Az állam, a bank és a devizahitelesek

PARASZTOK: – Jaj, jaj! Beszabadult a farkas az akolba, felfalta a bárányokat! Alig élte túl néhány a vérengzést, azok is a halálukon vannak! Hát hol volt az a pásztor?
PÁSZTOR: – Node, én ott voltam. Csak hát, emberek, a fene se gondóta volna, hogy ezt csinálja az a vérnősző! Megegyeztünk Mr. Farkassal, hogy éppen csak benéz, irtja egy kicsit a rágcsálókat, aztán fizetségként kap egy bürgét. A rossebb abba a gonosz farkasba!
FARKAS: – Nono. Hát tanultak maguk biológiát? A farkas ragadozó állat. Akkor mégis, mire számítottak? Ha odaengednek a birkákhoz, én annyit eszek belőlük, amennyit hagynak. Ez a természetem. Ezt mindenki tudja. Most is ez történt: annyit ettem a birkákból, amennyit a pásztor engedett.
PARASZTOK: – Hallja-e, kend, pásztor? Hát mé’ engedte szabadon garázdálkodni azt a toportyánt?
PÁSZTOR: – Dehát előtte tárgyaltunk és Mr. Farkas megígérte, hogy csak egyet eszik meg!
FARKAS: Megvonja a vállát.
PÁSZTOR: – Látják-e, kendtek, milyen arrogáns a féreg! Üssük, rúgjuk, amíg mozog!
FARKAS: – Hátrébb az agarakkal, ember! Ha agyonütnek, ki tartja kordában az apróvadakat? Én el is mehetek, de akkor jövőre itt termés ugyan nem lesz, mindent felzabálnak a nyulak.
PÁSZTOR: – Ki nem szarja le a jövőt? Üssük ezt a dögöt, ő a hibás mindenért!
PARASZTOK: – Úgy van! Üssük agyon!
PÁSZTOR: – Nosza, Marika, kerüljön mögé! Pista, maga balról szorítsa az árokhoz, János, kend meg támadjon szemből a fejszével!

Ütik, vágják a farkast. Az állat végül sebzetten elmenekül.

PÁSZTOR:- Hinnye, az istenit, ezt aztán elkergettük! Látják, emberek, milyen hatékonyak vagyunk így, együtt, az én vezetésemmel. Na, ez már nem fog több birkát zabálni!
PARASZTOK: – Éljen! Éljen a pásztor!
PARASZT1: – De hát már nincs is birka!
PARASZT2: – Mit ógmóg itt kend? Inkább örüljön, hogy farkas sincs!
PARASZT1: – Nem is tudom. Nem inkább a pásztort kellett volna egy ügyesebbre lecserélni?
PARASZT2: – Ennél ügyesebbre? Hát látta, hogy elzavarta a farkast!

Aztán a következő nyáron a nyulak felzabáltak mindent, a parasztok pedig éhenhaltak.

8 Comments

  1. Koszi az esti meset :-)

  2. Nem mese ez, gyermek. :)

  3. Asszem értem. Csak a végét nem =(.

  4. Mármint a meséét? Az nem olyan bonyolult: a farkasnak is van szabályozó szerepe, a pásztornak is: neki a farkast kell szabályoznia. Ha rossz a pásztor, akkor nem az a megoldás, hogy kiiktatjuk a farkast. Ekkor ugyan korrigáltunk, mert farkas hiányában tökmindegy, milyen a pásztor, de elveszítettük a rendszerből a farkas szabályozó szerepét.

  5. Szerintem is megcsúszott a vége. A parasztok a következő nyáron kerekre híztak volna a sok nyúlpaprikástól, node mindegy… :)

  6. Nem vadaszok ezek, hanem parasztok.

  7. Komolyra fordítva, nem ez a baj a sztori végével. Az a helyzet, hogy a Farkas Szövetség és a Pásztorok Tanácsa is jól tudja, hogy a birkák már elfogytak, egy-egy van már csak mutatóba, de nem merik beismerni. Legalább addig, amíg ki nem derül, a Világ Parasztjai nyugodtan hajthatják fejüket egy csalóka álomra.

  8. Bakker. Nagyon jót röhögtem, de lehet, hogy sírni kellene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *