Honnan is jött az az alak?

Durván tízévente fordul elő, hogy bemutatkozáskor valaki érdeklődve visszakérdez:
– Érdekes név. Nem tudja, merrefelé lehet az a Petrény nevű település?

Nem kellene, hogy az ilyesmi beleragadjon az ember gondolkodásába, de mivel az egyik ilyen kérdés egyetemi vizsgán volt mentőkérdés (átmentem:) – így gondoltam, már csak annyival is tartozom a tanárnak, hogy utánanézek a valódi válasznak.
Semmi. Ezzel a szóval tudnám összefoglalni az akkori – azaz jó 20-25 évvel ezelőtti – kutakodásaimat. Magyarországon nincs ilyen nevű település.

Bezzeg most, az internet korában kábé öt percre volt szükségem – és megkaptam egyből minden információt.
Az első találat az Erdély Története című könyvből van, annak is a glosszáriumából. Azt írja, hogy létezik ugyan Petrény nevű község, de ezt arrafelé inkább Petreni-nek nevezik. (Legkorábbi okleveles előfordulás: 1425.) A következő találat a Wikipedia-ból jött, méghozzá nagyon durván: 4 különböző Petreni nevű települést is kaptam, három Romániában, egy Moldovában található. Innentől két szálon is elindultam: nekiálltam térképen megkeresni a legvalószínűbb települést. Érdekes volt. A maps.google.com nem ismerte a Petreni nevet, ezzel szemben egy weblapra beágyazott verziója meg igen. Amint viszont azt írtam be, hogy Petrény, egyből kidobott egy megoldást. A kettő szemmel láthatóan nem ugyanaz a település, egyik Hargita megyében van, a másik pedig Hunyad megyében. És akkor nem beszéltünk még a Fehér megyeiről, mely nem szerepel a Google térképein.

No. Ahhoz képest, hogy korábban egy falu sem volt, most csak győzzek válogatni. Azt mindenesetre valószínűsíteni lehet, hogy erdélyi falvakról lesz szó, hiszen Moldova azért jócskán arrébb van. Az, hogy a környék akkoriban magyar volt, vagy román, az így utólag már elég necces – nem csak a korabeli nemzetiségi térkép alapján, hanem már csak a fogalmak zavarossága miatt is. De ha még egyértelmű is lenne… azért gondoljunk bele, mennyi is ennek a jelentősége? Annak a bizonyos ősnek nyilván volt felesége, lettek gyerekei. A fiúk vitték tovább a nevet, jöttek generációk generációk után. Kevés olyan hely van, mint a világnak ezen szeglete, ahol ekkora a népkeveredés. Ha már csak a saját anyai ágamra nézek vissza, például sváb ősök is látszódnak.
Így mindösszesen annyit lehet biztonsággal kijelenteni, hogy egy a többszáz ősöm közül erdélyi faluban született. A többszáz-1 meg a jó ég tudja, hol. De a családnév attól az egy vándor lélektől ered.

2 Comments

  1. Fura, először azt akartam kérni, hogy cseréld ki a Moldovákat Moldáviákra, aztán láttam, hogy számtalan helyen moldovázzák Moldáviát. Nekem akkor is bazi idegenül hanxik.

  2. És akkor még ott van a Moldva verzió is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *