Ki ad áfás számlát?

Néha tényleg úgy érzem, a hétköznapok felőrölnek. Fél napja nem jutok előre a váratlanul kardjába dőlt géppel (pont azután halt meg, hogy átterheltem szinte mindent rá az itthoni informatikában), jogosítványom még mindig nincs, mert elsőre elrontották… és akkor itt van még a kölykök Kindle olvasója. Kábé egy éve kaptak mind a ketten egyet-egyet, mind a kettő tönkrement őszre. Visszavittem a céghez (ezeket kivételesen Magyarországon vettem), 49(!) napnyi garanciális vacakolás után visszaadták a pénzt. Mivel elegem lett a magyar beleszarásból, inkább közvetlenül rendeltem az Amazontól. Immár ravaszul ugyanaz lett a számlázási és a szállítási cím is, nehogy megint elrontsák. Pár napon belül meg is jött, a kölykök már használják. Én meg szívok.
Áfás számla.

 • Az Amazon ugyan küldött egy részletezést, hogy miért vont le ennyi pénzt: benne volt, hogy anyag+szállítás+vám+áfa. De ez csak értesítés, nem számla. A rendelés oldalán be tudok menni egy ‘print invoice’ menüpontba, ez olyan számlaformájú is, de már a címe is zavaró (fine details for order), az alján pedig ott virít nagy betűkkel, hogy ez nem áfás számla. Más meg nincs.
 • Az UPS-nél az ügyintéző valószínűleg már ezerszer elátkozott, de nem tudok mástól tájékozódni. A csomagban ugyanis csak egy szállítólevél volt, más nem. Az UPS ugye kap az Amazontól egy számlát, de az csak a nettó árakat tartalmazza. (Ezt átküldték nekem is.) Ez alapján az UPS ügyintéző kiszámolja a vámot és az áfát, de mivel az szerepel a papírján, hogy ezt a feladó fizeti, így nekem nem ad áfás számlát. Sőt, gyakorlatilag semmit sem ad. Az ügyintéző ugyan megígérte, hogy elküldi ezt a kiszámolást, de úgy tűnik, ő sem gondolta komolyan.

Szóval minden szép és jó, csak nekem nincs áfás számlám, sőt, azt sem tudom, egyáltalán kitől kellene kapnom.

Ádvent, az. A lélek megnyugvása. Engedni beszivárogni az ünnepi hangulatot.

12 Comments

 1. Kitol vetted itthon a Kindlet? csak hogy ha a jovoben az ismeroseim onnan akarnanak, legyen honnan eltanacsolnom oket (es at az amazon.comra)

 2. Az Amazontól ne várjál magyar típusú áfás számlát, mert azt Nyugat-Európában nem nagyon ismerik. Amennyire tudom, pont ezért elfogadja az adóhivatal a külföldön adott nyugtát is – de ezt ki kellene tesztelni…
  (Persze az Amazon sem az adófizetés bajnoka, nem véletlenül van Luxemburgban európai központja.)

 3. @KTamas: Hardverker.

 4. Ezért az írásért az apeh már indítja is a hunterkillereket és a drónokat…

 5. Jó hír, hogy állítólag jön a magyar Amazon – az remélhetőleg korrekt számlát ad majd.

 6. Az a tipp, hogy a vilagon eleve nem is nagyon letezik a magyar afas szamlahoz hasonlo okorseg, szoval mindenkepp szivas ilyesmit csinalni. Ne az UPS-tol tajekozodj, hanem az APEH^W NAV-tol.

 7. Elvileg 2006/112/EK, 226. cikk. Ha ezek az adatok rajta vannak a külföldi számlán, a NAV elfogadja, ha nem, nem (HÉA: Hozzáadottérték-adó).

  De ez egy fordított áfás számla, (Reverse Tax – itt ez a helyzet, mert rá van írva a számlára), akkor az áfát a vevő fizeti be a helyi törvények alapján, elvileg ennek befizetése előtt oda sem adják neked a cuccot.

  Az áfáról, vámról, fityfenéről igazolást, vagy valami papírt az UPS tud adni, mert ő vámkezel, de szerintem nem szükséges, fordított áfás számlát simán le kell tudni könyvelni.
  Magadnak könyvelsz, vagy mi a tök? Add oda a könyvelőnek, szívjon vele ő.

 8. Könyvelő. Csak éppen szeretem tudni, mit lehet és hogyan lehet. Hogy tudjak valamit mondani arra, amikor a könyvelő sajnálkozik, hogy ezt márpedig nem lehet.
  Az UPS végül adott egy papírt, ezután már nyugodtan adom le a stócot.

 9. A könyvelő tudja, mit kell vele csinálni.
  Ha a formai rész stimmmel a számlán (név, dátum, számlaszám, adószám stb., illetve ez esetben a legfontosabb, “az áfát a vevő fizeti” vagy valami hasonló tartalmú kijelentés) akkor simán be kell tudni állítani a könyvelésbe. A számlán levő nettóból a könyvelő kiszámolja az áfát és -ha az még nem volt befizetve- mind a befizetendő, mind a levonható ÁFA helyére bekönyveli. Meg van svédcsavar, ha a befizetési és a levonási időszakok nem esnek egybe, akkor az “egyéb követelések” is be lesz vonva a játékba, de nem számviteli hályogkovácskodok.

  Azért szeretik ezt a fordított áfásdit, mert nem kell foglalkozni azzal, hogy a vevőnél mennyi az ÁFA, mennyi lett már hozzátéve, levonva, mennyi a különbség, nem kell áfa-különbségeket egyenlítgetni.

 10. Miért is kell a gyerekek játékáról áfás számla?

 11. nincs dudunal a pont, mert az adoszedes rablas, es mindenki ugy vedekezik ellene, ahogy csak tud.

  foleg itthon, ahol siman 70+% az effektiv ado merteke, ami mar kozelit a nyilt rabszolgatartashoz (100% ado)…

  (effektiv ado: 50% a beveteleden, 27% azon amit elkoltesz, 10-15% inflacio (a hatekonysagnoveles miatt csokkenni kene az araknak, amit kompenzalnak plusz nyomtatnak meg annyi uj penzt, h legyen 5-10% lathato arnovekedes), es mindezek utan meg fizetsz az autopalyaert…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *