Drónok

Hullanak, mint a legyek.

– Nyilván elsőre a saját történetem jut eszembe, a drónom (Mini1) fogta magát és megállíthatatlanul leszállt a tengerbe. Kampec.
– Szabó Krisztián számolt be a videójában arról, hogy a drónja (Mini1) az enyémhez nagyon hasonló módon leszállt, tőle nagyon messze, egy búza- vagy kukoricatáblába. Esélytelen volt megtalálnia.
– Magyarósi Csaba beszélt arról, hogy a drónja fennakadt az Apple főhadiszállása mellett egy magas fán. Nem tudta leszedni.
– Néhány követője arra járt és megpróbálták a saját drónjukkal lelökdösni a fennakadtat. Azóta két drón van a fán.
– Most néztem meg Bringábor videóját, ő nekitolatott a drónjával (Mini3) egy magas fának, a drón fennakadt, nem tudta leszedni. (A sima Mini3-nak nincs hátul szenzora, csak a Mini3 Pro-nak.)
– Amikor mászkáltam a használtpiacon, ott futottam bele egy sztoriba, miszerint egy illető drónja (Mini3) egyszer csak elindult felfelé és nem reagált semmire. Aztán addig ment, amíg tartott az aksi, utána pedig lezuhant. Kampec. (Aztán hogy ez mennyire hihető, az egy másik kérdés.)
– A 18. kerület Facebook csoportban írt nemrég egy illető, hogy egy tisztáson drónozott, aztán amikor fölément a fáknak, elvitte a szél a drónját (Mini1). Azóta fogalma sincs, merre lehet. Nem találta meg valaki?
– Anno én is jártam úgy, hogy az erdőben nekilökte a szél a drónt egy fának. Szerencsém volt, a kikapcsolódott drón végigbucskázott az ágakon és végül leesett. Ha fennakad a magasban, akkor maximum kijárhattam volna naponta nézegetni.

Nem gyűjtöm az ilyesmi sztorikat, ezek csak úgy szembejöttek velem. Mindenesetre megerősítettek abban, hogy ez egy nagyon hülye hobbi. Hacsak nem Mészáros Lőrincnek hívják az embert és nincs tele a padlása többszáz drónnal, akkor bele lehet bolondulni a stresszbe, ha csak úgy felküldjük.
Amikor a enyém vízbefulladt, itthon átnéztem, milyen lehetőségeim vannak.
– Az akkori beszálló kategóriájú (Mini3) drónból a maximálisan felszerelt készlet 520e forintba került. Nagyon sok.
– Mivel megmaradt egy kontrollerem, két aksim silóval, meg egy csomó tartalékalkatrész, gondoltam, keresek a használtpiacon önálló Mini1-es drónt. Nem találtam 100e forint alatt.
– Szétnéztem, hogy mennyiért tudnám eladni a megmaradt cuccaimat. Semennyiért. A drónos piacon a használt akkumulátor bizalmi kérdés, senki nem kockáztatja meg, hogy egy esetleges sérült aksi miatt zuhanjon le a drónja. A többi meg értéktelen.

Ebből az jött ki, hogy felejtős a téma.
Nem mondom azt, hogy szó nélkül törődtem bele. Volt néhány álmatlan éjszakám. Nem is csak az anyagi veszteség miatt, sokkal inkább azért, mert a drónfelvételek remekül illeszkedtek a túravideókba, nem csak a közönségnek, de nekem is extra élményt adtak. Végülis volt egy állandóan magammal cipelt kilátótornyom. De nem érte meg, nagyon nem. A vele járó stressz tönkretette a túrát.

1 Comment

  1. Marz András (Marzio)

    2024. March 24. Sunday at 21:15

    2019 óta repülök rendszeresen egy Mavic Pro-val, soha semmi gond nem volt vele. Minit nem szabad venni, kb arra jó, hogy elsüllyeszd a tengerbe, akkor inkább egy Spark, de azt meg már nemigen lehet kapni….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *