Kié a rajzfilm?

Így jelent meg a HVG-ben:

Lúdas Matyi, Pom-Pom és Vuk szülőatyja 80 éves

Nekem pedig egyből kinyílt a bicska a zsebemben. Csak tisztázásképpen: imádom Dargay Attila munkáit. És az is lehet, hogy részt vett a Pom-Pom vagy a Nagy ho-ho-horgász elkészítésében. De könyörgöm, nem az atyja. Az atyai címért eleve ketten versenyezhetnek: Csukás István, aki a figurákat kitalálta, illetve Sajdik Ferenc, aki azokat megrajzolta.

4 Comments

  1. Hmm, csak pontosításképp. Vukhoz nemigen van köze sem Csukásnak, sem Sajdiknak. Fekete Istvánnak inkább. Ellenben s figurák vizuálisan Dargay munkáját dícsérik.

  2. bdhrm,

    További pontosításképpen a Lúdas Matyihoz nincs köze Fekete Istvánnak, sem Csukás Istvánnak, ellenben Sajdik Ferencnek sem. Hanemviszont Fazekas Mihálynak :) A Szaffiról nem is beszélve, ami viszont eredetileg Jókai. Na, ezt is sikerült szíjjeloffolni.

  3. … és hogy mégtöbb név legyen, a Ludas Matyi figuráit meg Jankovits Marcell rajzolta (tervezte..)
    Joe, valahol igazad van… De ha igy vesszük, Spielberg filmek sem vannak, hiszen ő csak rendezgette más ötleteit…

  4. Azt hiszem, ez félreérthető volt. A magam részéről nem vitatom, hogy jogos-e az, hogy a Vuk szülőatyja, Lúdas Matyi szülőatyja – hiszen a figurákon is látszik, hogy ezekhez komoly köze volt. De a Pom-pomnál, illetve a cikkben később említett Nagy Ho-ho-horgásznál ugyanez nem áll – azok nem az ő figurái.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading