Sörológia

Azért csak nem hagyott nyugodni ez a sör téma. Ugyanis a nagy italkeresésben beugrott, hogy megvan a megoldás: izotóniás italt kell vinni. Olyan sportitalt. (Pontosabban port, mert ahhoz csak víz kell.) Remek.
Aztán a nagy keresgélésben szembejött velem egy írás. Erre szokták azt mondani, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Mit is ír?

Mivel a sörök többsége izotóniás (ozmózisnyomásuk megegyezik a szervezet folyadékainak ozmózisnyomásával), a sörfogyasztás alig hat a szervezet vízháztartására.

Minimum gyanús. De az írás mindenképpen elindított ezen a vonalon.

Például nézzünk már utána, mit is takar pontosan az, hogy izotóniás? (Oké, tudom, azonos tónusú, azaz sűrűségű folyadékokat.) De biztos ki van ez fejtve valahol részletesebben is.
Pontosan. Például itt.
A lényeg:
– Hipotóniás ital
– Izotóniás ital
– Hipertóniás ital
Nagyjából arról van szó, hogy a fogyasztott ital sűrűsége hogyan viszonyul a vér sűrűségéhez. Az első esetben a folyadék hígabb, az utolsó esetben sűrűbb.
A valóságban nem a sűrűséget szoktuk nézni, hanem a szénhidrát-tartalmat. Izotóniás esetben ez 4-8% között van, ez alatt hipotóniás, felette hipertóniás. Az, hogy melyik mire jó, hogyan működik, mikor melyiket kell fogyasztani, a fenti cikk nagyon jól leírja.

Nyomoztam tovább. Itt van két újabb link:
A sör valóban annyira egészséges, ahogy mondják?
Az alkoholmentes sör

Igen. Bekövetkezett az, amitől tartottunk. Megjelent az alkoholmentes sör. A sima sörben lévő alkohol ugyanis gyakorlatilag agyonvágja a sör izotóniás hatását (a szénsav csak gyengíti), arról nem is beszélve, hogy valamiért Magyarországon a sörökön nem kell feltüntetni a táplálkozási információkat, így nem tudjuk, mennyi szénhidrát van benne.

Nézzünk egy kicsit körbe a sörök világában. Van a normál sör. Ha ezt felesben felborítjuk valami üdítővel, akkor kapjuk meg a Radlert.

Emlékszem, 1987-ben mennyire megbotránkoztunk, amikor Weimarban a kísérőnk, Stephan maracuja aromájú üdítőt borított abbba a jó sörbe. Barbár.

Aztán van az alkoholmentes sör. Ez kétféleképpen keletkezhet: vagy mostoha körülmények között erjesztenek és idő előtt befejezik, vagy utólag szedik ki a vízbűl a zokszigént a sörből az alkoholt. Az utóbbi finomabb, de drágább. A normál Radler logikusan 2% közeli alkoholtartalmú, de ha alkoholmentes sört borítunk össze üdítőitallal, akkor kapjuk a 0%-os gyümölcsös söröket. (Vannak ezenkívül a normál gyümölcsös sörök. Ezeknél a sörbe gyümölcsaromát, vagy jó esetben gyümölcssűrítményt adnak, de az alkoholtartalmuk továbbra is 4% körül mozog. Azaz a sörökkel egyformán kezelendők.)

Oké. Melyik mire jó? Mármint sport szempontból, persze.
– A normál sör sajnos semmire. Hipertóniás, dehidratál. (Mindemellett azért tele van egészséges cuccokkal is, szóval ne dobjuk ki. De ne is tekintsünk rá úgy, mintha sportital lenne.)
– Radler. Egy kicsivel jobb, de a 2% alkohol még mindig bezavar.
– Alkoholmentes sör. Hipotóniás. Azaz hidratál, mint az állat. Szénhidrát nincs túl sok benne, ha a glikogén raktárat akarjuk tölteni, be kell tolni mellé egy cerbona szeletet. De ha csak folyadékra van szükségünk, akkor pont elég.
– Gyümölcsös alkoholmentes sör. Tökéletesen izotóniás. Hidratál is, szénhidrát is van benne. Ennél csak arra kell vigyázni, hogy sportolás közben _ne együnk mellé_ más szénhidrátot, mert akkor hipertóniás lesz, azaz ugyanolyan, mint a normál sör.

Az utolsó két esetben azt azért ne felejtsük el, hogy ezek a sörök szigorúan véve nem sportitalok, hiszen a szénsav rontja az összképet.

Megjegyzem, az előre megkevert sportitaloknál meg a határértékek túlzottan megengedők, azaz simán lehet, hogy az izotóniás italnak eladott ital már valójában hipertóniás.

Még egy megjegyzés: vegyük észre, a sima víz és a zabszelet együtt fogyasztva nagyjából ugyanazt hozza, mint a lista utolsó tagja. Azaz jó. (Ásványi anyagban nem néztem össze, leginkább azért, mert a sörökről nem lehet tudni semmit. A zabpehelyben viszont a rost lassítja a cukor felszívódását, azaz jobban kíméli az inzulinrendszert.)

Akkor már csak a stratégiát kell összerakni.
– Igyunk normál sört, amikor megkívánjuk. Bringázás közben óvatosabban, de ha a 25 kilométeres pihenő pont egy kocsma mellé esik, akkor ne vacakoljunk guminővel alkoholmentes sörökkel.
– Az enyhe alkoholtartalmú radlereket nyugodtan felejtsük el.
– Csúcs csoki helyett teljesen rendben van egy gyümölcsös alkoholmentes sör. Minden benne van, ami kell.
– Ha pedig egyszerűen csak megszomjaztunk útközben, akkor alkoholmentes sört vegyünk elő a táskából.

Ez persze előrevetíti, hogy a napi táv megtervezésekor az aznapra betárazandó sörkészletet is meg kell tervezni. Ez van. Az élet nem egyszerű.

Még valami. Az előző írásban finnyáskodtam, hogy a radlerekben (ott összevontam a 2%-os és a 0%-os söröket), illetve a tiszta üdítőkben mennyire brutális cukor van, és nekem, mint cukorügyben érintett embernek tilos az ilyesmi.
Tipikus. Amikor az ember anélkül nyilatkoztat ki, hogy mélyebben beleásott volna, esetleg megnézte volna a számokat. Az üdítők oké, azok hipertóniások, kerülendők. A 2%-os radler szintén gáz. De a 0%-os radler már rendben van. Ugyanis 4-8% cukortartalma van, ami pont elég, hogy visszatöltse az időközben kiürült glikogénraktárat. Pontosan annyi cukor van benne, mintha betoltam volna egy zabpehely-szeletet, melyet úgy egyébként szoktam. A 0%-os radler gyakorlatilag vízzel felére hígított üdítő, mely így pont izotóniás lett. Jöhet.

Mi van még? Ja, az alkoholmentes sör. Az bizony szar.
Legalábbis ezek voltak az emlékeim. Nem is tudom, húsz, vagy harminc éve ittam utoljára ilyesmit.
Mit csinál ilyenkor egy önfeláldozó bringás? Elmegy az Auchanba, vesz mindegyik alkoholmentes sörből egyet-kettőt és egy nap végigkóstolja az egészet. Jelentem, a hidratációm tökéletesen helyreállt, gyakorlatilag beköltöztem a klotyira.
A választékból pedig két sör nyert: a Heineken, illetve a félbarna Kozel.
A ‘nyert’ sajnos nem azt jelenti, hogy hínnye, de finom volt, hanem azt, hogy ezek voltak még leginkább ihatóak. A technológia miatt az a kellemetlen, kukoricaszerű keserűség mindegyikben benne van, hiszen a komló nem erjedt meg teljesen.
Két trükk van:
– Hideg legyen. Ekkor ugye nem annyira intenzívek az ízek.
– Soha ne igyuk pohárból. Az ugyanis teljesen kibontja az ízeket/szagokat és ez nem tesz jót az alkoholmentes sörnek. Igyuk csak úgy, dobozból.

Akkor már csak egy dolog maradt hátra: a legközelebbi bringatúrán kipróbálom, mennyire tarthatók ezek a variálások.
Vagy hagyom a francba.

4 Comments

  1. Nagyon alapos, mint mindig :) Két dolog jut eszembe:
    – bringatúrán lehet, nem tudod megfelelően hűteni a gumisört
    – a dobozból fogyasztás élményét ronthatja a hozzáadott/ráfolyt patkány/egér/raktári mumus kimeneti terméke :D Érdemes alaposan lepucolni.

  2. Ha egyszer alkalmad lesz próbáld ki a cseh “alkoholmentes” sörök királyát, a fél százalékos Birell-t. Gyümölcsös kiszerelésben a pomelo+grépfrút ízesítést ajánlom.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Birell

    A cseh alkoholmentes sörpiac állítólag fele, kétharmada az övéké. Csehországban csapolni is szokták. A szlovák Šariš gyártmánya egyesek szerint nem annyira finom, az “eredetit” a Radegast gyártja, jelenleg Pilsenben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *