A drón utolsó felvétele

Nézzük meg, mit látunk a fenti képen?

1. A drón teljesen jó állapotban van. Az aksi töltöttsége 71%, a kézivezérlő töltöttsége 74%, azaz bőven van még szuflája repkedni.
2. A felvétel rögtön a felemelkedéskor elindult, 1:47 percnél jár, azaz a drón még két perce sincs a levegőben.
2. 14 műholdat lát, azaz a GPS jelerőséggel sincs baj.
3. Habár ez nem olvasható le, de az iránytűje is be lett kalibrálva reptetés előtt.
4. Jobb oldalt alul látszik, hogy a drónt irányító humán a parton áll, a drón maga pedig a víz felett repked.
6. A drón konkrétan 42,9 méterre van az irányítótól, kábé 10 méterre a parttól. A tengerszint feletti magassága -2 méter, ami jó eséllyel mérési pontatlanság, mindenesetre elég közel van a víz felszínéhez.
6. Ami sokkal nyugtalanítóbb, hogy a vertikális sebessége -3 km/h, azaz 3 kilométerperórával süllyed.

Ez a drón egy pillanattal később belecsapódott a vízbe és elsüllyedt. Az orrom előtt. Én pedig tehetetlenül néztem.

Nem, halványlila fogalmam sincs, mi történt.
Utolsó nap reggel 6:50-kor kimentem a még néptelen tengerpartra, hogy csináljak egy körfelvételt az öbölről. Elküldtem a drónt a spicc felé, 150 méter után megfordítottam és hoztam vissza a strandra. Egyszer csak pittyent egyet és közölte, hogy most azonnal landolni fog. Bent a víz felett. Azt is mondta, hogy koppintsak (tap), ha nem akarom. Azt nem mondta, hogy hová.
Jó ez a Licchi szoftver, de aki a UX-et kitalálta, azt ezer darabban kellene a hangyák elé vetni. Tipikus őrjöngésem volt, hogy összeraktam, indítanám, de feljön egy üzenet, hogy nincs bekalibrálva az iránytű, kalibráljam be. Adná magát, hogy tegyenek bele az üzenőablakba egy gombot, mely odavisz, de nem, nincs. Keressem meg. Amikor tűz a nap és alig látom a képernyőt, a drónt meg olyan régen használtam, hogy kiment a fejemből, melyik ikon melyik sokadik almenűje alá van elrejtve és persze, hogy elbököm és a segédfelirat nélküli virtual reality menübe lépek bele, amelyből nem tudok kilépni, szóval őrület.
Ugyanez a bűnös hanyagság okozta a drónom vesztét is. Fogalmam sincs, mi történt, miért akart landolni (a mobil elég távol van a kezemtől, véletlenül nem lehet hozzáérni), de könyörgöm, mi lett volna, ha a figyelmeztetés mellé kitoltak volna egy 5 centi átmérőjű vörös kört, hogy ezt nyomd meg paraszt, ha nem akarod, hogy a drónod akár a vízbe, akár egy többszáz méterre lévő mocsaras susnyásba pottyanjon. Vagy legalább elég lett volna az üzenőablakra koppintani. Nem, egyik sem. Találd ki, vagy emlékezzél, hogy a napsütésben nem látható képernyőn melyik kontroll veszi ki a leszállásból. Nekem volt rá 10 másodpercem, mivel a drón már meglehetősen alacsonyan volt – ugye éppen hoztam lefelé – és hiába koppantgattam mindenhová, nem tudtam megállítani az öngyilkos akciót.

  • Utólag végiggondolva, pár nappal később, immár higgadtan, valószínűleg a bal oldali alsó zöld ikonra kellett volna koppintanom. Az ugyan a leszállást indítja el, de mivel jelenleg valami már elindította a leszállást, így elképzelhető, hogy ez a gomb (minusszor minusz) pont leállította volna. Na, akkor bőven nem voltam olyan állapotban, hogy ezt kitörpöljem.
  • A túra felvételei természetesen elvesztek. A Lichi nem rakja el cache-be a 720p felvételeket, minden az sd kártyán van. Próbáltam megkeresni a drónt, de reménytelen volt: a víz ott már több méter mély és mint a nyugati-isztriai strandokon, sötétbarna.

    Gyakorlatilag ez minden drónozó rémálma. Hogy víz felett önálló életre kél a drón, nem reagál semmire, majd az ember orra előtt belepottyan a vízbe. Nekem ez akkora trauma volt, hogy valószínűleg soha az életben nem fogok drónt a kezembe venni. Eddig is halálra stresszelt ez az izé, mert magunk között szólva botrányosan vacak egy készülék volt, szinte folyamatosan nyomta a warning meg error üzeneteket, 1-2 perc után rendszeresen pánikban kellett lehoznom… hát, most nem kellett, most lejött magától.
    Meg hát amikor utoljára néztem, egy normálisan összerakott Mini3-as készlet 550e forintba kerül, annyi pénzem még akkor sem lenne, ha érdekelne ez a röpködés a továbbiakban.

    Még valami. Gondolj bele, mi lett volna, ha akkor történik ez a baleset, amikor – az eredeti szándékomnak megfelelően – előző este fél nyolc körül jövök ki felvételt készíteni és mind a parton, mind a vízben még nyüzsögnek az emberek? Ha ez a szar képes bármikor, bármilyen magasból egyszer csak leesni?

    6 Comments

    1. Részvétem.
      Ez melyik drón volt? Mavic?

    2. Kár érte, kiváló ügynök volt.
      A maga idejében.

      A képpel és a repülés log-al, ami a telefonban is lesz.
      Keresd meg a DJi support-ot, bár a készülék kora miatt, lehet nem fognak segíteni, de hátha.

      Nekem ennyi információk alapján belső hibának tűnik a probléma.

    3. Az a nagy vörös disconnected mit jelent?
      Volt a közelben fancy yachtkikötő vagy burzsuj villa?
      Az egyszerűbb drón jammerek a kontrolljeleket zavarják. Drágábbak a GPS-t is…
      Privacy-focused egyéneknél ez alapfelszereltség manapság.
      Láttad Lölőt a környéken esetleg?

      • Az a vörös disconnected azt jelenti, hogy a drón méterekkel a víz alatt van és a kontroller nem tud vele kapcsolatot teremteni. Maga a fénykép nem úgy keletkezett, hogy a bebukás pillanatában nyomtam egy screenshotot, hanem úgy, hogy miután beúsztam a süllyedés helyére, majd visszajöttem, akkor láttam, hogy a képernyőn még rajta maradt az utolsó kép. A disconnected státusz az aktuális helyzetet mutatta.

        Kikötő volt a közelben, de ez arrafelé minden méteren van. Ezen a strandon történt az eset, én kifelé, a nyílt tenger felé repkedtem.
        http://tiny.cc/2x8avz

        Lölőt nem láttam, pedig minden nagyobb város kikötőjében kerestem a hajót, amelyik eltakarja a templomtornyot.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *