Jó ma banknak lenni

Lassan túl leszek a szaftosabb dolgokon, így egy kicsit már elmélkedhetek is. Például azon, hogy de jó ma banknak lenni.
Először is ad 14 millió kölcsönt, majd visszakap 18 millió forintot. Minimum. De a forint várható mozgásait is belekalkulálva, inkább 19-et. Mivel a kölcsön deviza alapú, így az inflációtól sem kell tartania.
Ehhez képest a következő apróságok történnek a kölcsön ügyintézési folyamatában:

 • El kell mennem közjegyzőhöz, elismerni előtte az adós mivoltomat. Erre azért van szükség, hogy ha nem fizetek, akkor a bank hosszas pereskedés nélkül adhassa el a fejem fölül a házat. Valahol ezt a lépést meg is lehet érteni – de azt, hogy a közjegyző költségét (nálam 75e forint) nekem kell fizetnem, nem a banknak – mondjuk úgy, hogy furcsállom.
 • De ami végképp kiverte nálam a biztosítékot, az az, hogy rámtelefonált az ügyintéző hölgy, hogy az összeg átutalása során még fel fog merülni valami kétezer forintnyi költség (nem a valutaváltási különbözet, azt külön vonják) – szóval ne lepődjek meg, ha ezt le fogják emelni a számlámról. Na, ezen kikattantam. Keresnek rajtam tíz év alatt ötmillió forintot – azaz évente ötszázezer forintot, tíz éven keresztül. És a rongyos egyszeri átutalásuk nyomorult kétezer forintját külön megfizettetik velem – nyilván, mert ezt a költséget már nem bírná el a haszonkulcs.

Egy másik kérdéskörben viszont meg kell védenem a bankot. Sokan mondják, hogy milyen hozzáállás már, hogy kötsz egy szerződést, amelyben a bank kiköti, hogy utólag bármikor változtathatja a kamatot. Nos, ez tkp így van, de mégsem eszik olyan forrón a kását. A bank ugyanis ellenőrizhető algoritmus alapján változtatja a kamatot – és tulajdonképpen ez a változtatás a külsö, illetve belső pénzpiaci mozgásokat hivatott kompenzálni. Erre azt mondom, hogy elfogadható: nem egy bank jóakaratán múlik a változtatás mértéke, hanem konkrét képleten, melyre konkrét gazdasági feltételek hatnak.

7 Comments

 1. Úgy jártál, mint én. A bank rátette a bankszámládra a kölcsönt, majd elutalta onnan. Semmi okuk nem volt rá, hiszen egyből utalhatták volna az te eladódnak is, ezt PONT azért tették így, hogy még pár ezer forintot összeszedjenek. Színtiszta sáphúzás.

  Lepi

 2. A pénzt nem azért utalja a bank a te számládra, utána pedig az eladónak, mert igy minden formai szempontból te leszel a vevő, nem pedig a bank? Mondjuk lehetne a bank nagyvonalú is, de a bankok nem erről híresek. Nem véletlen, hogy régi vita a bankosok és a biztosítok közt, ki kopasztja meg jobban az ügyfelet: a biztosítosók azt mondják, hogy árvíz esetén legalább a biztosító fizet valamit…

  A gázosabb a közjegyző: mi 3 éve vettünk fel szintén IEB-nél kölcsönt.
  A közjegyző elött hiába nyilatkoztunk, hogy ismerjük a szerződést töviről hegyire, ö felolvasta nekünk, és értelmezte. 3 órán keresztül!
  Demoralizáló ennyi időn keresztül azt hallgatni, hogy mi történik, ha nem fizetsz. Sajnos voltak olyan részek, hogy nem értette a közjegyző, mit olvas, és a bank embere és mi magyaráztuk el neki. Mindezt cca. 70e forintért. És a végén még fel is háborodott, hogy 6 példányt kértünk a szerződésből, nem pedig 5-öt. (Így legalább lett nekünk is
  2 példányünk a szerződésből, ami nem haszontalan dolog.) Iszonyú szomorú volt látni, milyen kis tudással lehet sok pénzt keresni. Akkor jöttem rá, hogy rossz pályát választottam.

  “Vigasztalásul”: a közjegyző számláját tedd el, mert ha eladod majd a lakást, az ingatlanértékesítésből származó jövedelem uán fizetendő adódból levonhatod, mint ingatlanra fordított költség. :-)

 3. Na, igen. Nej meg is jegyezte, hogy közjegyző szeretne lenni. Nálunk is felolvasta a hölgy – én pedig nyitott szemmel szundikáltam.

  a közjegyző számláját tedd el,
  Hja, ezt ismerem. Minden lakáshoz kapcsolódó számlát meg szoktam őrizni.:)

 4. Jo neked, hogy csak 2e Ft a “folyositasi jutalek”. Egyes helyeken az osszeg 1,5%-a…
  Az meg, hogy tenyleg vegig kell hallgatni a kozjegyzot, az valoban baromsag…

  Dooma: ezt csak akkor tudod hasznalni (kozjegyzo szamlaja), ha nem veszel masik lakast? Vagy mikor is?

 5. Tila: nem vagyok adószakértő (sem). De úgy tudom, hogy ingatlaneladásból származó jövedelem után az SZJA bevallásakor, de az SZJA-tól függetlenül adózni kell x%-ot. Ez az adó csökkenthető bizonyos költségekkel: pl. az eladott lakásra fordított összegek (komfortnövelő beruházások, közjegyzői díj, stb), valamint ha 1 éven belül vásárolsz ingatlant, az új ingatlan értékének szintén x%-ával. Persze ha az egy év laufba beleesik az év forduló, akkor be kell vallanod, be kell fizetned, és a következő évi bevalláskor vissza kérheted a pénzed (addig az állambácsi ül rajta). Azt hiszem annyi engedmény van, hogy nem feltétlen kell az eladó nevére venni az ingatlant, hanem lehet közeli hozzátartozó is a vásásrló. Nem véletlen, hogy december tájékán meglódul az ingatlanpiac.
  De! Mielött nekem hinnél, ne légy az általam leírtakban biztos, inkább keress meg egy talpraesett ügyvédet, könyvelőt!
  Üdv
  Dooma

 6. Tila, a folyósítási jutalék 1% volt, de kihasználtam, hogy voltak mindenféle akciói a banknak, így le tudtam vinni nullára.
  A kétezer forint valami adminisztrációs lenyúlás a pénzváltásért.

  (Én nem tartom baromságnak a közjegyző végighallgatását, feltéve, hogy nem csak felolvassa a papírt, hanem meg is próbálja elmagyarázni a tartalmát. Sok ember nem is igazán érti, mit írt alá.)

 7. Én a szlavezetési díjat meg a mindenféle pénzhezjutási sarcokat (kp-felvét, ATM) rühellem. A f@szé nem kalkulálnak úgy a bankok, hogy a betéti kamatok és a hitelkamatok közötti különbözetből megéljenek?

Leave a Reply

Your email address will not be published.