Egy rejtéllyel több

Pedig azt hittem, már vége. Igaz, egy csomó minden még szutyok a házi informatikában, de megbízhatóan, kiismert módon szutyok. Már nem várnak rám meglepetések.
Aha.

Elég hajtós napom volt, este 11-kor jutottam el oda, hogy vége. (Ami egész pontosan azt jelentette, hogy a mára tervezett dolgok 80%-át sikerült elvégeznem.) Töltöttem egy pohár bort, betoltam egy tegnap sütött dvd lemezt a lejátszóba, hátradőltem a kanapén… és vártam. Nem történt semmi. A lejátszó próbálta beolvasni a lemezt, de nem igazán jött össze. Aztán egyszercsak mégis. Elindítottam a filmet… mely öt perc után betonkeménnyé merevedett. De olyannyira, hogy se az eject gombra nem reagált a készülék, se a főkapcsolóra. Idegesen dugtam be a kezem a készülék mögé. ‘Istenem, add, hogy moduláris legyen a 220-as kábele!’ – mormogtam. Nem adta. Szét kellett bontanom a tévéállványt, hogy hozzáférjek a hátsó elosztóhoz. Kirántás, visszadugás… és legalább a lemezt ki tudtam menteni a készülékből. Oké… akkor ez tönkrement – állapítottam meg. Végül is… 10000 forintos gagyi lejátszó, öt éves, épp ideje volt. Átraktam a lemezt a számítógépbe, átültem a sokkal kényelmetlenebb munkaszékbe, indítanám… erre a Vista sem tudta beolvasni a lemezt. WTF?

Közben – itt mellettem – Picúr macska áttért a francia kajára: molylepkéket fogdos a teraszlámpánál és kegyetlenül meg is eszi azokat. Most már legalább tudom, mitől hízik.
Aztán betojt egy tökös récétől. Gondolom, eddig még nem látott, nem hallott ilyesmit.
Hja, kérem, a záportározóból időközben csónakázó-tó lett.

És ez volt az a pont, amikor megijedtem. Az teljesen belefért ugyanis a világképembe, hogy egy ötéves gagyi dvd lejátszó elromlik. De az, hogy egy tegnap égetett, tegnap kétharmad részben végignézett lemez mára olvashatatlan lett, az már nem.

Írtam már, hogy rengeteget szívtam az utóbbi időkben dvd írókkal. Is. Egyszerűen képtelen voltam megállapítani, mi okozza a sok hibásan írt lemezt. Ugye, minden változott: a gépem, az oprendszerem, a hardver, az író program, a nyers lemezek… ember legyen a talpán, aki sztochasztikus elromlások esetén megtalálja a valódi okot. Aztán azt hittem, megtaláltam: Jani is mondta, nekem is az volt a leginkább gyanús: Nero. Az őrült zsarnok. A helyette használt cdburnerxp-t azóta kidobtam, három gépből kettőn idiótán működött… de az Infrarecorder remekül bevált. Megoldódni látszott a helyzet, bízhattam benne, hogy a mostantól kiírt anyagaim olyan két-három évig biztonságban lesznek.
Aztán egy frissen írt lemez egy nap után magától tönkremegy. Vajon hány napja lehet még a többi nemrég írt lemeznek?
És most mi a francot csináljak? Szétnéztem, a kapható DVD írók 80%-a LG vagy Samsung. Egykutya. Jelenleg is LG-m van. Láttam még elenyésző számú Panasonic-ot, illetve NEC-t. Mindegyik 5e forint alatt van – akkor meg mitől lennének jobbak, mint a koreaiak? Hogyan lehetnék biztos abban, hogy amit lemezre archiválok, tényleg megéri-e még a holnap reggelt?
Vagy vegyek usb vinyókat és inkább azokra archiváljak? Végülis… egy 500 GB-os WD Mybook 21e körül van, ugyanez a kapacitás normálisabb minőségű dvd lemezből olyan 16e, nem is olyan nagy a különbség.
Csak azt nem tudom még, hogyan kapcsoljam ezt rá a tévére? Jelenleg egyféleképpen működhetne: rádugom a Vista64-es gépre, azt ugye elérem az xboxról a mediacenteres kiegészítésen keresztül, és akkor az xbox le tudná játszani a filmet, feltéve, hogy ismeri a codec-et. Azért, ez nagyon necces.
Habár gondoljuk tovább… mi lenne, ha vennék egy ilyet is? Ez egy dvd lejátszó, usb porttal… melyre rá lehetne dugni a WD Mybook-ot. Ekkor már csak azt kellene megoldanom, hogy a számítógép is elérje, hiszen állandóan ki-bedugdosni, az meglehetősen snassz. Nem is beszélve arról, hogy nem csak filmeket archiválok dvd-re, hanem adatokat is, nem keveset. És akkor még ott vannak az iso fájlok. Az LG lejátszón valószínűleg nem fog futni a Daemon Tools.

Nem egyszerű, nem egyszerű. Ja, és médiacenterre már nincs pénz. Pedig az megoldás lenne.

27 Comments

 1. Szia, csak egy apróság:

  Csak FAT-ra formázott HDD-ről tudnak olvasni. NTFS felejtős, csak a könyvtárszerkezetig jut a lejátszó oprendszere. (ránézésre gyanúsan minimal linux kinézetű a menü)

 2. 1. Milyen lemezre szoktál írni? Én már egy jó ideje LG írókat használok, és ilyen problémába még nem futottam bele

  2. Régi tervem, hogy csinálok otthonra egy médiacentert, méghozzá valószínűleg GeexBox-szal. Egy manapság már filléres gép elég hozzá (na jó, ha HDTV AVI-k is lejátszódnának, akkor érdemes egy kicsit nagyobbat venni), és épp most láttam 250Gb-os HDD-t 12e Ft körül (boltban, újonnan), tehát az sem nagy pénz.

  Mondjuk ott van az is, hogy az még egy PC az amúgy is átoksújtotta hálózatban :)

 3. Szia!

  En az igazan fontos dolgokrol (fenykep, hazivideo, sajat doksik es projectek, stb) vinyora csinalok biztonsagi mentest (tehat egyszerre 2 vinyon is vannak, a backup vinyo csak akkor van fizikailag osszekotve a geppel, mikor mentek. Villam ellen ved, atom/tuz/viz ellen nem…), dvd-re csak olyanokat bizok amik potolhatok.

  Ha komolyabban archivalsz dvd-re, akkor erdemes megnezni ezt: http://dvdisaster.net

 4. Azért a CDBurnerXP kidobásához kellett a Joe-effektus is… Nekem minden gépemen megy tökéletesen…:)

 5. bMi,

  Ez bizony kellemetlen.

 6. Caleb,

  TDK, Verbatim. Direkt azért cserélgettem, hogy kizárjam a lemezt, mint hibalehetőséget.

  Még egy pécé… még egy lehetőség, hogy szaporodjanak a blogbejegyzések. :-)

 7. Ize,

  Az igazán fontos dolgok egy RAID1-es NAS-on vannak most is. Igazából a közepesen fontos dolgok tárolására keresek megoldást.

 8. BB,

  Nem tudom. Nálam 3 gépből kettőn szar. A plastikon is írta egy kommentező, hogy ugyanaz volt a baja, mint nekem is. Ezt én már nem nevezném véletlennek.
  (Mondjuk, a kölykök még nem panaszkodtak, tehát ha így nézem, akkor ötből kettő… de lehet, hogy csak nem mernek.)

 9. Csak, hogy legyen együtt minden.

  Szalontay Zolitól kaptam egy tippet: Dvico. Tulajdonképpen mindent tud, ami nekem kell… egyedül az ára az, amire elhúztam a számat. Ennyit azért nem akarok rá költeni.

  Linkek:
  Dvico TViX HD M-5100SH – http://tinyurl.com/6eag9r
  Egész jó, de már nem gyártják.
  Ez van helyette:
  Dvico TViX HD M-7000A – http://tinyurl.com/6ygdht

  Illetve van egy másik, hagyományosabb vonulat:
  Dvico TViX HD M-4100SH – http://tinyurl.com/67tvds
  Ezt már szintén nem gyártják, helyette itt van az utód:
  Dvico TViX HD M-6500A – http://tinyurl.com/5mb6v7
  Az alap gond mindkettővel, hogy 100e felett van az áruk – vinyó nélkül.

  Viszont megnéztem még egy versenyzőt, ez már valamivel barátságosabb:
  Popcorn Hour NMT A-100 – http://tinyurl.com/5j68mm
  Persze, ez is vinyó nélküli.

  Aztán van itt még egy ilyen is:
  TVIX HD M-4000P – http://tinyurl.com/58ravy

  Meg egy lista: http://tinyurl.com/5j75pl

  Még gondolkodom.

 10. LG iro haha. Felejtos. A NEC annal azert telleg jobb szokik lenni. De a Plextor az igazi. Pioneer elmegy.
  Mondjuk sokat szamit a firmware, hogy az iro ismeri-e a lemezt. A Plextorom 5 eves, (PX-708A) par Ritek lemezt elszurtam, amikor kijott a G5-os mediakodu anyag, aztan megfrissitettem az fw-t ; azota egy olyat sem rontott.

 11. A NEC teljesen rendben van. gyébként én is Plextor hívő voltam, aztán elkezdte rontani a lemezeket, mindenféle frissítések után is. A NEC viszont jó. LG-m is volt, soha többé nem lesz. Valahogy a dvd írókhoz nem értenek.

 12. Manapság már a Plextor is felejtős. A 760A volt az utolsó olyan, amiben saját fejlesztésű belső volt (=átvett és nagyon megpiszkált), onnét kezdve átvett és kicsit patkolt van. Ez tükröződik az árakon is. Meg a fórumokon is, HWSW-n, Prohardveren sokan keresnek még a régi szériákból Plextort.

  Sajnos ők is elkurvultak.

 13. Valahogy a dvd írókhoz nem értenek.

  Ahhoz képest, igencsak erőltetik.

 14. De a Plextor az igazi.

  Én abban az időben a Sony-ra esküdtem. Nem volt annyira ikon, mint a Plextor, de az ára sem volt rossz… és nem emlékszem hibás lemezre.

 15. Nananana, ne beszéljünk zöldeket. Volt olyan nem-Plextor Plextor, ami belülről BenQ volt, és abban az időben (2-3 éve) agyonvert mindent a piacon ár/értékben! Azt nem tudom, hogy a 810-ben mi van, egy 708 és egy 716 után most egy 755-öt nyúzok, ezek mind Plextorok voltak kívül-belül és egy szavam nem lehet rájuk.

 16. Én nem azt írtam, hogy a régi Plextorok belül Plextorok voltak, hanem azt, hogy nem Plextorok voltak, csak erősen módosítva, megpiszkálva. Mindenki tudott követni? :)

 17. Igen, meg azt, hogy emiatt felejtős. De nem. Vagy nem feltétlenül.

 18. namostgondolkodobaestem. mi lesz velem, ha megpusztul a 708A ? LG-t akkor sem veszek, ha pisztolyt szegeznek a homlokomhoz.
  Marad a NEC vagy a PIO

 19. ezen a nem-Plextor Plextoron meg dolgozok egy picit. hatha.

 20. mi lesz velem, ha megpusztul a 708A ?

  Áttérsz a vincseszter alapú adattárolásra?

 21. “Áttérsz a vincseszter alapú adattárolásra?”

  nemhiszem, mar leszoktam rola. ha nem csinalok raidet, hosszutavon ugyanolyan megbizhatatlan, mint a dvd lemez.
  raiddel meg egyenlore nincs kedvem $home szorakozni. ami fontos, az 3 peldanyban van kiirva, ami kevesbe az csak 2; a resztli meg vagymegmarad vagynem.

 22. Na, én ezt már megléptem. A fontos adatokkal – családi fényképek, videók, a rajzaim, a publikációim… – nem viccelek.
  http://www.dlink.com/products/?pid=509

  Csakhogy innen sokkal vacakabb a továbblépés: most akkor vegyek NAS-t a kevésbé fontos adatoknak is?

 23. Üdv!

  Lehet csak mázlista vagyok, de nekem az LG írómmal semmi gondom.
  TDK-R illetve Tesco DVD-RW használok.

  Más okból kifolyólag hozzájutottam olcsón két Dell PowerEdge 2550, és egy Dell PowerEdge 2650 hez, így most épp átállok raid használatra.

  De a raid-es nas is frankó lehet.

  Azt szeretném kinyögni, hogy sok múlik a médián de az írón is.

 24. Józsi, a szervereimet nyugodt lélekkel rád merném bízni, de az otthoni gépem semmiképpen. ;) Nem tudom miért, de kiválóan működik…

 25. Pedig remek tapasztalatokkal rendelkezek mint disaster recovery, mind availability területeken. :-)

 26. Nade ez azt jelenti, hogy az otthoni 4 gépedből legalább egy available, a többi under disaster recovery? :)

 27. legalább egy available

  Nem, olyan sok nincs. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.