Nuclear

Az én fiatalságom úgy telt el, hogy végig atomfrászban éltünk. Itt is atombomba, ott is atombomba, aztán lassan minden latorállamnál atombomba, oké, hogy egyensúly, de ha valami elmebeteg mégiscsak megnyomja azt a gombot, simán elpukkan a Föld.
Úgy tűnik, ezen túllendültünk. Elmebeteg nem volt, műszaki hiba annál több, de bátor szakik mindig időben leállították a rendszert.
Aztán szép lassan feléledt a remény, hogy nézd csak, úgy tűnik, a nukleáris fegyverek elhozták a világbékét. Nem a teljeset persze, de a nagyhatalmak, bármit is kommunikálnak, nem mernek kezdeményezni egymás ellen. Béke van.

Nem sokáig. Gondoljunk bele, mi történik, ha az egyik nukleáris nagyhatalom megtámadja hagyományos fegyverekkel a másik nukleáris nagyhatalmat? (Akár direktben, akár proxyzva.) Mit fog tenni a megtámadott fél? Vissza fog vágni nukleáris fegyverekkel? Nyilván nem, mert ekkor mind a két ország elpusztul, jó eséllyel a Föld is. Jobb híján hagyományos fegyverekkel védekezik, illetve támad vissza. És már ott is vagyunk, mint száz évvel ezelőtt. Bátran lehet háborúzni hagyományos fegyverekkel. Mintha nukleáris fegyverzet nem is létezne, csak úgy fityegne, mint karácsonyfadísz.

“sokkal békésebb lesz akkor a világ
és egy napon virággá változnak a fegyverek”

Énekelte közben Fecó az mp3 lejátszóban. Persze.

1 Comment

  1. Szerintem eddig sem a nuke miatt volt (nem volt) béke.
    Egyrészt nem volt, helyette volt sok proxy háború. Másrészt azért lett fokozatosan egyre több “béke”, mert a ruszki birodalom hanyatlásnak indult és nem volt ereje további konfliktust kezdeményezni. Közben persze az usákok tért nyertek, de ez főleg gazdasági téren jelent meg, nem kell mindenhova anyahajót küldeni. Aztán most a maradék romjait Putler összekaparta és az olajbevételekre alapozva elkezdte újrajátszani a náci németek történetét a méltatlanul elnyomott orosz néppel, aki majd visszaszerzi régi nagyságát. De ehhez gyengébbek a lapjai mint amit Hitlernek osztottak. Közben Kína is megerősödött és próbálkozik, nagy kérdés, hogy elég-e a létszámfölény, vagy haditechnikában is szükséges lépést tartani.
    Hagyományos fegyverekkel nem lesz támadás. A ruszkik gyengék hozzá, amerikaiaknak nem érdeke, kínának meg csak Taiwan marad, ott meg a tenger nagy akadály, félnek (jogosan), hogy nem sikerülne, ha az amerikaiak közbeavatkoznak. Ha sikerülne, akkor sincs sok értelme, szinte biztos, hogy egy ilyen eszkaláció esetén az összes high-tech gyárat 10 perc alatt lerombolnák Taiwanon. Az amerikaiak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *