Közmű

Vacak volt úgy élni, hogy minden tönkremehet, mert beáldoznak minket a rozsdazóna olcsó felélénkítéséért… de szerencsére még erre az embertelen megoldásra sem volt pénz. KKK elhalasztva. A Cséry-telep környékén élők, ha későn is, de azért még időben eszméltek. A komposztáló gyár sem települ le a lakótelep és a kertváros közé.

Akár meg is nyugodhattunk volna. Aztán jött egy ránézésre ártalmatlan újságcikk.

Egy komplex, a bécsihez hasonló energiatermelési program kidolgozásával alapvető irányváltásra szánta el magát a főváros: a dél-pesti régióban 2015-2020-ra felépítik Budapest második szemétégetőjét – értesült a Népszabadság.

Dél-pesti régió… azok akár mink is lehetünk. Nocsak.

Összekapcsolják a hulladékkezelés hosszú távú megoldását annak a hatalmas mennyiségű szennyvíziszapnak a hasznosításával, amely a 2010-re elkészülő csepeli központi szennyvíztisztítóban keletkezik. A legkorszerűbb, környezetkímélő technológiával történő égetés során nemcsak eladható áramot, hanem olcsó hőt is termelnek,

Ajjaj. A magam részéről eddig úgy tudtam, hogy ez remek komposzt alapanyag. Számomra logikus volt, hogy ha már lakott területen nem lehet komposztüzemet építeni, akkor kiviszik vonattal/hajóval az M0 környékére és odaraknak majd egy üzemet. De úgy látszik, oda, ahol senkit sem zavarnak vele, oda inkább nem rakják. Inkább nem is csinálnak komposztot belőle, hanem elégetik. A legkorszerűbb technológiával. Nyilván. Pénz nem számít.
De vajon hol?

Tóthné Nick Dorottya, a fővárosi önkormányzat kommunális ügyosztályának vezetője szerint Budapestnek már most óriási szüksége lenne egy második szemétégetőre. A szakemberek meg is egyeztek, hogy ezt összekapcsolják a csepeli szennyvíziszap hasznosításával. A létesítményt 8-10 év múlva adhatják át. Budapest déli sávjában keresnek alkalmas helyszínt, mivel a leginkább megfelelő XVIII. kerületi Cséry-telep ellen az önkormányzat és a lakosság is tiltakozik.

Mi van?? Ki tiltakozik? Hiszen még nem is szóltak, hogy ide tervezik. Vagy már előre borítékolták, hogy ha megtudjuk, akkor tiltakozni fogunk? Naná. Ekkora faszságot… komolyan, egy lakótelep és egy kertváros közötti részre, elszórt logisztikai telepek közé… ahol már a komposztálóról is lemondtak, mert mégiscsak snassz ennyire közel a lakóhelyekhez rakni, no meg a tömérdek iszap közúti szállítása is gáz egy ilyen lakott környéken… és akkor azt gondolják, sebaj, egy hulladékégető erőmű azért még idefér?

Halló… tisztelt városatyák, ott a fővárosnál meg a kerületnél: mi lenne, ha békén hagynának már minket végre? Mi a büdös lófasz van ezen a kertvárosi részen, amiért minden szart – négysávos főutat, komposztálóüzemet, szemétégetőt – ide akarnak telepíteni, bele a pofánkba? Őszintén, mivel érdemeltük ki a pöcegödör státuszt?

Jut eszembe, atomhulladék-temetőnk mikor lesz?

10 Comments

 1. Valószínűleg minden kerület, illetve település ugyanígy tiltakozna ellene…Személy szerint én is inkább olyan helyen támogatnám a megépítést, ahol minél kevesebb ember életét keseríti meg.

 2. “ahol minél kevesebb ember életét keseríti meg”

  Feltéve ha nem te vagy a minél kevesebb…

  Komolyan mondom ettől szokott elszállni az agyam. Van közösségi sérelem, meg egyéni. Közösségi ha óvodát, iskolát blablabla érint, egyéni ha a lakosságot.

  Ha egy embert is érint, akkor vegye mindenki magára és ugyanúgy álljon ki mintha ő lenne az az egy. Erről szólna a szolidaritás nem?

  Ha meg ténylegesen felsőbbrendű a cél (mer van olyan), akkor tessék olyan kárpótlást adni, amit elfogad a hátrányosan érintett fél. Hiszen akkor megéri úgy is nem?

 3. A minél kevesebb az én értelmezésemben azt jelenti, hogy amíg van olyan opció, hogy nulla, akkor költségtől függetlenül azt kell választani.

 4. Persze csak a nulla az elfogadható megoldás minden ilyen ügyben.

  A minél kevesebb meg azért veszélyes, mert hiszen például felétek is “minél kevesebben” laknak, mint például az emlegetett nullás melletti Békáson…vagy Érden, vagy Szigetszentmiklóson.

 5. Nekem ilyenektől száll el az agyam:
  “Persze csak a nulla az elfogadható megoldás minden ilyen ügyben.”

  Főleg azért, mert JoeP aggodalmával teljes mértékben egyetértek, mi a f.szért kell a kertvárosban egyáltalán ilyen ötlettel előállni?
  De mi van, ha nincs nulla megoldás?
  Az M0-ra mit mondasz? És mit mondanak azok, akik mellé építették? Azt sem kellett volna? Ezzel a nullázással szerintem nem nagyon épülne semmi…

 6. Tóthné Nick Dorottya, a fővárosi önkormányzat kommunális ügyosztályának vezetője bejelentette, hogy a képviselőtestület a jövő hónapban fogja megtárgyalni Petrényi József kerületi lakos javaslatát a Bátaapáti nukleáris hulladéktárolónak a Cséry-telepre való költöztetésével kapcsolatban.

 7. Nem tudom, nekem nem tudnanak annyit fizetni, hogy egy szemettelep kozvetlen szomszedja legyek. Gondold el: egy ilyen nem az a kategoria, hogy ‘pfu, de budos ez a forro aszfalt, no mindegy, holnapra nyoma sem lesz’, hanem evekig, evtizedekig kell elviselni. A lakas erteke csokken, raadasul ablakot nem nagyon lehet nyitni, ha az ember nem rajong a szagert.

  Az mar csak hab a tortan, hogy az oda kozlekedo kukasautok igencsak fel tudjak turbozni az erintett utak forgalmat.

  A masik ‘karosult’ fel, nevezetesen a fovarosi tanacs oldalarol viszont adott a lehetoseg – olyan helyre kell tenni, ahol a nepsuruseg a szemetegeto altal erintett teruleten a legkevesebb, vagy eppen 0. Ez a helyzet a kertvarosokban nem igazan all fenn. Tehat az alternativa adott (JoeP emlitette az M0 kornyeket, illetve biztos van mas, a kertvarosnal sokkal jobb hely is), csak az erintett felek nem kivannak elni vele.

 8. Én inkább azt látom, hogy van itt a szerencsétleneknek ez az ingatlana, a Cséry-telep. Ezt az átkosban szeméttelepnek használták, hatalmas területen szinte minden van. (Lásd KKK tag kijelölésével a korábbi írásokat.) Ezzel akarnak valamit kezdeni, de úgy, hogy minél olcsóbb legyen. Ugye, lehetne rekultiválni és erdőt, parkot telepíteni a helyére… de az sokba kerül és semmit nem hoz. (Mármint az önkormányzatoknak és forintban.) Ehelyett volt az első ötlet, hogy komposztgyárat rakni mellé és a keletkező komposzttal betemetni a kupacot. (Lsd. Kőbánya Ó-hegy.) Ez nem jött be, akkor jött a következő, hogy szemétégető, aztán lassan majd elfogy a szemét.

 9. win-R

  Tartom, hogy az ilyen kérdésekben nem az a helyes álláspont, hogy minél kevesebb sérült legyen. Egyéni érdekek sérülnek és szerintem pont mindegy, hogy az V. kerület közepén vagy egy tanyasi ház mellé terveznek szeméttelepet. Mindkét esetben kárpótolni kell az EGYÉNT akinek az érdekei sérülnek. Az V. kerületben ez nyilván nem megoldható (ott mondjuk közösségi érdek is sérül ezért rossz példa, de szemléletes), mert nem érné meg a beruházás a kártérítések volumene miatt. A tanyasi bácsinak viszont lehet a rózsadombon is villát venni kárpótlásul, mert a szemétégető nagyobb haszonnal jár, mint a kárpótlás. Kb csak ennyit akartam mondani.

  A nullás nyomvonalát meg tessék tanulmányozni egy kicsit. A teljes agglomerációt érinti, kb egymillió embert. Egy dolog a nullás mellet lakni, mert egy kilométerre már nem lehet hallani a forgalmat, teljesen más dolog egy szemétégető. A Budakalász-Budaörs részt például simán alagútba kell vinni, mert végig lakott területen és tájvédelmi körzeten keresztül fog menni. Ez az ami Csömörön nem történt meg, ami szerintem a rendszerváltás utáni idők legaljasabb hatalmi húzása volt. Szét is van perelve az állam miatta.

  Bocs, csak pont ilyen ügyekkel foglalkozok és naponta hallom azokat az elfogadhatatlan érveket, amik az egyéni érdek fölé helyezik a többségi érdeket. Ha nincs nulla sérült megoldás, akkor minden egyént kárpótolni kell. Ha Józsi nem akar a szeméttelep mellett lakni, akkor olyan ajánlatot kell kapnia, hogy saját maga üljön a buldózer ülésébe.

  Én ismerem azt az álláspontot, amit főleg a nullás építésekor volt divat kommunikálni miszerint “pár ottlakó miatt szív egész BP.”

  Hatalmas gazságokat követtek már el magasabb rendű érdekekre meg szent célokra hivatkozva, ami mind úgy kezdődött, hogy a többség érdekei előrébb valóak.

 10. bMi,

  Azonosan gondoljuk. Sajnos, a valóság mégsem ez – mondom én, aki csak a KKK és a Cséry-telep környéki disznóságokat látja.

  Egy pontosítás: amikor azt mondom, hogy tegyék az M0 mellé, akkor én sem Budakalászra gondolok. Az M5 – Soroksári Duna között meglehetősen sok üres puszta látható az autóból, ahol sokkal inkább elképzelhető lenne szerintem egy ipari létesítmény… és a vasúti szállítás is útbaesne. (Biztosan zavarna itt is embereket, de a kártalanítás jóval kisebb összegű lenne, mint mondjuk egy kertváros vagy lakótelep esetében.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.