Jogszerű?

Én ugyan valami mérnökféleség lennék, de annyit még mi is tanultunk politológiából, hogy mi a különbség a legális és a legitim között. Az országban viszont ez a megkülönböztetés mintha elveszett volna, úgy értem, hogy még az ellenzéki sajtó sem igazán erőlteti a témát. Pedig fontos lenne.
Röviden összefoglalva, ha egy kormány a meglévő törvények alapján viselkedik, az legális, de ha a törvények nem egy manipulálatlan közösség értékitéletét fejezik ki, nem annak az érdekeit szolgálják (hanem például egy autokrácia fennmaradását, vagy a büntetlen lopást), akkor maguk a törvények nem legitimek, azaz innentől a betartásuk (legalitásuk) vizsgálata értelmetlen.
Ahogy az alábbi interjúban is kitérnek rá.

A modern autokráciák jogszerűen működnek. A Fidesz minden kérdésre azt feleli, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt. Ha valami megfelel a jogalkotási szabályoknak, attól még lehet jogsértő?

Azért én vitatnám azt a szakirodalomban is létező tézist, hogy ez egy legális autokrácia, amelyik a jogot betartva képződik és működik. Például a magyarországi esetben az Európai Unió Bírósága, az Emberi Jogok Európai Bírósága, de kezdetben pár ügyben még az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy súlyos jogsértések történtek a rendszer kiépítésekor és utána. Például jogsértően távolították el a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az adatvédelmi biztost és sok köztisztviselőt.

Ha annyira jogszerű volna a rendszer, akkor nem lett volna életbevágóan fontos leváltani a bírósági vezetőket, új tagokat bevinni az Alkotmánybíróságra, és eltörölni garanciális eljárásokat. Akkor nem arra kellenének a bíróságok, hogy jogszerűnek mondják a jogszerűtlent, és fordítva.

Van egy másik szintje a kérdésnek. Ha egy rendszer jogszerűen működik abban az értelemben, hogy betartja a maga alkotta törvényeket, akkor biztos, hogy rendben van? Ez elvezet a gonosz jog problémájáig. Ezt a fogalmat a náci jogra alkalmazták utólag, a háború után. Jogfilozófusok és később bíróságok is kimondták, hogy a tömegpusztító rendszer gonosz jogot hozott létre. Egy olyan rendszerben, mint a náci, ahol gonosz jog érvényesül, nem az követ el jogtalanságot, aki megsérti a törvényt és megtagadja az engedelmességet, hanem az, aki végrehajtja a gonosz törvényt. Ilyen rendszerben nincs kötelességünk az engedelmességre.

Igen, de az egy totalitárius rezsim, ezek meg nem azok.

Így van. A náci jog gonosz jog volt, a sztálini is, és Ceaușescu rendszerét is ide lehet sorolni. Aztán van egy széles szürkezóna, ami nem ilyen tiszta eset, amit nehéz besorolni. A modern autokraták egy része nem követ el tömeges erőszakot a saját népe vagy más népek ellen. Igyekeznek demokratának és jogtisztelőnek látszani. De autokraták ők is. Itt sokkal nehezebb megválaszolni azt a kérdést, hogy be kell-e tartani az autokrata jogrendszer szabályait.”

Interjú Tóth Gábor Attilával

Maga a teljes interjú elég jó látlelet. Sajnos.

3 Comments

 1. Nagy büdös lószart jogszerű.
  Csak state capture állapotban a maffia kontrollálja az államigazgatást és nem vizsgálják a törvénytelenségeket.
  https://www.szabadeuropa.hu/a/el-nem-keszult-munkakat-vehetett-at-az-allam-valotlan-tartalmu-jegyzokonyvek-alapjan-meszaros-lorinc-cegetol

  • A cikkben egyébként kifejti, de a jogszerű egy jogi terminológia. Akkor jogszerű valami, ha az érvényben lévő törvényeket betartja. És hát – betartja. A fonák az, hogy ő írta ezeket a törvényeket, hát nem olyan nehéz neki azokat betartani.

   És ez az, amit kihasználnak ezek a vezetők. Az, hogy valami jogszerű, még nem feltétlenül (morálisan) helyes is.

   • Pont erről írtam az elején. Ha valaki magának írja a törvényeket, az nem legitim. És ez erősebb. Ha a törvény nem legitim, akkor nem számít, hogy valaki az alapján legális (jogszerű), vagy sem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *