Miért nem csengetett?

Ezzel lehet kikergetni a világból.

Most olvastam, hogy az általam csak idiótazónának nevezett terepen (Lágymányosi híd – Szentendre) tettlegességig fajult egy konfliktus. Kerékpárút, anyuka kisgyerekekkel, az egyik elélépett az őket előző kerékpár elé.

 • Csak megjegyzem, egy évvel ezelőtt a Római-parton Nejt konkrétan megütötte egy seggfej, mert a csajszi nem bírt megállni az elé kiugrott kutya előtt.
 • Egy csomószor előfordult már velem is hasonló – mármint hogy ilyen bámészkodó idióták összevissza ténferegnek a kerékpárúton és elémlépnek – én mondjuk nem vagyok annyira harcias, megelégszem némi káromkodással, aztán otthagyom őket. De egyvalamivel különösen fel lehet cseszni az agyamat és ha egyszer verekedni fogok, az ez miatt lesz. Amikor a felelőtlen gazda/szülő elkezd a kerékpárossal ordítozni, hogy miért nem csengetett.
  Na ne.
  Először is, nagy ívben leszarják a csengőt. Tapasztalat.
  Másodszor meg… ember… ők azok, akik összekeverik a járdát a kerékpárúttal és azt hiszik, nyugodtan el lehet rajta engedni a gyereket vagy a kutyát. “- Honnan tudjam, hogy jön?” – ordított rám egy hülye nő a Lupa-sziget után, amikor alig tudtam megállni a kilépő gyerek előtt. Onnan, te marha, hogy kerékpárúton csámborogsz. Kerékpárúton, ahol kerékpárok jönnek-mennek. Csak gondoljunk már bele, ez olyan, mintha az autó elé szabálytalanul lelépő gyalogos azzal védekezne, hogy az autós a hibás, miért nem dudált? Azért baszki, mert a te dolgod az, hogy ne lépj ki elé, nem pedig az övé, hogy minden gyalogost figyelmeztessen. Kerékpárúton jársz, vedd tudomásul. Gyereket kézenfogva, kutyát pórázon, figyelve, hogy legyen mellettetek annyi hely, hogy a kerékpáros el tudjon menni. Ha pedig van kutya is, meg gyerek is, meg babakocsi is, akkor ne gyere a kerékpárútra sétálni, mert egy élő veszélyforrás vagy.

  Megjegyzés. Pont ezért orbitális baromság a kerékpáros/gyalogos közös pálya. A gyalogosnak egyszerűen meghaladja a képességeit, hogy ezen nem lehet úgy ugrándozni, mint egy járdán, mert itt jöhetnek kerékpárosok is. A bringás meg egyfelől rá van kényszerítve, másfelől meg nem tud minden váratlan helyzetre felkészülni és a csengőt sem lehet folyamatosan nyomni. Nyilván elélépések mindig lesznek, ilyenkor egy “Bocs!” bőven elég is, de az, hogy egyből a kerékpárost hibáztatjuk ordítva, hogy miért nem csengetett… az kifejezetten bicskanyitogató.

  2 Comments

  1. Részben egyetértek veled, de azért van ennek egy olyan olvasata is, hogy a kerékpáros a “nagyobb”, neki is van felelősége abban, hogy ha lehet, elkerülje a balesetet. Lehet, hogy a legtöbb gyalogos leszarja a csengőt, de ez nem ok arra, hogy ne csengessünk, ne adjuk meg a gyalogosnak az esélyt hogy – leszarhassa. Ha te figyelmeztetted, ő meg ezt nem vette figyelembe – az onnantól az ő felelőssége, nem a tied.

   És ugyanez igaz az autósra is, főleg pl vidéken ahol bármikor kicsámboroghat eléd egy gyalogos. És lássuk be, se a duda, se a csengő nyomkodása valójában nem kerül semmibe. Ha NUL-ba megy, akkor sem.

  2. Ne tervezz bringaturat DK-azsiaba…
   Ez a read emlekeztet a Michael Doulas fele Osszeomlas elso nehany jelenetere :)
   Amit en tanultam: mindig orditani/dudalni hogy jovok. lehuzodni ha bombolnek ram… tisztaban lenni hogy bringaskent a foodchain aljan vagyok. es nem sajnalni megallni ha valaki meg alattabb levo nem hall/ignoral engem. Gondoljak barmi mast is.
   Expect nothing… blame noone…

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Discover more from MiVanVelem

  Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

  Continue reading