Ág is húzza

Erre mondta Nej, hogy most vegyünk lottót, mert a szerencsének már csak statisztikailag is jelentkeznie kell.

Megy az érettségi sorozat, a leány következő jelenése csütörtökön a földrajz. Megint egy beszámítós tantárgy. Megint egy elkeserítő próbaérettségi. Megint egy őrült nagy hajrá.

És tegnap durrant be megint a csajszi bölcsességfoga. Ahogy a múltkor is írtam. Pokoli fájdalom, fertőzés, torokfájás, kialakulófélben lévő szájzár.
A legjobbkor.

Ha nem megy el írásbelit írni, akkor marad az október, és nyilván elveszít egy évet, amennyiben sikerülne is a felvételi. Nade elmenni ilyen állapotban? Oké, írásbeli, nem kell beszélni – de hogyan lehet lázasan, legyengülve, szájzárral megspékelve egy érettségi feladatsorra koncentrálni?
És akkor a szombati angol nyelvvizsgáról még nem is beszéltem. Jó, már ez is csak írásbeli, mert a szóbeli rész pár héttel ezelőtt sikerült (az írásbeli meg 58 pontos lett, azaz csak két pont kellett volna ahhoz, hogy az is meglegyen) – de ilyen állapotban mennyi értelme lesz?

Most majdnem óránként mos fogat, fertőtlenítő többet van a szájában, mint étel, kínunkban már azt is kitaláltuk, hogy rágózzon, hátha az állandó mozgástól visszafordul a kezdődő szájzár… és reménykedünk.

9 Comments

 1. Nagyon eretnek ötletem lenne: mivel (szerintem, távolról, tehát tök megalapozatlanul) a probléma eljövetelét valószínűleg erősen siettette az utóbbi napok stressze, esetleg meg lehetne próbálni valami növényi stresszoldót (mindenféle van a patikákban, de a sima citromfűtea is megteszi) adagolni a leánynak. Ha tényleg ludas az idegesség, akkor a tünetek is enyhülni fognak, ha nem, legalább nyugodtabban tűri…

 2. Attól tartok, hogy nem stresszfüggő. (Mindemellett a citromfűtea jó ötlet, van is otthon.) Gyakorlatilag arról van szó, hogy amikor bújik ki a bölcsességfog, felsért bizonyos rétegeket és azok könnyen elfertőződnek, gyulladásba jönnek.
  Ez valószínűleg hajlam kérdése is, én ugyanebben a korban ugyanezzel kinlódtam. (Csak nekem az írásbelik és a szóbelik között jött ki, a szóbelire már rendben voltam.)

 3. úgy látszik későn érő típus vagyok,nekem most jön(ne),ha volna elég helye.félek ,hogy vésés lesz belőle:-(

 4. Öööööö…. azért is kezdtem úgy, hogy eretnek ötlet, mert a klasszikus orvosi vonallal ellentétben én mélyen hiszek abban, hogy test és lélek (na meg a szellem is) egy egység, bármennyire szeretnék is szétválasztani a különféle területek szakmászai. Természetesen a probléma alapvetően a bölcsességfog és annak bújása, de én azért megkockáztatnám, hogy neked is, lányodnak is miért épp ebben a kritikus időszakban gondolja úgy, hogy ki kell(ett) bújnia, miért nem két héttel előbb vagy később? Mert ilyen formában feltéve a kérdést esetleg lehet, hogy a stressz is hozzájárul, hogy épp most bújjon. Nekem is volt rendetlenkedő bölcsességfogam, igaz, nekem nem ennyire volt problémás, és kicsit később, egyetem első évében jelentkezett. Hogy, hogy nem, első félévben is a rettegett anatómia vizsga előtt egy héttel durrant be, meg második félévben is, igaz, akkor egy hónap elteltével kétszer is, mert uv-m is volt belőle :-). Ezt követően, júliusban aztán már csak azt vettem észre, hogy hopp, kibújt, pedig előtte én is rettegtem, hogy vésni-szájsebészkedni kell majd vele…

 5. Ha elkezdi írni, de rosszullét miatt nem fejezi be (utána orvosi igazolás), akkor nem lehet hogy két tételt kell húznia a szóbelin? Érdeklődjetek utána, sztem van ilyen opció, és akkor a szóbelire tud gyúrni, addig a foga is rendbe jöhet.

 6. #4:

  Meglep, hogy a klasszikus orvosi vonal nem hisz ebben. Én azt hittem, ez már elfogadott tény.

  Jelen esetben azért kétkedtem, mert nálam pont más volt a minta. A két érettségi közben jött ki, azaz már túl a stresszen, és még messze a következőtől. A második nagy rohamom két évvel később történt, már túl az év végi vizsgaidőszakon, akkor, amikor már csak el kellett bohóckodnom egy hónap szakmai gyakorlatot a félév abszolváláshoz.

 7. #5:

  Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik, megússzuk. A megelőző kezelések hatására mintha fordulna a tendencia.

 8. Hogy alakult a dolog? és az ominózus írásbeli?

 9. Kicsit pikáns, de még ez sikerült a legjobban. A fertőzés elkezdett gyógyulni. Most gyúrunk a holnapi angolra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 MiVanVelem

Theme by Anders NorénUp ↑