Építgetünk

Annyira mélyre süllyedtünk, hogy ebből a mostani helyzetünkből akkor tudunk igazán kijönni, ha az orbáni politika tartósan eltűnik a magyar közéletből. Nem egy ciklus erejéig, hanem addig, amíg az a mérgező közélet, amit a Fidesz áraszt magából, az az akarnok, senkinek teret nem hagyó hozzáállás kihal a magyar politikai gondolkodásból. És itt csak a legkisebb kockázat az, hogy nem lesz kétharmad. Az igazán nagy kockázatot abban látom, hogy ez a mérgezett gondolkodás bizony nem idegen az ellenzék egyes tagjaitól sem. Igen mély kulturális válság van, amiből pusztán jogi megoldásokkal biztosan nem lehet kijönni. Idő kell hozzá, és nagyon tudatos kimondása annak, hogy mi a demokrácia, és mi nem demokrácia.
Interjú

Írhatnék Egerről is, de a helyzet hasonló nálunk, Pestlőrincen is. Sőt, tulajdonképpen rosszabb. Itt ugyanis még nem szálltak szembe az ellenzéki képviselők az ellenzéki polgármesterrel.

Kezdjük ezzel a pdf doksival. Arról van benne szó, hogy magánbefektetők az egykori orosz laktanya – jelenleg magánterület – helyére sorházas lakótelepet szeretnének építeni, viszont több házat szeretnének bezsúfolni, mint amennyit a jelenlegi Kerületi Építési Szabályzat engedélyez. A polgármester viszont van olyan jó arc, hogy kihasználva a veszélyhelyzeti kormányzás lehetőségeit, akár egyszemélyben is módosítja a KÉSz-t. A befektetőkért mindent. Akár még az önkormányzati képviselőkkel és a kerületi lakosok érdekeivel is szembemenve.

 • Egyfelől a környéken azért rebesgetik, hogy az a talaj nem annyira tiszta. Akár mérgező is lehet.
 • 110 házat szeretnének bezsúfolni arra a pici területre.
 • Ez a kertváros már jelenleg is nagyon zsúfolt. Az utcák rendszeresen beállnak, nem bírják elvezetni már az itt lakók közlekedését sem.
 • Az orosz laktanya helyén egy fás-ligetes terep alakult ki. Üde színfolt a rettenetesen beépített terület közepén.

Nézzük sorban.

 • “Összefoglalva az előbbieket megállapítható, hogy a területen az 1. és 3. fúrásban mutatkozó kismértékű Ba, Cr (bárium, króm) szennyezés feltételezhetően csak pontszerűen jelentkezik és éppen hogy csak meghaladja a területre vonatkozó (B) szennyezettségi határértéket.
  A toxikus fém és félfém szennyeződésekkel kapcsolatban általánosan elmondható, hogy azok nem degradálódnak, továbbá jelenlegi formájukban – a szilárd fázisban – feltételezhetően oldhatatlan csapadék, vagy szervetlen és szerves kolloidok felületén kicserélhető és specifikusan adszorbeált formában vannak jelen.

  Mivel a talaj Ba, Cr (bárium, króm) szennyezettsége csak lokálisan fordul elő, és a területen települt agyag, iszap rétegek csökkenthetik annak vertikális irányú mozgását, továbbá a felszín alatti víz mélyen helyezkedik el, valamint a szennyezés felszíni vízbe jutásának kockázata csekély, műszaki beavatkozás nem javasolt.”
  – Idézet a dokumentumból, 19. oldal –

  Két fúrás alapján azt mondják, hogy a szennyezés csak pontszerű, lokális. Oké. Összesen mennyi fúrás volt? Ha négy, akkor azért a kettő az nem lokális. Ha húsz, akkor talán. Meg ugye, milyen területi eloszlásban fúrtak?
  Aztán, ezeken a fúrási helyeken azért csak meghaladta a két fém koncentrációja a B szennyezettségi küszöbértéket. Csapadék ide, kolloid felület oda, ha létezik szennyezettségi határérték, akkor annak valószínűleg az az oka, hogy valamennyi szennyezőanyag mégis csak el tud szabadulni. Talán nem kellene ilyen lazán lesöpörni a vizsgálat eredményét.
  Végül az én ízlésemhez képest túl sűrűn szerepel a szakvéleményben a ‘feltételezhetően’ kifejezés. Azért ide 110 család fog betelepülni.

 • A telkek baromi kicsik lesznek. A jelenlegi KÉSz nem is enged ilyen sűrű beépítést. Viszont… micsoda szerencse, a veszélyhelyzet miatt a polgármester (Szaniszló Sándor, DK) akár egyszemélyben is módosíthatja a szabályzatot. Mint ahogy a veszélyhelyzetben meghozandó döntés előkészítő anyagában benne is van a módosítás.

A zsúfoltság. Igazából ez volt az, amiért elkezdtem egyáltalán írni erről a disznóságról. Ez ugyanis magyarázat. A Flór Ferenc utca vehemens és minden áron történő leburkolására. Mert oké, hogy vége. Nagyjából tudjuk is, miért lett vége. De nem tudjuk, mi miatt volt annyira fontos az önkormányzatnak ez a burkolás, hogy szószerint eget-földet megmozdítva igyekeztek áterőszakolni. Az ember ugye már csak olyan, hogy ha nem árulják el neki a miértet, akkor kombinál. Korrupció? Nem lenne meglepő, de lopni más utcák burkolásánál is lehetett volna, márpedig errefelé van bőven burkolnivaló, egy csomó helyen kifejezetten szerették is volna.
Felmerült még, hogy a jelenleg döglött M0-Pestszentlőrinc elágazót erre építik tovább és kialakul egy, az Üllői úttal párhuzamos csatorna. Ilyesmire tényleg léteztek tervek, de mára ezek el lettek vetve. Persze ennek az önkormányzatnak semmit nem lehet elhinni, de ez azért tényleg nem valószínű: mégha nem is lenne semmilyen korlátozás, ez az utca bőven nem tudna elvinni ekkora várható forgalmat.
Akkor?
Nos, ez a mostani előterjesztés és a valószínűleg erőből átnyomott döntés magyarázat lehet. A jelenlegi kertvárosi környezet telítődött. A két hosszanti utca – a Halomi utca és a Kétújfalu utca – sokszor csak cammogva járható, de a keresztutcákban is erős a forgalom. Ebbe a környezetbe belerakni 110 új házat… hogy is mondjam, nem várostervezés, hanem hazardírozás. Ezért kellett volna a két hosszanti utca mellé megnyitni egy harmadikat. Szerintük. Mert szerintünk, és a beruházásban érintett lakók szerint is az lenne az egyedüli elfogadható akció, ha hagynák őket/minket békében élni. Ha a tulajdonos mindenképpen be szeretné építeni a területet, akkor valamilyen lazább beépítést engedélyezni számára. Elkerülni a zsúfolt terület további zsúfolódását.
Csak hát abban nincs pénz.

Aztán miközben szedtem össze az anyagot ehhez az íráshoz, jött az újabb doksi. Nem tudnak hibázni, megint belenyúltak. Van itt egy nagyon durva rozsdazóna. Jó tíz évig ez volt Budapest legforróbb környezetszennyzési problémája, az ún pakura tavak. (Vicces, hogy jelenleg is itt van nálunk a legdurvább környezetszennyezési dög, a Cséry-telep.) Ez az egész önmagában is nagy kavarás, nagy disznóság volt, hogy mást ne mondjak, az önkormányzat kapott rá támogatást, aztán visszavonták, aztán pereskedtek, majd jött az Auchan, hogy megcsinálja, ha áruházat építhet, ja meg építsen neki az önkormányzat egy KKK-t, ezt a Pilisi Erdőgazdaság torpedózta meg, aztán velük megegyeztek, csakhogy utána jött a lakosság, na ekkor lett elege az Auchannak az egészből. Hogy a területet végül ki és hogyan mentesítette a többezer tonna pakurától, azt nem tudom, de a fenti doksi 36. oldala alapján az érintett rész tiszta. Ez is magánterület jelenleg, ezt is sűrűbben akarják beépíteni, mint lehetne, a KÉSz veszélyhelyzeti módosítása erre a projektre is vonatkozna.
Erről a városrészről van szó.
Látható, hogy ha ezzel a területtel bármi is történik, attól csak csak jobb lehet a helyzet. Hatalmas betonplacc egy kifejezetten rossz hírű területen.
Csak hát ide meg 753 házat és 51 egyéb célú épületet terveztek. Én készséggel elhiszem, amire a dokumentum is célozgat, hogy a Szemeretelep bölcsödéi, óvodái és iskolái konganak az ürességtől (nem), hogy sem az Üllői, sem a Ferihegyi gyorsforgalmi út nem egy bedugulós út (de), azaz 753 lakás hirtelen iderakása nem fog semmi kapacitásproblémát okozni (de). Hasonlóképpen azt is elhiszem, hogy a dokumentumnak igaza van és mind a telep sarkán húzódó vasúti fővonal (Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, azaz a nagy forgalmú 100-as fővonal), mind a másfél kilométerre lévő ferihegyi le- és felszállópálya zajterhelése elhanyagolható (nem).
De az minimum gyanút keltő, hogy mindkét necces és várhatóan ellenkezést kiváltó előterjesztés veszélyhelyzetben hozandó döntésre lett kihegyezve. Azaz ha a képviselők renitenskednek, a polgi akár egyszemélyben is dönthet. Szembemenve a képviselőkkel. Rontva az itt élők életkörülményeit. Magáncégek beruházása érdekében. Hmm.

2 Comments

 1. Június 15-től újra összeülhetnek a képviselőtestületek, szóval ha nem lesz ősszel újra veszélyhelyzet, akkor ebben a DK-s polgármester mellett a többi ellenzéki képviselőre is szükség lesz.
  Amúgy örülök, hogy látod, hogy az ellenzék milyen hulladék, nem csak nálatok. Újbudán is mocskos disznóságokat csinálnak, plusz kifizetőhelyet csináltak a haveri haveroknak.
  De ugyanez megy fővárosi szinten, ahol minden bizottságot teleraktak a haverokkal, szoci és dékás haverokkal, természetesen. Hozzáértés sehol nem volt elvárás.

 2. Én kérek elnézést. Tényleg vacakul érzem magam, hogy megint ezt a minősíthetetlen Mandinert kell linkelnem, de az ellenzéki oldalon már megint úgy csinálnak, mintha itt nem történne semmi sem.
  Szóval a fejlemények:
  https://mandiner.hu/cikk/20210629_szakadhat_a_szivarvanykoalicio_a_xviii_keruletben_egy_tiltakozast_kivalto_beruhazas_miatt
  https://mandiner.hu/cikk/20210630_torvenytelenul_hallgattatta_el_a_kepviseloket_a_xviii_lerulet_dk_s_polgarmestere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *