Miért?

Mivel az összes szivargyújtóm eltömődött, a fogorvostól kapott idegölő tűm meg elgörbült, gondoltam, elmegyek egy fogorvos boltba és veszek egy marékkal. Kerestem is egyet a neten. Oké, felírtam a címet, ma úgyis arra lesz dolgom, beugrok.
Aha.
A weboldal alján közölték, hogy csak online megrendelt árut lehet átvenni. Hát, jó. Valószínűleg valami pár négyzetméteres lyuk, a raktár meg kint van Rákosfészkesfenén. Kitúrtam a tűket. (Nem volt könnyű dolog, hiszen nem ismertem a hivatalos nevet, a webshop menürendszere meg… csillog, villog… csak éppen használhatatlan.) Beraktam a kosárba. Egy tucat tű, filléres tétel. Irány a pénztár.
Aha.
Jelentkezzek be. Miért? Miért nem lehet account létrehozása nélkül vásárolni? Na jó. Emailcím, telefonszám, ezek akár kellhetnek is, de account? Aztán a végén ott van, hogy hozzájárulok-e ahhoz, hogy az adataimat tárolják és felhasználják? Hát, kurvára nem járulok hozzá, de enélkül nem enged vásárolni. Pedig én csak be akartam lépni fizikailag egy boltba, vásárolni egy marék izét. Rohadjatok meg. Beleegyeztem. Szállítás. Szállítási cím megadása. Kötelező. Mi a fészkes fenéért? Amikor én az átvevő helyen akarom átvenni? Tudjátok, mikor adom meg a valódi címemet. Megint bekérték a telefonszámomat. Hátha más, mint amit használok. A lábméretem esetleg nem kéne?
Beugrani persze ma már nem tudok érte. Majd csak akkor, ha értesítenek, hogy feldolgozták a megrendelést.

Ez valami elképesztő. Értem én, hogy manapság mindenki adatbázist akar építeni, de ennyire erőszakosan azért nem kéne. Ha nem olyan termékről lenne szó, melyet fogalmam sincs, honnan máshonnan tudnék beszerezni, egy perc után hagytam volna ott ezt az oldalt.

[Update #1]

Nos, eltelt egy hét és nem kaptam semmi reakciót arról, hogy mehetek átvenni a cuccot. Lehet, hogy kevésbé provokatív felhasználónevet kellett volna megadnom?

[Update #2]

Aztán egyszer kaptam egy levelet. Hogy köszönjük a vásárlást és kérjük, értékelje a tapasztalatait. Hirtelen nem is tudtam, mihez nyúljak. Tapasztalatok? Csupa negatív. Felesleges adminisztráció. Semmi értesítés, hogy az áru átvehető. Hol lehet még elrontani egy webboltban a vásárlást?
Hamarosan erre is megkaptam a választ. Elmentem az átvételi pontra. Ahol szóvá tették, hogy a ‘Menjetek A Fenébe’ név nem megfelelő.
– Nem örülünk neki.
– Én sem örülök neki, hogy ezt kellett megadnom.
– Adjon már meg valami valós nevet. Bármi lehet. Anélkül nem tudunk számlázni.
– Nem kell számla.
– Mi viszont név nélkül nem tudjuk kivételezni a raktárból.
– Akkor így jártunk.

Nem hiszem el, hogy egy tucatnyi tűt, olyan 4e forint értékben, csak úgy lehet megvásárolni, ha az összes személyes adatomat megadom.

PS.
Ugyanezen ügyből kifolyólag rendeltem egy másik boltban szembe csippenthető nagyítót. Három hétig elfelejtették közölni, hogy megjött és átvehetem. Aztán Amerikában kaptam egy levelet, hogy meddig tartsák még az árut, mikor megyek érte. Kicsit lassan halad ez a projekt.

8 Comments

  1. Mondjuk a számlázást megértem. Ugye vagy pénztárgépet kell venniük, ami 150.000 ft, és havi költsége is van, vagy az amúgy is meglévő PC-vel számláznak. Ez esetben viszont szükségük van a vevő adataira. Ez hükyeségnek tűnik, de sok boltban ez van, ahol amúgy 99% nem magánszemélyeket szolgálnak ki.

  2. Egyébkén 0 óra 6 van, és kedd, ez itt lenn meg csak a hétfőt fogadta el.
    Másik.meg, arról a tűről tegyél fel.képet, hátha meglesz a neve, s akkor lehet rendelni Aliexpressről majd 4000 huf helyett 380-ért, ingyenes postázással.

    • Igen, ez rendszerhiba. Az ellenőrző modul hol egy órát, hol kettőt késik.

      Nem, nincs igazad. Az Aliexpresszen 1500 forintért találtam meg. :) (Kösz a tippet.)

  3. Sok igazságod van, de a számlázás tekntetében helyesen próbáltak eljárni. És persze bármilyen nevet megadhattál volna. De hát ezt nyilván te is tudod.

  4. Megadhattad volna az ő cégnevüket. ;)

  5. Bizonyára volt egy cégünk valami eldugott helyen, ahol az egyik raktáros fiú mondta nekik, hogy csináljanak egy e-boltot. De ők nem értettek hozzá, viszont a raktáros fiúnak van egy IT-barátja, aki éjjel-nappal a Doom XVI-ot toljat (már iskolába se jár), tehát nagyon ért hozzá. Az meg letöltött valami free e-shop-ot, megnézett egy 3 perces YouTube videót, és az alapján beállította.
    Még valószínűbb, hogy ennek az IT-s gurunak van egy még profibb IT-barátja (ő már a Doom XVII-t tolja), aki viszont tényleg be tudja állítani ezt a free e-shopot, és ő mutatta meg a gurunak. Ő meg ugyan azt állítja be a sokadik cégnek.

  6. Nemtom, ez-e az, amit keresel, de bármelyik patikában lehet steril injekciós tűt kapni több méretben, fillérekért (én azt használom billentyűzettisztításra, meg ilyenekre).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading