Kiterítenek úgyis

Nagyon régen voltunk egy lakossági fórumon, ahol bemutattak khmm… valami embertelen, elfogadhatatlan szart. A nagy felháborodásban elsikkadt egy apróság. A térképen ugyanis jó vastag vonallal be volt jelölve a Flór utcára egy felhordó útvonal. Egy ember rá is kérdezett, mi ez, de a választ elmaszatolták.
Aztán kijött egy tanulmány, ahol azt elemezgették, hogyan lehet összekötni az M0-t egy gyors, az Üllői utat tehermentesítő útvonalon a Havanna/Gloriett lakóteleppel. Ebben a tanulmányban még egy erdőn keresztüli út szerepel. Csakhogy, tavaly megjelentek a földmérők a Flór utcában. Ugyan a kérdezgetésre hümmögtek, hogy ez csak egy olyan izé, és ha le is lesz burkolva, akkor is csak valamikor a távoli jövőben.

Aztán tegnap állított be egy hölgy. Miszerint kitudódott, hogy az önkormányzat le fogja aszfaltozni a Flór utcát. Két sáv, plusz járda. Mely művelet valószínűleg egy nagyobb terv része, de akár a KKK felvezetésről lesz szó, akár az M0 közvetlen kapcsolatról, nekünk semmi jót nem jelent. Persze, egyből aláírtam az ívet, sőt, ha kell, még az úthenger elé is kifekszek.

From MiVanVelem

Nézdd meg, hová akarják az utat. A kerítésünk és a víztározó betonkerítése között 13 méter a távolság, de az út lerakásánál ebből lejön két méter a villanyoszlop miatt. Most képzeld el, hogy ide beraknak egy nagy forgalmú, az Üllői utat tehermentesítő utat.

A Flór utca jelenleg murvás és az autóforgalom elől le van zárva. Egyik oldalán sorházak hátsó kertje húzódik, a másik oldalon pedig már a halomi parkerdő. Jelenleg túrázók járnak az úton, kutyasétáltatók és futók.
Ezzel az aszfaltozással és a vele járó drasztikus forgalomnövekedéssel emberek ezreinek romlik az életkörülménye.

Elképesztő, hogy mennyire tele vagyunk vogonokkal. Valamikor valamilyen emberi érzésektől mentes forgalomszabályzó kitalálta, hogy ide nagyforgalmú út kell és hiába ezer tiltakozás, hiába több tízezer aláírás, hiába civil mozgalom, nem állnak le. Ha direktben nem megy, akkor sunyiban, de ha belegebedtek is, megépítjük az utat.

Miért?
 

7 Comments

  1. Pénz… pénz… pénz… valaki(k)nek nagyon sok pénz. :-(

    Dávid és Góliát harca. Anno, a gimnáziumi éveim alatt a gimi előtt volt egy mini erdő. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy milyen jó lenne ide egy szerviz út. Több ezer aláírás, mind hiába való volt, mert a fákat kivágták, az utat megépítették. Ígérték, hogy újra fásítják, de ez a mai napig csak ígéret maradt. A mostani fiataloknak már így “természetes”, nem is tud(hat)ják, hogy valamikor madár csicsergés mellett tanultunk, ezért sem ők, és már mi sem kérjük számon az ígéretet.

    JoeP, sajnálom vége az idilli kertvárosi életednek, de azért remélem, hogy valami csoda folytán más befejezése lesz.

  2. Rákoshegy, Ferihegyi út meghosszabbítás ( a reptér felé), régi hétvégi-házas, erdős terület, földúttal, illetve családi házakkal is. Most pedig egy torzó, ami a semmibe vezet (egy földútba torkollik). A Baross utcát lenne hivatott tehermentesíteni, de ha valaha kész lesz, akkor is csak a Csévézőbe fog torkollni (ami a Baross folytatása), ez pedig Lőrinc felé vezet a Kőhídhoz, aminek ugyebár eleve van egy korlátozott áteresztő képessége. Tulajdonképpen amit elértek vagy el fognak érni: két nagyforgalmú, zajos útszakasz lesz egy helyett, a köz érdekében.

  3. Valamikor a XI. kerületi Andor utca is kertváros volt…. a Pajkos utcai kislakótelep is kertváros volt… a Számadó utca is csöndes volt… és még sok kis utca, családi ház a környéken…. hát már nem az…. nagyon sajnálom, ami felétek történni fog.

    • A legbosszantóbb az, hogy a világon már más irányba megy a közlekedésfejlesztés. Mi még azon sportolunk, hogy minél több autót tudjunk egyszerre bevezetni a belvárosba, miközben nyugaton már az a cél, hogy az autókat ne engedjék be a belvárosba. Lehetőségünk lenne megúszni egy rengeteg kényelmetlenséggel járó zsákutcát… de nem, le vagyunk maradva, és a régi kottából játszunk.

  4. Nem Számadó, hanem Szádelő utca, elirtam. Ismerőseink elköltöztek végülis onnan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *