek FirstBeat paraméter. Melyeknek a licenszelése sem lehetett olcsó. Informatív görbék, tömérdek elemezendő paraméter. Mely elemzéseket az óra nagyjából el is végzi. Azt is megmondja, milyen színűt fogsz pisilni holnap reggel. Csak éppen a bemeneti adatai gyatrák. A GPS értékek botrányosan szarok és nagyjából ezt tudja a csuklón mérő optikai pulzusmérő is. Szarból pedig még a legzseniálisabb építész sem tud várat építeni.
Ennél már csak az a tragikusabb, ha valaki nem tökörészik vele ennyit, hanem simán elfogadja azokat az értékeket, azokat a tanácsokat, melyeket az óra ad.
Isten irgalmazzon neki.

6 Comments

  1. Annyi minden szart lehet csatlakoztatni ezekhez (nekem is Fenix5), de hogy nem kepesek egy kulso GPSt hozza kesziteni. Miert nem lehet a mobil GPS-et hasznalni? Nem ertem. Persze, jobb lenne, ha rendesen megoldanak, de elhiszem, hogy vannak technikai korlatai, de akkor legyen egy workaround azoknak, akik ha kell cipelnek meg egy eszkozt – mint pl pulzusmero ov futashoz (HRM run amugy nagyon jo cucc), vagy bicajhoz is van meg minden loszar. A kulso GPS modul meg hibadzik…

    • A HRM Run nekem is megvan, de egész napos túrákra nem hordom. A külső GPS hiánya tényleg gáz. Ahogy néztem, egyik okos öv, okos pánt sem tartalmazza.

  2. A-GPS mindegyiken up2date volt? Másodperces rögzítés? Ilyen rossz értékeket még nem láttam…

    • >A-GPS mindegyiken up2date volt?
      Fogalmam sincs. A mobiltelcsiken valószínűleg igen. A gpsmap64-en is. A többiek óráját nem tudom. A Fenix5 azóta kapott egy frissítést, de az erdei futópályán ugyanolyan vacakul mér.

      >Másodperces rögzítés?
      Ez nem mindenhol állítható. A mobilos méréseknél biztosan nem másodperces. A Fenix5-ben az.

      >Ilyen rossz értékeket még nem láttam
      A terep sem volt egyszerű. Felhős időben erdő, szurdokvölgy.

  3. Ez az útvonal pont úgy néz ki, mint amikor valaki egy jólesett buli után próbál hazamenni. :)
    Itt egy kis bokornál megállunk, ott egy árokborulás, stb… Nem lehet, hogy az órádat nekik készítették?
    Hallottam, hogy a jövő technikája a negatív késleltetés. Az MI megpróbálja kitalálni a következő lépésedet, és ahhoz generálja le a játékmezőt… Nem lehet, hogy a te órád is már ilyen? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *