Jó kérdés, ki milyen munkát szeret? Még jobb kérdés, ha úgy fogalmazok, ki milyen előremutató tevékenységet szeret? Gondolom, nem kell magyaráznom a különbséget: a ‘munka’ szóban van valami ránkkényszerítés, valami neménakartamhanemaztmondták jelleg – az előremutató tevékenység viszont ennél szélesebb körű. Persze ez csak szőrszálhasogatás, hiszen optimális esetben a kettő mögött ugyanaz van – én például nemcsak az IT tornamutatványokat tartom munkának, hanem a tanulást, rajzolást, írást, környezetszépítgetést, sportolást – sőt az általam kedvelt játékokat (civx, bridzs) is.

Szóval milyent?
Mivel ez az én blogom, megengedhetem magamnak, hogy négy kategóriába csoportosítsam a munkát:

  • Tervezés
  • Megvalósítás
  • Problémamegoldás
  • Futószalag

A negyedik egy kicsit kakukktojás, hiszen ez lehet módosító kategória is – azaz mind a tervezés, mind a megvalósítás lehet pl. futószalag jellegű. De azért gondolom, érthető, mit akarok mondani.
Nos, ez a választék. Ki melyiket szereti?
Gondolom a futószalag munkát nyugodtan kihagyhatjuk.

Sajnos a wordpress nem engedi, hogy több sort hagyjak a szövegben, így most csak ez az egy sor jelzi, hogy itt hosszú szünetet tartottam. Amíg mindenki végigondolja, hogy neki melyik jön be.

Oké, eddig vártam. Közlöm a saját preferenciámat: all of them. (GT után szabadon.)
Gondolom, nem volt nehéz neked sem.

Jó, azt elismerem, hogy nem mindegyiket szeretem egyformán – de pontosan tudom, hogy mindegyikre szükség van a szellemi frissesség, a motiváltság megőrzéséhez. Habár a magam részéről a tervezést kedvelem a legjobban, de ha csak terveket gyártanék és nem vennék részt a megvalósításban, a hibakeresésben, akkor előbb-utóbb vacakabb tervező válna belőlem. És ez igaz a többi tevékenység szempontjából is.

Pedig… tök jó, amikor a szürkén gomolygó ködből elkezd körvonalazódni a koncepció. Illetve jobb esetben koncepciók. Aztán összevetni őket, előnyöket/hátrányokat elemezni, majd koncepciót finomítani. De jó is ez. Valahogy mindig jobban vonzott a 0.0->0.1 lépcső, mint a 0.1->0.5 lépcső…
De nem célszerű darabot kirángatni az egészből. Már, ha lehetősége van az embernek az egész alkotási folyamatban résztvennie.