Mindenki idióta

Egyre inkább úgy érzem, hogy Scott Adams-nek megint igaza van: mindenki idióta. Persze nem folyamatosan, és nem minden területen… de mindenki az. Pontosabban, mindenkivel előfordul időnként, hogy egy adott szituációban éppen nincs képben, nem tudja mi történik körülötte és emiatt nem megfelelően reagál.

Most elmesélem, mit kinlódtam egy USB modemmel. Nem, nem azzal, amelyik 46e forintot fogyasztott el a horvátoknál. Ez egy frissen vásárolt cucc, kifejezetten a korábban említett netbookhoz.

Ott kezdődött a probléma, hogy este csomagoltam ki a sticket. Azaz nem vakító napfényben és nem 1000 wattos neonfényben. Nézegettem a SIM kártyát, kétféleképpen is ki lehetett törni a kartonból: SIM és mini SIM méretben. Annyi figyelmeztetés volt melléírva, hogy vigyázzunk és mindig a megfelelő méretet törjük ki. Megfelelő. Remek. Elővettem a manuált. Borzalmas volt. Egy pici fecni, apróra összehajtogatva, szöveg semmi, csak néhány ábra, de olyan pici, mint egy bélyegre miniatürizált csatakép. Néztem, nézegettem, aztán úgy silabizáltam ki, hogy oldalról kell beledugni a kártyát. Oldalt ott is volt a lyuk, méghozzá pici. Oké, kitörtem a kisebb méretet, bedugtam. A szoftver kiírta, hogy nem jó a SIM. Bedugtam többféleképpen – bár itt már gyanakodtam, hiszen régen rossz, ha egy SIM kártyát többféleképpen is be lehet dugni. Ezt hívják… khmm… idióták elleni védekezésnek.
Elővettem a nagyítót. Komoly. Átnéztem az ábrát és megtaláltam rajta egy nyilat, benne az ábrában. Hogy máshogyan is lehet beledugni kártyát. Megnéztem… és tényleg. Igaz, a rés nem volt látványos, de ha elkezdtem nyomni a kártyát, akkor egy fémlemez felfeszült és becsúszott alá a kártya.
A nagy méretű.

Ha itt feladom, akkor szimplán csak idióta lettem volna. De én ennél jóval makacsabb vagyok.

Benéztem a fémlemez alá, hogy hol vannak az érintkezők. Majd megpróbáltam úgy belerakni a mini méretű SIM kártyát a nagy lyukba, hogy a megfelelő pontokon meglegyen a kontakt. Nos, ez nem igazán sikerült – viszont utána már kivenni sem tudtam a kis kártyát. Taps. Bombaöngól.

(Ha a fény felé forgattam, akkor láthatóvá vált két darab, milliméter méretű bemaratás a vason. Eszerint én először a miniSD lyukba próbálkoztam be a mini SIM-mel.)

Rám várt a feladat, hogy visszamenjek egy T-Ponthoz és megpróbáljam beadagolni, hogy ez garanciális hiba. Én általában kedvelem a kihívásokat, de van, ami már túllépi az egészséges határokat.

Először vasárnap mentem be. Ugyanaz a hölgy fogadott, akitől előtte vásároltam.
– Van egy kis problémám – kezdtem óvatosan.
– Igen, tessék – mondta. Még mosolyogva.
– Nem bírtam üzembe helyezni a sticket. Valószínűleg félreértettem a kezelési utasítást és rossz lyukba dugtam be a kártyát.
– Értem.
– Dehogyis. Még nincs vége. Sajnos eleve rossz méretben törtem ki, aztán konzekvensen a rossz lyukba raktam bele, ahová be is szorult.
– Aha.
Már nem mosolygott.
Végül kaptam egy új SIM kártyát, a sticket pedig be kellett vinnem a következő nap, amikor lesz szerviz.
– Nem gond, a szerelők szétszedik az eszközt, 10 perc alatt kikapják a kártyát.
– Köszönöm, ez jó hír.

Másnap már rutinosan kértem cetlit a beléptető automatától. Szerviz.
– Jó napot kívánok. Van egy kis problémám.
– Igen?

Ajjaj. Nem mosolygós hapi.

– Nem akarok beleveszni a részletekbe. A lényeg, hogy egy rosszul kitört kártya került rossz lyukba és beleragadt. Az ügyintéző hölgy mondta, hogy Önök tudják kipiszkálni.
– Jézus.

Elment hátra. Nem sokkal később hátrament egy kollégája is. Gondolom hangszigetelt lehetett az ajtó, mert nem hallaszott ki a térdcsapkodó röhögés.

– Sajnálom, kipróbáltam rajta minden kunsztot, de nem tudtam kiszedni – mondta fapofával, amikor visszajött.
– Szétszedéssel sem?
– Rögtön azzal kezdtem. De le van forrasztva a vége.

Bociszem.

– Nézze, ezt most összecsomagolom és beküldöm a központba. Habár ez – hah – nem rendeltetésszerű használat, de tudja mit, most az egyszer beveszem garanciális javításra.
– Köszönöm.

Aztán papíroztunk egy csomót, kaptam egy ideiglenes készüléket, amíg vissza nem kapom a sajátomat, szóval teljesen kulturáltan kezelték a problémát. Remélem, a vége is ennyire pozitív lesz.

ps1
Az ideiglenes modemnek sérült a fájlrendszere, nem tud települni róla a driver.

ps2
Hozzáteszem, az utóbbi 15 évben számolatlan mennyiségű mobiltelefon volt a kezemben, USB stickből sem ez az első. Mindegyikkel elboldogultam, manuál nélkül. De ez a kétféleképpen törhető kártya a borzalmasan dokumentált Huawei stickkel… ez kifogott rajtam.
Vagy csak öregszem.

16 Comments

 1. http://apro.pulykakakas.hu/post/135869715/web-n-walk-telepites
  nem lehet, hogy ez a gond. (Fáradt is vagyok meg dolog is van még, nem olvastam valami alaposan, de hátha.)

 2. Nem, inkább az a baj, hogy habár a virtuális CD, mint drive látszik, de a fájlrendszere már nem. Amikor rá akarok nézni, azt mondja a Windows, hogy konkrétan sérült a fájlrendszer.

 3. Valószínűleg több előfizetővel előfordult már, mert nekem az ügyfélszolgálatos kérdés nélkül kitörte a SIM-et és berakta a modembe a szerződés megkötésekor.

 4. A szervizes azt mondta, hogy sohasem látott még ilyet. Persze, lehet, hogy ezt kell mondania.

 5. :-)
  Nem tudom mennyire vigasztal de pontosan ugyan így jártam vele én is. Pedig fényes nappal volt…. És cca. 10 évvel fiatalabb a szemem is.
  Viszont a szerviz “rutinosan” javította, valahogy szétszedte és kicserélték az egész cuccot (SIM+Modem).

 6. Ah, a végén még tudunk Facebook csoportot is alapítani, ‘Akit a Huawei modem átvágott’ névvel. :)

 7. Az én modememen is hibás volt a fájlrendszer. De nem különösebben érdekelt mert Linuxon használom.
  Aztán egyszer úgy adódótt, hogy mégis Windows alatt kellett netezni, és valamilyen csoda folytán elindult. Azóta sem találtam rá magyarázatot.

 8. Így utólag és kibicként hozzáokoskodnám, hogy tudtommal a mini SIM-et jelenleg Magyarországon semmire nem lehet használni, csak (majd?) az iPadhez.

 9. Ja. A sors fintora, hogy Gömöri Zolinak meg fogalma sincs, hogyan tudna beszerezni micro SIM-et. :)
  http://www.it-pro.hu/Blogs/tabid/94/EntryId/266/Alma-hasznalo-lettem.aspx

 10. hm. még nem láttam ilyet közelről, de rutinosan először nagyban törném ki, abból még mindig lehet lefaragni nemdebár ?

 11. Pontosan így történt. De mivel nem fért bele a micro slotba, tovább törtem.

 12. Jaj a Huawei stick !
  Én simán agylobot kaptam tőle. Ubuntu 9.10 alá kellett felraknom egy T-Mobile-os web’n’walk sticket . Vért izzadtam de sikertelenül. Jelzem nem szokott olyan könnyen a Linux kifogni rajtam. A megoldás végül is az volt , hogy a T-Mobile-nál kerestünk egy régebbi sticket és azzal sikerült.

  Azóta vodafonos mobilnetet javaslok minden hozzám fordulónak.

 13. @sztupi: nem igazán értem, mert nálunk van 3 db t-mobile stick és mindegyik megy az Ubuntuval.

  Vodafone-t nem javasolnék senkinek, amilyen tapló banda…

 14. Igazi jó kínai mínőség, 50%-os használhatósággal.
  Az, hogy melyik szolgáltató, az csak vallási kérdés. Szerintem mindegyik tragikus.

 15. @UnA: lehet , hogy belefutottam @Höbörgö válaszába .
  Azóta nem volt ilyen feladatom.

 16. Tagadok!

  Pontosan tudom, hogyan lehet beszerezni ezt s***t, csak szerettem volna kipróbálni az iPad-et egy T-Mobile-os kártyával anélkül, hogy úje előfizut vegyek. Ez nem jött össze, mert a T bénázik.

  Zoli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *