Egy évvel ezelőtt úgy terveztük, hogy lecseréljük ezt a szutyok autót, veszünk helyette egy újat. Osztottunk, szoroztuk: ezt beszámítják, ahhoz kölcsön kell, mennyi is, hány évre… kijött, hogy 4 évig olyan 40e forintot kellene fizetnünk. Majdnem belevágtunk, de ekkor kidolgoztam egy alternatív stratégiát.
Tegyük félre bankba ezt a pénzt. Kötögessük le havonta. Éves szinten összejön olyan 510e forint. Fizessük ebből a szutyok autó szervízköltségeit – a maradékot pedig nyaraljuk el.
Bridzsben ezt úgy hívják, hogy jó tempóban játszani a felvételt.
A gyerekek 12/14 évesek. Most vannak abban az időszakban, hogy már emlékezni fognak az együtt töltött nyaralásokra ellenben még szívesen jönnek velünk. A közös élményeket most kell begyűjtenünk. Négy év múlva lehet, hogy már a haverokkal mennek héderezni.
Igaz, a kocsi. Azért ha jól szervizelt, akkor sok baj nem lehet vele -hacsak nem vagyunk olyan balszerencsések, hogy pont a nyaralás előtt, neadjisten közben pusztul meg.

Nézzük, mi van, ha az új kocsira szavazunk? Négy év múlva lesz egy négyéves autónk. És lesz mögöttünk négy olyan év, melyekben évi egy nagy nyaralás, vagy két kis nyaralás fért bele, természetesen zsíroskenyér stílusban.

Ezzel szemben most majd lesz egy 18 éves roncsunk, melyet valószínűleg be kell majd rúgni az árokba.
De nézzük pl. az idei nyarat: annak ellenére, hogy a kocsi bedobott apait-anyait, közel 300e forintunk maradt nyaralásra. Magunk között vagyunk, bevallhatom, hogy soha nem fordultunk még rá úgy a nyárra,hogy fix, elkölthető összegek álltak volna rendelkezésünkre, pláne ilyen kényelmes összegek. Eddig mindig úgy voltunk, hogy volt valamennyi pénz, aztán lepadlóztuk a hitelkártyákat, majd decemberre az év végi jutalmakból visszamásztunk nullára. És persze a nyaralásokon fogtuk a pénzt, ahogy csak tudtuk.
Nem hiszem, hogy nehéz lenne a választás.

Csak azt nem értem, hogy mások miért nem így csinálják?