Neverending 03

Jó tett helyébe jót várj

A délután – és Nej – már a padláson talált. Közepesen jó hangulatban.
Elsőre még frászt kaptam, amikor ugyanis elkezdtem dolgozni a gépen, ránéztem az akksi kijelzőre – és felhördültem. Fullra feltöltött akksinál azt mondta, hogy van még ötven percem. Nem hiszed el, de szabad szemmel lehetett látni, hogyan megy a csík lejjebb. Eszeveszetten nekiálltam kattogtatni a Power menedzsmenten belül és sikerült stabilizálnom a helyzetet: olyan 30%-os állapotnál még maradt 40 percem. Nyilván ez már semmire sem volt elég, leszaladtam, felhoztam a töltőt.
Nem voltam nyugodt. Windows7 alatt ugyanez a laptop 4 óra körüli időket bírt. Oké, az 50 perc extrém túlzás, de a 30%-ból visszaszámolt két óra sem valami biztató. Ez lenne az a csoda Windows 8, amelyre azt mondják, hogy jóval takarékosabb az előző verzióknál?
Ekkor érkezett haza Nej és amióta csak hétvégente találkozunk, mindig azzal szoktuk kezdeni, hogy leülünk beszélgetni. Most szóltam neki, hogy inkább jöjjön fel a padlásra, mert tengernyi dolgom van még a gépemmel.
Éppen beszélgettünk, amikor a monitor váratlanul nekiállt villogni, a gép pittyent néhányat, aztán minden helyreállt.
Hamuszürkévé váltam. Iszonyú gyanú körvonalazódott bennem és ahogy kezdtem felmérni a helyzetet, az egyre vadabb káromkodásokból Nej is megsejthette, hogy baj van. Nem is húzta sokáig, inkább leosont.
Az történt, hogy a windowsupdate, az a szutyok, melyet az előző nap javítottam meg, kérdés nélkül frissítette a videódrivereket. A legfrissebb, hivatalos verziókra. Csakhogy nekem a jóval frissebb béta volt fent, amellyel nagy nehezen sikerült működésre bírnom a GPU-váltós figurát. Gyors teszt: persze, hogy most már nem működött. Ahogy a KiNevetaVégén játékban mondják: vissza a Start mezőre. Természetesen visszaraktam a bétát, de már nem gyógyult meg. Kezdhettem előlről a vakon rótt köröket, hátha egyszer véletlenül megint működni fog.
Nem sikerült. Legalábbis nem úgy.

Miután a gyors műtét nem jött össze, az volt az első gondolatom, hogy levakarni minden AMD cuccot és tiszta lappal előlről kezdeni. A levakarás csak látszólag sikerült, bizonyos jelekből úgy tűnt, hogy a gép még ’emlékszik’. Gyors turkálás a neten. (Tényleg nem tudom, hogyan tudtunk létezni, egyáltalán levegőt venni a kilencvenes években, amikor még nem volt internet.) És igen, írták, hogy az AMD/ATI teleszemetel mindent és az uninstall nem takarítja ki. Javasolták a Driver Sweeper nevű ingyenes programot, melyből időközben fizetős lett, Driver Fusion néven. De van egy Lite verziója, állítólag az is jó. Hát, nem. Szerencsére találtam egy részletes leírást arról, hogy tkp. mi mindent is kell kitakarítani, szóval a Driver Fusion Lite után végigmentem manuálisan is a pucoláson. Elkezdtem újrarakosgatni a drivereket és a Catalyst-ot, bízva abban, hogy egyszer majd csak összeáll megint a nyerő variáció. Nem állt össze. Végül bedobtam a nagyágyút, ráküldtem a gépre a CCleaner-t is, de az sem segített.

Ekkor jött el az a pillanat, amikor stratégiát változtattam: elkezdtem analitikusan gondolkozni. Megint letöröltem az egész katyvaszt, aztán minden lépés után átvizsgáltam a terepet és egy füzetbe leírtam, milyen változások történtek: driverek, programok verziószáma, viselkedési mód. A módszer eredményre vezetett: most már tudtam, hogy mi történik és tudtam, miért nem lehet elérni a kívánt eredményt. (Hogy korábban hogyan sikerült? Rejtély. Sajnos azt nem naplóztam) Kezdjük a játékosokkal: a korábbi írásban 3 drivercsomagról beszéltem, ehhez hozzájött most negyedikként a windowsupdate által letöltött verzió. Sajnos ezt kikapcsolni csak úgy lehet, hogy en-bloc letiltok minden online driver telepítést. (Pontosabban, lehet azért finomítani, de erről majd később.) Ami egyből látszott: hiába rakom fel a legelső két drivert, az azokhoz adott Catalyst nem megy .Net4 alatt. Ezek a driverek kiestek. Ha felteszem a windowsupdate drivereket, az lecseréli AMD driverre még az Intel kártya driverét is. Ekkor működik mind a két kártya, de nem működik a Catalyst. Ha rátolom a béta drivert – és a hozzá tartozó Catalyst-ot – az AMD kártyára, az Intel kártyához pedig letöltöm a netről a legfrissebb drivert, akkor megy a Catalyst, de az operációs rendszer blokkolja az AMD drivert, azaz a kártya nem működik. Ekkor történik az, hogy a Catalyst ugyan működik, csak éppen eltűnik belőle egy csomó menüpont. A béta drivert mindig blokkolja az oprendszer, függetlenül attól, hogy milyen Intel driver van fent – Catalyst-ból viszont csak a béta driverrel együtt csomagolt verzió működik. Ha korábbi AMD drivert használok, Intelből a netről töltöttet, akkor sem indul el az AMD kártya, azaz hiába telepítem a béta csomagból ekkor csak a Catalyst-ot.
Szép, mi?
Vakartam én is a fejemet rendesen.

Gondoltam, szétnézek egy kicsit a Dell oldalán.
Ez lett a megoldás. Nem mintha a Dell oldala annyira jó lenne. Sőt. Gyakorlatilag egy UI okozta az összes kinlódásomat.
Megmagyarázom.

Amikor rámegyek a driver oldalra és megadom a szervízkódomat, akkor kidob egy oldalt, ahol a gépemhez illő driverek találhatóak. Az oldal _tetején_ pedig egy legördülő menüből lehet kiválasztani az operációs rendszert. Az alapértelmezés Windows 7, ha ezt átállítom, akkor nyilván változik az oldal tartalma is.
Nézzük, mit is csináltam. Átállítottam a menüt Windows 8-ra, kidobta, hogy van 13 driver. Nekiugrottam az elsőnek. Sajnos a link mögött valami szutyok szerveroldali szkript van, nem működik a jobbkattintás, open in new tab funkció. Rá kell kattintani keményen. Ekkor feldob _ugyanabban a tab-ban_ egy kérdezősködős oldalt, majd ha ott válaszoltam, kapok egy újabb kérdezősködős oldalt és csak a harmadik oldalon kapom meg a download linket. (Van egy download manager is, amellyel elméletileg meg lehet kerülni ezt az egészet, de nálam nem működött.) Hogyan tudok innen visszamenni az eredeti oldalra? Back, aztán megint back. Hogyan viselkedik ilyenkor egy intelligens böngésző? Emlékszik arra, hogy az oldal melyik pozícióján jártam és automatikusan legörget annyit. Ezzel pont az operációs rendszert választó menű csúszik ki a képből, így a naív felhasználó nem látja, hogy a menü visszaállt alapállapotba, azaz maga az oldal tartalma is megváltozott: Windows 7 driverek lettek rajta. Mi is az eredmény? Az első letöltött driver (a beépített gombokhoz tartozó Quick Setup) még Windows8-as volt, az összes többi viszont már Windows7-es.
Na, ez volt a kutya sírja. A videódriver ugyanis a legutolsó driver volt az oldalon, esélyem sem volt észrevenni, hogy Windows7-es.

Tabula rasa. Az összes drivert lepucoltam a fenti módszerrel, majd rátettem a Windows8-as csomagot, Intelből pedig fent hagytam a netről leszedett legfrissebbet. Félsiker. Az oprendszer kegyetlenül leblokkolta ezt az AMD drivert is, de a Catalyst elindult. Igaz, a lényeges funkciói megint hiányoztak, de mivel nem látott GPU-t, így ez valahol jogos. Ez annyiból egyszerűsítette a helyzetet, hogy kidobhattam 3 drivercsomagot. Újabb kisérlet. Visszaengedélyeztem az online drivertelepítést. Lekapta a legújabb AMD drivert, lecserélte rá mind az AMD, mind az Intel(!) kártya drivereit… és csodák csodájára, ezt már nem blokkolta a Windows8. Catalyst: szuper, megjöttek a hiányzó funkciók. De túl sok időm nem maradt a gyönyörködésre, megint elkezdtett villogni a képernyő, és amikor megszűnt, már megint nem volt jó a Catalyst. Mi történt? Az online driverfrissítés észrevette, hogy az Intel kártyánál AMD driver van és lecserélte a legfrissebb Intel driverre. Tadam. Itt volt a megoldás. A GPU váltásos móka csak akkor működik, ha Windows8-as drivert teszek fel (ebben lesz a jó, azaz .Net4-et tűrő Catalyst) és AMD drivert használok mind a két kártyához. Ekkor tudnak kommunikálni egymással és az oprendszerrel.
Igenám, de a windowsupdate ennyire nem okos, az mindig azt fogja látni, hogy van a gépben egy Intel kártya és annak nem megfelelő a drivere. Erre kellett kitalálni valami szelektív online frissítési metódust. A következőt csináltam. Letiltottam az online driverfrissítést. Megint lepucoltam minden drivert, de gyökeresen. Majd nekiálltam manuálisan nyomkodni a windowsupdate-et, addig, amíg az opcionális komponensek között fel nem tűnt a két legfrissebb videódriver. Az Intel drivert hide-ba tettem, az AMD-t meghagytam, majd visszakapcsoltam az online driverfrissítést. Kész. Az AMD kártyánál kértem egy online drivertelepítést, az felrakta mind a két kártya alá a saját driverét, és innentől újra szép lett a világ.

Hajnal négy. Megint nem mentem fel az ágyamba.

10 Comments

 1. Kíváncsi vagyok hogy mi lesza Neverending 99 – ben. :) Már rég visszavittem volna azt a gépet és visszakértem volna az árát. Értem én hogy kihívás de mindennek van határa.:)

 2. Visszavinni? Jól kiröhögtek volna. Kaptam egy működő gépet, előre telepített Linux-szal. Az, hogy én lecseréltem a hardvert és más oprendszert tettem rá, épp elég ahhoz, hogy ne foglalkozzanak velem.

 3. @Joep: Ami azt illeti, csodálkoztam is kicsit, hogy eddig nem naplóztad pontosan a tevékenységet, pedig korábban már megtetted párszor. Kitartás! :)

 4. Vajon mi lesz, ha kijon az ujabb Intel driver? Az mar szerintem nem lesz elrejtve es fel fog menni :)

  En Windows Server-t hasznalok a notebookomon, az osszes hatulutojevel egyutt (pl a Bluetooth drivert a kliens Windowsbol kell belehekkelni). De nekem igy is megfelel :)

  Hasonlo kiserletezesek elott szoktam full pc backup-ot csinalni a rendszerrol (system restore nem mindig eleg, Wserverben pedig nincs). Aztan ha minden elb***dik, nyugodt szivvel visszaallitom a flottul mukodo allapotra es kezdem elolrol (vagy hagyom a fenebe).

  Szinten ATI kartyam van, en is szorakoztam vele mar par orat. Szerencsere (?) csak dedikalt GPU-val, ugyhogy a Catalyst-ot nem kellett feltennem :)

 5. Ha jol latom, effektive a gepben csak a bios volt “rossz”, az meg frissitheto (ha egyaltalan szukseges). A tobbi szivas a windows + driverek + catalyst fantasztikus osszehangolt munkajanak koszonheto, meg kicsit az usermappa kezelesnek. Visszavetelre ez nem indok, es ha beadja javitasra, a szerviz gondolom beallit mindent, csak utana merjel hozzanyulni :)

  Ettol fuggetlenul, ennyi szivast nem vartam volna. Meg szerencse, hogy informatikus a tisztelt blogger, mert amugy igen budosen egnek ezek a mai muanyagok :)

 6. Vadász, vadász… :)

  Azt már kiszámoltad, hogyha a végigszopott órák számát beszorzod az órabéreddel, akkor abból kijönne-e egy

  a) laptop gyárilag előre telepített Windowszal, driverekkel
  b) Mac laptop és esetleg valami fizetős virtualizáció, amivel tudsz Windowst futtatni

  ?

 7. Minek otthoni tesztkörnyzet, IP tartomány szívás, routerállítgatás stb?
  Bérelsz pár gépet az Azure-ban, skálázható is, a ráncok pedig kisimulnak.

 8. Azért az valahol szerintem tragikus, hogy 2013-ban még ilyen hülyeségekkel kell szopni. Oké, az igény sem áltagos, de a mellétett tudás sem. De akkor is, ez valahol minősíti a mai informatikai állapotokat.

 9. @Adi: Nem tudom, te hogy vagy vele, én nem órabérben élek. Ha facsemetét ültetek, polcot készítek a spájzba, vagy kajakot szerelek, akkor sosem azt nézem, hogy mennyit is buktam az időm nem optimális felhasználásán. Az egyik az élet, a másik a munka.

 10. @Isti: Már kénytelen vagyok megint eőrerohanni. :) Jelenleg le van tiltva az online driverfrissítés, azaz ilyenkor a windowsupdate az opcionális csomagok között hozza az új drivereket. Én meg eldöntöm, hogy kell-e.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *