Leutazás
2021.07.10; szombat

Rögtön a nagy dilemma: mikor induljunk? Ott van az M0 dugó, a szombati M7-es dugó, most lesz a Balaton-átevezés is, nem könnyű. Végül fiam javaslatát vettem meg: kora délután indulunk, addigra már minden forgalomnak le kell mennie. Nem mellesleg így kényelmesen tudtunk összepakolni, mert péntek délutánra mindenkinek programja volt, na meg az a brutál vihar, este még nem álltunk sehogy.

Aztán bepakoltam a fél lakást. Végül fél egykor indultunk el. Az M0 dugót nagyon simán úsztuk meg, a szembejövők viszont szívtak, de nem a híd miatt. Mi az M7-en kinlódtunk, dugó dugó hátán, szokás szerint magyarázat nélkül.

Balatonakali, Fék ABC. A Balaton-part legjobb boltja. A polcról letermeltük az összes Zöldikét. (Nej kedvenc bora a mencshelyi Madaras pincéből, csak helyben beszerezhető.) Így viszont megmenekült az autó, nem fogjuk elővenni, azaz a kempingben be lehet építeni.
Kemping. Rossz hírek. A kempingbelépő immár nem jó a strandra, amivel buktunk egy csomó jó strandéttermet. A kempingbüfé ugyanis vacak.
A másik az, hogy hiába vízparti a parcella és van mellettünk lépcső, de ez horgászos partszakasz. Ami azt jelenti, hogy este héttől reggel hétig szabad a partszakaszon a horgászás. Tulajdonképpen a fürdőzés is, de a horgászok annyi bottal és akkora felszereléssel költöznek ki, hogy esélytelen. Általában ez nem tragédia, ha ebben az időszakban akarok fürdeni, akkor arrébb sétálok 30 métert a horgászmentes strandra. Inkább arra kell figyelnünk, hogy kajakkal ne érkezzünk haza későn, mert ott nem mindegy, mennyit kell cipekednünk.

Oké. Foglaljuk el a hont. Nincs áram. Pontosabban, van doboz, de az összes csatlakozót lenyúlta a szembeszomszéd, a doboz másik fele meg zárva. Nej és Dóra elmentek reklamálni. Visszajövet közölték, hogy a doboz zárt felében nincs konnektor, csak biztosíték. Kaptak is egy kulcsot, kinyitottuk, tényleg.
Akkor ilyenkor mi van?
– Azt mondta a recepciós, hogy reméli, hoztunk hosszabbítót – motyogta Nej.
Naná. Van nálam öt is, kábé 70 méter hosszan, öreg motoros vagyok, de azért ez mégis. Ráadásul nem is nagyon találtunk még a közelben sem üres aljzatot. Egyszerűen a parcellákban már mindenhol lakóautók vannak, azoknak meg nem elég a 10 amper, külön aljzatra rakják a klímát, külön aljzatokra a mittudoménmit.
Végül belemásztunk jobban a dobozba (elég vacak helyen volt, az ajtaját nem lehetett rendesen kinyitni a sövénytől, ráadásul az egyik zsanér le is volt szakadva, nem igazán lehetett rendesen belelátni) és nagy szerencsénkre találtunk az alján egy eldugott szabad aljzatot. Hűtőtáska bedug. Prio #1.

Táborhely. Centizve, de pont befértünk. Fogyott a vazelin.

Még volt tíz percünk a horgászok hatalomátvételéig, Dórát gyorsan bedobtuk a kajakba. Kifejezetten csendes volt a víz, mikor próbálja ki, ha nem most?

A sörök még nem hűltek meg rendesen. Irány a büfé. Szombat esti ereszdelahajam buli. Valami mulatósgéza állt a szinti mögött és lendületesen tolta a mulatós zenéket, nyilván énekkel. Az úri közönség táncolt. Katonai sátorban. A kopasz és félmeztelen hapsik tipikusan klottnadrágot és nagy hasat vettek fel az ünnepi alkalomra, a feleségek pedig örültek, hogy foglalkozik velük a párjuk.

Ittunk egy sört, ettünk egy retrohamburgert. Édes buci, saláta, mustár, ahogy kell.

Miközben sétáltunk a büfé felé, hallottuk, hogy Kisgrófó örökzöld szemészeti és ortopéd témájú slágerét tolja a zenész, Dóra és Nej neki is álltak ökörködni, énekelték a nézésétésajárását, táncoltak, pont akkor, amikor szociológiai céllal videóztam a környezetet, sikerült is úgy rájuk fordulnom, hogy pont beleperdültek a kamerába, jó felvétel lett.
Volna.
Már este a sátornál akartam visszanézni, milyen is lett. Semmilyen. Az első 5 másodpercet vette a mobiltelcsi kamerája, majd kikapcsolt. Miközben határozottan emlékszem, hogy a felvétel gomb végig bekapcsolt állapotban volt, világított a REC állapotot jelző piros pötty és pörgött a számláló.
Dühömben kifejezetten durván basztam oda a telcsit az asztalra.
– Mit csinálsz? – ijedt meg Nej.
– Dühöngök. És remélem, beledöglik ez a szar.
– Miért?
– Ezek után te megbíznál benne? Ott vagy valahol, elkapsz egy ritka és megismételhetetlen jelenetet, erre a telefon nem veszi fel. Miközben végig azt mutatja, hogy vesz. Megbíznál benne?
– Hát, nem.
– Az előző telefonod nem lehet még jó? Azzal mi lett? – érdeklődött Dóra.
– Földhözvágtam. Dulván.
– Aha. Értem.