Patkószeg

Nem is emlékszem, mikor volt utoljára ilyen. Vasárnap reggel fél kilencig aludtam. Általában már hatkor meg szoktam ébredni, minden nap.

Egyvalamire azért emlékszem. 25 évvel ezelőtt, amikor a Bakonyban laktunk, mennyire irigykedve néztünk a szembeszomszéd teraszára. Amikor a két húsz körüli gyerek kitámolygott vasárnap délelőtt 11-kor, szemmel láthatóan frissen és némileg másnaposan ébredve. Minket ugye a két tökmag gyerekünk már reggel hat óta dolgoztatott. Hogy megfogadtuk, hogyha felnőnek, mi is délig alszunk.

– El sem hiszem – fordultam Nejhez – Alig van valami dolgom.
– Hogy lehet az?
– Lenne, de még mindig nem működik a desktop gépem. Mindenhez az kellene.
– Jó neked. Nekem van.
– Csak csendben csináld, hogy ne zavarjon.
– Ja, Paprika!
– Pardon?
– Délután vasalnom kell.
– Aha – kezdtem kapisgálni.
– Tudod, csak úgy tudok vasalni, ha megy közben a Paprika TV.
– Ja. És?
– Nem működik a set-top-box. Meg kellene nézni.
– Oké.

Tíz óra körül nekiálltam. Bekapcsoltam. Kiírta, hogy nincs bedugva az ethernet kábel. Hátranyúltam. Tényleg. Bedugtam.
Ez gyorsan ment.
Bekapcsoltam. Kiírta, hogy még mindig nincs bedugva az ethernet kábel. Hátranyúltam. Be volt. Akkor? Na jó, minden kábelnek két vége van, nézzük a másikat. Irány az ötezer fokos padlás. Nem hiszed el, ott sem volt bedugva. Nem kicsit néztem bambán. Én ezekhez csak akkor nyúlok, ha fenyegetnek. Erősen. Hogy csúszhatott ki mind a két vége a kábelnek?
Bekapcsoltam. Most már látta a hálózatot. Megkapta az IP címét is. Remek. Bejött az a kaleidoszkóp beállítókép is. Jó lesz ez. Aztán a tévékép helyett jött egy restart. És ez ment a végtelenségig.
Fejvakarás. Átdugtam egy másik switch portba. Újraindítottam az IPTV routert. Megrángattam a kábeleket. Hiába.

– Kicsim, rossz hírem van – fordultam Nejhez – Ennek a doboznak kampec.
– Nem lesz Paprika TV?
– Ha gondolod, főzhetek közben egy paprikáskrumplit és bekiabálom, hogy éppen mit csinálok.
– Az nem az igazi.
– Hát nem. De ha vigasztal, én is hatalmasat fogok szívni.
– Mivel?
Vandával, azzal a segghülye mesterséges intelligenciával.
– Annyira reménytelen?
– Annál is. Figyelj, én még abba is belemennék, hogy a vasalás idejére Chippandale fiúkat rendelek ide a nappaliba.
– Ezen még gondolkodom. De addig is kellene az a Paprika TV.
– A francba.

Na jó. Próbáljuk meg felgöngyölíteni. Az ilyesmikben állítólag jó vagyok. Dóra szobájában van egy másik set-top-box. Kipróbáltam. Működött. Kiszereltem. Lehoztam. Odalent az sem működött, pont ugyanazt csinálta, mint a másik. Asztamorva. A lenti, elméletileg rossz set-top-boxot felvittem Dóra szobájába. Ott működött.
Hjaj.
Kowalski. Analízis.
Mi a különbség? A hálózati kábel, a tévé, a 220-as adapter.

  • Hálózati kábel. Ez egy kacifántos dolog, az IPTV-t nem lehet switchelni (pontosabban stack-elni), a padlásról direkt kábel jön le két emeletnyit a nappaliba. Jó hosszú kábel, egyedileg lett bekrimpelve. Öreg is már. Bármi lehet vele. De az eszköz bootoláskor kiírja, hogy kap IP címet és utána a hálózati kapcsolatot jelző led folyamatosan zölden világít.
  • Tévé. Mind a két helyen bejön a képbeállító kaleidoszkóp, azaz az eszköz jelét látják a tévék.
  • 220-as adapter. Mindkét helyen elindulnak a dobozok, egy csomót dolgoznak is. Azaz áram van.

Fogós. Nyilván kihívhatok egy szerelőt – persze ha átjutok valahogy Vandán – de amennyire képben vagyok, ezek a fiúk nem a szofisztikált megoldások hívei. A fene tudja, mikorra lesz ebből megoldás. Persze végszükségben ez marad.

Nos jó, addig legalább próbálkozzunk. A kábeleket megcseréltem a padláson. Ugyanaz. Persze ez csak a switchet teszteli, azaz a kábelhiba még mindig marad lehetséges oknak. Tévé? Lehetetlen tesztelni. Marad az adapter. Igaz, azt is szenvedés kibányászni, annyira be lettek építve a bútorokba, de legalább látszódjék, hogy próbálkozom. Lehoztam a nappaliba a fenti adaptert, bedugtam egy ideiglenes konnektorba és beüzemeltem vele a lenti set-top-boxot.
Bakker. Működött.
Na, ekkor ittam az első pálinkát.
Szétbarmoltam a lenti bútort. Átdugtam az adaptert a végleges konnektorba. (Igen, ezt kifelejtettem a felsorolásból. Lehetett volna 220-as elosztó hiba is.) Azzal is működött.
Újabb pálinka.
Érted? A 220-as adapter jó volt. De nem eléggé. Azaz adott le áramot, de valami elsatnyult benne és nem eleget. Azaz a bootoláshoz még elég volt a nafta, az önkonfiguráláshoz is, de amikor ki kellett volna tennie a képet, akkor elfogyott és a doboz újraindult.

Szokták mondani, hogy vonzom a lehetetlen hibákat. Én ilyenkor kacagok. De mostanában már inkább elgondolkodom.

Na mindegy, összeraktam véglegesre fent is, lent is a technikát is, meg a bútorokat is. Mint kiderült, lányom abszolút nem használja a set-top-boxot, neki nem fog hiányozni. Végeztem. Jó másfél óra hajtépés.

De. Nem volt értelmetlen az erőfeszítés. Nej, látva mit kinlódok, hallva, mennyit anyázom a T-t, meg a Paprikát (mert csak ezért az egy csatornáért van tévéelőfizetésünk és mivel csak a legnagyobb csomagban van benne, így van 200+ tök felesleges csatornánk), megingott és közölte, hogy tulajdonképpen el is tudna lenni a Paprika TV nélkül. Halleluja. Több év óta lobbizok a tévé kidobása mellett, most végre összejött. Az HBO már egy éve külön előfizetéssel jön (HBO GO), Nej azt mondta, hogy neki a Fördős Zé bejön annyira, mint a Paprika (és vlogol is a csávó, a tévén meg van direkt internet, Youtube applikációval), nekem szokott kelleni még a tévé dartsversenyek idején, de azt meg tudom oldani streaming formában.

Szóval csá tévé. Jó volt, szép volt (illetve dehogyis, már legalább 15 éve gyűlölöm), mostantól vége. Ezért megérte ez a mai kinlódás.

6 Comments

  1. Hm, nekem switchen keresztül ment az IPTV a gyerekek szobájában. Elvileg a multicast azon átmegy, nem?

    • Nem magától értetődő. Ahhoz be kell konfigurálni az IGMP snooping üzemmódot, ami – úgy tudom – alaphelyzetben nincs engedélyezve. Csakhogy nekem gagyi párezer forintos switcheim vannak, nem konfigurálhatóak. (Mondjuk olyan a rendszer, hogy ki sem próbáltuk. Egyszerűbb volt az antennakábel mellett letolni egy ethernet kábelt. is.)

  2. Hát az enyém valami kétezer forintos TP-link volt, konfiguráció kimerült annyiban, hogy élére állítva is rakhattam a polcra :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *