Cinikus vagy-e?

Ha engem kérdezel, akkor hajjaj. Még csak fel sem tudod fogni a mélységét.

Az emberiség, úgy ahogy van, katasztrófa. Az úgynevezett jó emberek pusztán azért jók, mert kevés információval rendelkeznek és úgy általában fogalmuk sincs, mi történik a világban. Abban a pillanatban, hogy megérted, mi folyik körülötted, mi folyik a tágabb környezetedben, hogyan születnek döntések, melyek alapvetően befolyásolják az életedet – meg mindenki másét – rájössz, hogy csak két lehetőséged van: kiszállni az egészből és maximum csak szemlélni a történéseket (hajléktalan életpálya), vagy bedobni magadat, beleállni a folyamatokba, persze ettől egyből szar ember leszel, aki innentől egész életében kénytelen lesz racionalizálni.
Ez van.

4 Comments

  1. Mélyen egyetértek.

  2. Nem értek egyet :)

    Ha tanult ember vagy, akkor a fölényes egó könnyen nézhet a világra cinikus tekintettel – sőt mennyivel egyszerűbb összekacsintani és lesajnálni az egészet, mint valami tenni érte.

    Azon még érdemes töprengeni, hogy van-e értelme belesüppedni egy (ál)értelmiségi önsajnálatba, lásd még ó idők, ó erkölcsök, stb.

  3. En a jo emberekrol alkotott keppel nem ertek egyet. Szerintem lehet valaki akkor is jo, ha megerti, hogy hogyan mukodik a vilag korulotte, talan epp annak ellenere. Persze, azzal tisztaban vagyok, hogy nem letezik az abszolut jo intezmenye, de lehet torekedni arra, hogy a vilagot legalabb magad korul egy kicsit jobba valtoztasd. Ha kedves vagy emberekkel, ha segitesz masokon, akkor a vilag egy kicsit jobb hely lesz, meg ha a vilag ez eseben a te (tagabb ertelemben vett, de megiscsak szuk) kornyezetedet jelenti. Egyszeruen meg kell talalni a balanszt a racionalizalas es a “jonak leves” kozott. A jo egyebkent is egy relativ fogalom, ha egy kicsit jobb vagy az atlagnal, az mar fel siker.

    Persze az erem masik (cinikus) oldala az, hogy a jo emberek valahol nagyon melyen, nagyon titkosan onzoek, hiszen az ember azert hajt vegre folyamatosan jo cselekedeteket, mert az jo erzes… es valahol a drogok is igy mukodnek. Azonban a jo embereket az kulonbozteti meg a drogosoktol, hogy az o fuggoseguktol masoknak jobb lesz – legalabb egy picit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading