Még mindig a vasárnapi séta

Szomorú, nagyon szomorú. Különösen az a szomorú, hogy amikor történik valami jó, a vége annak is szomorú lesz.
Mostanában például beszereztem egy vizálló, ütésálló, porálló sportkamerát. Hogy ha olyanom van, akkor tudjam rögzíteni a kajaktúrákat, a gyalogtúrákat és a bringatúrákat. De persze arra is jó ez a kütyü, hogy a városjáró csavargásokról, a családi eseményekről is tudjak mozgóképet rögzíteni. (Elméletileg a mobiltelefon is képes erre, de… tré. Sőt, a Nikon D3100 is tud videót felvenni, de szintén tré. Mind a kettő csak végszükség esetén használható.)
Szóval itt van ez az új kamera. Akkora, mint egy gyufásdoboz. Logikus. Ha az ember bmx-szel akar szaltózni, mégsem csavarozhat egy kétkilós kamerát a fejére. És ez a pici vacak még a leggyengébb felbontásában is olyan képet rögzít, mellyel az én – erősnek gondolt – számítógépem már nem tud mit kezdeni. Ez az igazi öntökönrúgás.
Konkrétumok: van egy Asus P5B alaplapom, rajta 6GB memória, E1200 dual core Celeron proci (1,6 GHz) és egy 64 bites Windows. Ezzel nekem az utóbbi 3 évben soha, semmilyen teljesítményproblémám nem volt. Eddig. Egy gyufásskatulya méretű kamera kellett hozzá, hogy kiakassza. Meg persze a múló idő.
Nyilván mindent cserélni kell. Elolvastam, hogy milyen procik kompatibilisek az alaplapommal. Ezek közül ma már egyik sem kapható kereskedelmi forgalomban. Tehát alaplapcsere, aztán proci csere és valószínűleg RAM is, hiszen ha már hozzányúlunk, akkor nehogy már megálljunk 16 GB alatt, ahhoz meg nem tudom felhasználni a mostani 2 GB-s lapkáimat. Finom.

Hát, nem mostanában lesz pénzem rá.

Viszont, addig is élni kell.

Itt látható alul az eredmény. Első körben az összes nyers felvételt átkonvertáltam kisebb méretű AVI állományra. Ezt már megeszi a Movie Maker. A Premiere 6 nem, ahhoz még egy lépésben wmv-be kell konvertálnom, de ez gyk. felesleges, mert a preview ablakban így is teljesen szétesik a lejátszás, vágni tutira nem lehet. Igazából a Movie Maker is csak bénázik, amikor aláteszem a zenét, onnantól az is meghal. Valójában csak reménykedhetek, hogy amikor legyártom a végső videót, jó helyen lesznek a ritmusváltások. Kinlódás.

Ehhez képest ez a videó nem is lett olyan rossz.

De persze csak az lesz a vége, hogy megint vacakolhatok egy hardverbővítéssel.

24 Comments

 1. Két dolog jutott eszembe közben:
  – Nehogy már ne legyen vonat… Lett, majdnem: Kicsit ugyan sárga, de az adott szituban tökéletesen megfelel.
  – A végén meg: Lassan “Petrényi Videó” logót kell szerkesztened! Az is megvolt. A Studió se rossz. :-)

 2. Ha meg szabad kérdezni, milyen kép jön ki abból a gyufásdobozból, amit már nem bír feldolgozni a géped?
  A videó pedig rendben van, nekem tetszett.

 3. @UnA: 1280*720/60 fps. Némileg füllentettem, ez csak a második leggyengébb, még van alatta egy, de az már tényleg elég gyér. A teteje viszont 4096*2160/12 fps, de a 2704*1524/30 fps sem rossz.
  A videó szerintem sem lett rossz, de ebben elég sok szerepe van a véletlennek. Amikor például a villamos miatt lekevertem a zenét, az sikerülhetett volna jobban is.

 4. @M_Atts: Logón még gondolkodom.

 5. Szerintem egy Proci csere megoldaná a problémád, ajánlom az E-8400-as 2×3 gigás intelt annak lazán kell kezelnie ezeket.A prohardver tele van vele. (újakkal).

 6. jaj hardveraprót akartam írni…

 7. @AlexP: Az E8400-as kicsit necces, az ASUS szerint ezt a procit már csak egy béta firmware segítségével ismeri az alaplap.
  http://support.asus.com/cpusupport/list.aspx?SLanguage=en&m=P5B&p=1

  Az oldalt átböngészve egyébként találtam még olyan procit, melyet Magyarországon kereskedésben is forgalmaznak, de már ott is jelzik, hogy a gyártása megszűnt.

  A kérdés egyébként ott dőlt el, hogy végiggondoltam: költsek-e húszezret arra, hogy ez az öreg alaplap/proci/RAM kombó kihúzza még egy kis ideig, vagy cseréljem le az egészet hatvanezerért egy olyanra, mely még jó pár évig jó lesz. A magam részéről a másodikra szavaztam.

 8. Én az E-7500(2×2,9gb)procit raktam be Daninak egy Gigabyte alaplapba,4 gb DDR2, 64-es Win8.
  hihetetlen milyen bika gép lett, a legkeményem studió programokkal is lazán elbír.A procit 14000 vettem alaplap 10000 volt.

 9. Nem lehetséges, hogy itt a videokártya a szűk keresztmetszet?

 10. Hali!

  Megkérdezhetem milyen kamera?

  Nekem egy GoPro H3 Black van, na ahzz és ezt használom:
  CineForm Studio (Free)

  utómunkára meg Final Cut Pro x-et, de ugye én Apple gépen élek :)

  Proxy5

 11. Kb 15 éve saját magam pakolom össze a család számítógépeit.
  Az egyik ok a jó számítási teljesítmény, Alaplap, CPU, Memóraia illesztésekkel, a másik pedig a több monitoros hanszálat miatt a kicsit drágább videókártyák.

  A harmadik pedig AMD processzor, amit kizárólagosan használok, bár volt, amikor kicsit gondolkodtam Intelen is, fôleg a kisebb fogyasztások miatt, amikor ôk megjelentek a 60 nanos huzalozású procikkal, miközben az AMD még javában 90 nanométeres technológiánál ragadt.

  A kedvencem nekem egyébként az ASUS alaplap, abban az egyes generációknál a bios, a driverek használata, s az egész gép felépítése már könnyü ujjgyakorlattá vált.

  Korábban szinte mindent az USA – ból rendeltem s vettem, mivel ott a csúcs kategóriától picit már gyengébb jelentôsen olcsóbb volt, fôleg bontva, alig vagy egyáltalán nem használtan, idehaza csak a vasat, a CD, DVD meghajtót, tápegységet vettem.

  Viszont mára a szállítási költség még egy videó kártya esetében is 25 – 40 dodó, így egyre kevésbé éri meg eBay – ezni. De néha még ma is akad egy-egy jó üzlet.

  De drágább tételek esetében mindig megkértem a küldô eladót, hogy írja rá a csomagra, hogy “Ajándék” mert így legalább nem vitték a pakkot 20 000 Ft – os értékhatár fölött egyenesen a vámhivatalba s itthon nem tették rá nekem a plussz költségeket…

  A szállítás is lehet 1 – 2 napos Fedex – el és hasonlókkal (Ami különösen drága) vagy néha 1 – 2 hetes pl USPS – el (Ami nekem megfelelt) ami még belefért a büdzsébe.

  A legolcsóbb a hajó, amivel 5 – 8 hét alatt ér ide a cucc, de sokkal nagyobb valószínüséggel elkeveredik.
  Csak igen nagy, nehéz tételeknél kértem, ha egyáltalán bevállalták ezt a fajta szállítást és biztosítással.
  Ilyen volt pl egy pakk elsô féltengely az amerikai mitsubishimhez.

 12. @PJoe:
  Réges régen…
  Na szóval, mai világban nehezen értem az összeszerelt PC-k fogalmát, de biztos van létjogosultsága.
  A cél eszközökben hiszek, meg a fejlesztési részleggel megáldott gyártók épített gépeiben.

  Nem hiszem, hogy lélektani különbség lenne árban, egy jól összeválogatott, alkatrészekből összeállított PC, és egy DELL, HP, IBM (Lenovo) – tetszés szerint -gép között.

  Proxy5

 13. @Proxy5: van annak is egy hangulata, hogy ha te magad rakod össze a gépet. Persze csak ha szereted… :)

 14. Proxy5,

  Igazad van, az esetek 90% – ban nincs szükség egy desktop
  összeszerelésére.
  De ha valaki sokkal jobb gépet akar, mint ami a boltban
  éppen kapható, vagy olcsóbban, akkor lehet értelme.

  A spec gépek általában jóval nagyobb teljesítményüek, fôleg a videó kártya miatt, de ha redundás, nagy megbízhatóságú HD – pakkot akar valaki beletenni, akkor is kell a nagyobb teljesítmény, s a bolti gépekben általában a táp is sokkal gyengébb, kisebb teljesítményü, vagy sokkal hangosabb…

 15. @Proxy5: Ugyanaz a kamera, csak Windows alatt. (Meg gondolom, gyengébb hardverrel.)

 16. @S@ti: Kizárni nem lehet. Egy ATI Radeon HD 2400 van a gépben, ez valamikor nem volt rossz kártya, de az valamikor volt. Azért gyanakszom inkább a procira, mert lejátszani simán le tudom a felvételt, csak az editor programok nem bírnak vele.

 17. @JoeP:
  A CineForm Studio (free) progit próbáltad már.

  Proxy5

 18. Joe kutatasaim szerint az a gep mar lassan 4 eves, a celeron meg sosem volt a teljesitmeny szinonimaja, persze nekem puttyolni neked meg remote desktopra megfelel, de szerintem kezdj el felretenni egy uj gepre, hamarosan ugyis megmakkan valami a masinaban.

 19. @hokuszpk: Pontosan ez történik, csak még nem tudtam eldönteni, hogy a desktopot turbózzam fel, vagy vegyek inkább egy erős laptopot.

 20. re: 7
  “vagy cseréljem le az egészet hatvanezerért egy olyanra, mely még jó pár évig jó lesz. A magam részéről a másodikra szavaztam.”

  Szóval hamarost lesz egy jó kis használt eladó netbookod?

 21. Még nem biztos, hogy ez a verzió lesz. De ha igen, akkor a lányom kapja.

 22. piszok egyszeru. ha hurcolni akarod magaddal a melot, akkor vegyel egy eros laptopot. ha a kirandulasaidat meg akarod tartani kirandulasoknak, akkor oda vidd magaddal az egyeb celkutyuket — gps, okostelefon, fenykepezogep, kamera, mittomen — es vegyel egy igazan jo desktop gepet.
  amennyibol normalis laptopot kapsz, abbol kijon egy — akar videovagasra is alkalmas :D) — valodi izom* gep.

  * mai szemmel nezve “izom”.

 23. oooops.
  a tabletet kihagytam, tessek a mittomen kategoriaba behelyettesiteni.

 24. Á, messze nem ilyen egyszerű. Még én sem tisztáztam az igényeimet, és nem csak én játszom a történetben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.