Egy kis statisztika

Régi tapasztalat, hogy aki bármit is publikál, az ne nagyon nézegesse a statisztikákat, mert le fog hervadni. Enyhébb esetben csak rossz kedve lesz, rosszabb esetben elmegy a motivációja. Ez tényleg így van, ezért is fűztem ki már régen a google analytics szolgáltatást a blog alól.

Vasárnap volt premier, azaz raktam ki új túravideót a Youtube-ra és hirdettem meg itt a blogon, illetve a Facebook egyik pörgős csoportjában. Ahogy szoktam. Aztán kedd este nagyon ráértem és kiváncsiságból ránéztem a Youtube statisztikájára.
Érdekes.
Kábé 600 bekukkantás történt 48 óra alatt, ennek olyan 60%-a volt egyedi látogató. Azaz vannak, nem is kevesen, akik több részletben tekintették meg.
Ami határozottan meglepett, az az, hogy honnan jöttek a látogatók. Külső forrásból konkrétan 4,7% érkezett. Ez számokra fordítva azt jelenti, hogy kábé 24 látogató érkezett a Facebookról és 8 a blogról. Hát… ennél azért magasabb értékre számítottam.
Oké. Akkor hogyan talált ide ez a nem kevés ember? Egy újabb meglepetés. 75% érkezett csak úgy Youtube szörfölésből. Azaz a Youtube ajánló algoritmusa, ugyanaz, melyet itt cikiztem a fingós Leslie Nielsen miatt, ugyanaz ajánlja egy csomó embernek a videóimat. Számszerűsítsük megint: a 600 látogatóból 400 így jött. (A maradék 170 pedig egyéb Youtube varázslatokból, leginkább személyes ajánlásból kattintott rá.) Itt találtam egy újabb meglepetést: habár 487-en iratkoztak fel eddig a csatornára, a megtekintéseknek összesen csak 2,5%-a (számszerint 15) történt kiértesítésen keresztül. (Update: egy másik statisztikából viszont az derül ki, hogy a látogatók 20%-a volt egyben feliratkozó is.) Aztán még egy bizarr dolog: 1,2% érkezett keresésből. Ez kábé 7 ember. Jó. De mi volt a keresőkifejezés? A statisztika két esetben jelenített meg ilyet, mindkét alkalommal arra kerestek rá, hogy “Dancsó Péter”. Hát, izé. Nem találok szavakat.

Tekintve, hogy a döntő többség impulzuskattintással érkezik, egyáltalán nem meglepő az átlagos nézési idő. Ez jelenleg 13,5 perc az 57 perces videónál. Ha figyelembe vesszük, hogy vannak, akik végignézik, látható, hogy a látogatók jelentős többsége már viszonylag korán elkapcsol. Hogy is néz ez ki pontosan? A diagram szerint a látogatók 20%-a (120 ember) nézte végig a filmet. (Külön köszönet, tényleg meg vagyok hatva. Nem gondoltam volna.) (Ha pontosítani akarok, akkor ez valójában 14%, a különbség a vége főcím, azt sokan már nem nézik meg.) Lássuk, mi történik a film elején? A Video Analytics lelkesen emeli ki, hogy a látogatók 65%-a még fél perc után is jelen van, ami szerinte nagyon jó érték. Hát, lehet. Viszont másfél perc után (azaz a bevezető zene és cím után) már csak 44% maradt, 8 perc után pedig már csak 30 %. Ez csökken le a végére 20-ra… és ez az, ami némileg elszomorít. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a látogatók 10%-a tartotta kezdetben érdekesnek, majd valahol 10-50 perc között megunta és elkapcsolt. (Persze itt felmerül a kérdés, hogyan kezeli a Youtube azt, ha valaki több részletben nézi meg a filmet.) Amit még érdekesnek tartok, hogy a csökkenés egyenletes, azaz nincs egy meghatározott pontja a filmnek, ahol kiszállnának az emberek, ehelyett apránként, folyamatosan kopnak el.

Említésre méltó még, hogy milyen eszközön tekintették meg a filmet. 43% jött számítógépen, 28% mobiltelefonon, de ők pattantak le legkorábban. 25% érkezett TV készülékről, 4% tabletről, ez a két kategória volt a legkitartóbb. (Ez is meglepett, sokkal több számítógépre és kevesebb okostévére tippeltem volna.)

Végül kiváncsiságból megnéztem, mi a helyzet a régebben kirakott videóknál. Nagyjából ugyanez. Egyedül a külső/belső forrásból érkezők aránya tolódott el, a külső hivatkozásból érkezők száma két hét után már leesett 2%-ra, de ez logikus is, hiszen mindkét külső publikálást háttérbe tolják az újabb publikációk.

Nos, megérte statisztikázni? Meglepő módon, igen. Nem keseredtem, el, nem vágtam fel az ereimet. Sőt. Az, hogy a kirakott videót 48 órán belül 120 ember nézte végig (a két héttel korábban kirakottat pedig azóta 180), határozottan meglepett és örömmel töltött el. Ők az igazi közönség és nem gondoltam volna, hogy ennyien vannak.

PS.
Továbbra is igaz, hogy mind a blog, mind a youtube csatorna elsősorban magamnak/magunknak készül, gyakorlatilag dokumentációs céllal. Ha a kutya sem nézné, akkor is csinálnám. De nem tagadhatom, a pozitív visszajelzések kellemesen melengetik a szívem.

1 Comment

  1. Én csak két-három videódat néztem végig, a többire rá sem kattintok, szóval sehol nem jelenek meg a statisztikákban, de ennek ellenére értékelem őket, mert ezekből akarok majd nyaralás ötleteket meríteni, ha egyszer végre rászánjuk magunkat, hogy új helyekre menjünk. Úgyhogy hajrá, csak így tovább! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *