Garmin… eh

Ha nem látnám, hogyan mennek a dolgok, hogyan születnek fontos döntések a nagy cégeknél, azt mondanám, hogy de sok idióta dolgozik a tech szektorban. Valójában nem, de valahogy mindig úgy alakul a csoportdinamika – és ehhez elég pusztán néhány idióta, igaz, a megfelelő pozícióban – hogy ami kijön, az olyan csempetépkedős megoldás lesz.

Van ez a Garmin Basecamp alkalmazás. Térképtárnak tökéletes, tíz évnyi megtett track-em van benne és legalább tíz évre elegendő tervezett túra útvonala. A múltkori ordas hiba javításra került, most már térképet is, track-et is tudok mozgatni az alkalmazás és a gpsmap64 túragps között. (link1, link2) Szóval büfé.

Eltekintve attól, hogy a többgépes használata körülményes. Mondjuk a desktop gépen megterveztem egy túrát. Készítek egy backup-ot. Ez egy olyan folderbe készül, melyet a dropbox szinkronizál. Amikor átülök a laptophoz, a dropbox leszinkronizálja a fájlt, én pedig a lenti szoftverben visszatöltöm a backupot. Már évekkel ezelőtt, amikor áttértem a kétgépes modellre, mindenhol, ahol lehetett, igyekeztem átváltani a felhős működésre. Három nehézkes alkalmazás maradt: a keepass, az mRemoteNG és a Garmin Basecamp. Nyilván örültem, amikor kijött a Garmin Explore. Elméletileg pont ezt tudja, csak a felhőben. Szuper.

Aztán jött az első meglepetés. Csak akkor tudtam belépni, ha felmutattam legalább egy olyan eszközt, mellyel képes szinkronizálni. A gpsmap64 pont nem ilyen volt. 65-től felfelé már igen, de annyiért már autót veszek. Oké. Hülyék. Hagyjuk.

Évek teltek. Aztán most az ünnepek között megint ránéztem. Kellemes meglepetés. Már ismeri a gpsmap64-et is, meg közben bejött a képbe a Fenix5 órám is, szóval úgy érezte a szoftver, hogy immár megfizettem a belépőt.

Nézzük, mit tud. Felhős. Szuper. Mindenhol velem lesznek a track-jeim. Nem kell alá térkép, a teljes világtérkép ott van alatta.

Ne felejtsük el, a Basecamp alá vagy meg kellett venni csillió forintért a hivatalos Garmin térképet, vagy az OpenStreetMap oldalról kellett országonként/régióként leszedegetni az ingyenes, garmin formátumú térképeket és egyenként telepítgetni ezeket mindegyik gépre, plusz a túragps-re. (Mondjuk azt nem tudom, hogy az Explore képes-e térképet is szinkronizálni a gpsmap64-re, idáig már nem jutottam el. Valószínűleg nem.)

De mindegy is. Végre lehet importálni. A Basecamp-ben van vagy ezer track. Nosza.

A legelső pofon. Hogy is mondják? Az első pofon a legnagyobb, a többit lassan megszokod. Hát, ez jó nagy volt. A kezelőfelület flat. Lapos. Vannak kollekciók és az alatt… már semmi. Ömlesztve a track-ek. Ezzel a Basecamp legzseniálisabb funkcióját nyírták ki. Abban ugyanis tetszőleges mennyiségű foldert tudtam létrehozni a kollekciók alatt. Túratipus alapján. Régió alapján. Évszám alapján. És amitől zseniális volt: ha a folderre álltam rá, akkor az alatta lévő track-eket – beleértve az alfolderekben lévőket is – egy fóliára rakta és úgy mutatta a térképen. Azaz láttam egyben a többnapos, több részletben végrehajtott túrákat. Láttam egyben azt is, amikor egy régiót jártunk be. Össze tudtam hasonlítani track-eket. (Lásd sportóra tesztek.) Láttam, hogy a valóságban hol mentünk a tervezetthez képest. Órákig el tudtam térképészkedni ilyesmikkel. Na, a felhős változatban ez nincs. Van ugyan szűrési lehetőség aktivitás, ikon, színkód szerint, de ez lófütty. Ráadásul kipróbálni sem tudtam, hogy vajon egy rétegre teszi-e az így kapott útvonalakat.

Nem tudtam kipróbálni, mert egyszerűen képtelen voltam track-et átrakni a Basecamp-ből az Explore-ba.

És ez volt az igazán csempetépkedős próbálkozás.

A garmin az Explore-t egyértelműen a Basecamp utódjának szánta. Gondolhatnánk, hogy esetleg meg is könnyítette az import/export folyamatot. Hát, nem.

Az Explore import csak .gpx, .kml. és .kmz fájlokat olvas be. Amikor ki akarom választani a fájlt, akkor nincs tömeges kijelölés. Csak egy fájlt tudok beolvasni. Nekem konkrétan 1013 track van a Basecamp-ben. Hát, izé.
Nézzük, mit lehet még. Hoppá, a Basecamp-ben van export funkció, mégpedig folder szinten. Kezdjük bátran. Export my collection. A biztonság kedvéért Garmin Database (.gdb) formátumban, mert jó lenne továbbvinni a folderszerkezetet. (Ekkor még naív voltam és azt hittem, lesznek folderek.) Export sikerült. Nézzük az importot. Megadtam a fájlt. Felolvasta. Csócsálta. Majd közölte, hogy nem ismeri a formátumot. A sajátját. Használjak gpx/kml/kmz formátumot. Jó. Basecamp. Export to gpx. Túl sok a track. Akkor legyenek csak a bringatúrák. Túl sok a track. Akkor legyenek csak a Budapest környéki túrák. Túl sok. Anyád. Itt ugyanis már csak 20 track volt. Kerestem egy 3 track-es foldert. Na, azt ki tudta rakni.
Azt az Explore nem tudta beolvasni.
Váratlan hiba.
Ezt eljátszottam néhány könyvtárral. Ugyanaz.
Kipróbáltam, hogy a Basecamp-ből .kml (azaz Google) formátumba exportálok, majd azt importálom be. Ugyanaz. Váratlan hiba.

Hát, ez váratlanul szar. Illetve nem is annyira váratlanul.

Pár évig megint pihen.

[Update]
Nem bírtam magammal, piszkálgattam még egy kicsit. Kipróbáltam, mi van, ha nem egy Basecamp-ből kiexportált, több track-et tartalmazó .gpx fájlt próbálok beolvasni, hanem csak egy darab konkrét .gpx fájlt. (Persze ez csak merőben elméleti kisérlet volt, hiszen ezer fájlt nyilván nem fogok egyenként beimportálgatni.) Nos, ezt már megette.
Bárcsak ne tette volna.
Újabb csempék repültek.
A track-en nem tudok semmit sem módosítani, csak a nevét. Sem a színt, sem az aktivitást, sem az ikont. Azaz semmit, ami alapján rászűrhetnék.
Aztán. A track időpontjának lazán a feltöltés időpontját tette meg, nem pedig a keletkezését. Várjál, mutatom.

Ennyi infót ad a track-ről. Egyedül a távolságot mutatja (mérföldben, persze), minden más üres. Nemhogy magasságprofilt nem látok, de megtett szintet sem.

Hihetetlen.
Ha szándékosan az lett volna a cél, akkor sem cseszhették volna el jobban.

7 Comments

  1. Csodálom hogy van ehhez türelmed.
    Én hiszek az előitéletességben.
    Egyszer kb. 8-10 éve megnéztem a basecamp-et.
    Ha egy piacvezető azt a fost bírta kiadni magából, akkor az megérett a pusztulásra.
    Én ugyan soha nem fogok ezzel szórakozni.
    Marad az alltrails oszt jólvan.

    • Látod, ennyiben különbözünk. Én az Alltrails-t annyira utálom, hogy még a bookmark-ok közül is kidobtam. Hasonló területen a mapy.cz ezerszer jobb. (A basecamp-pel meg már csak azért sem lehet összehasonlítani, mert más célt szolgálnak.)

  2. A keepass db file-ját fel tudod szórni Dropbox/OneDrive felhőbe és a Keepass2Android app szépen tudja használni, módosítja és vissza is szinkronizálja.

    • Igen, én a google drive-ba szinkronizálom. Mentésnél észre is veszi, ha alatta megváltozott a DB, és képes szinkronizálni is (legalábbis a PC-s kliens).
      Én amúgy beletettem, hogy FTP-vel lehetett menteni, csináltam egy ilyen verziót pár éve magamnak, de most már nincs rá szükség.

      Aki meg nagyon felhőst akar, annak ott van a LastPass.

    • Persze, így is van megoldva. Amikor azt írtam, hogy ‘nehézkes’, akkor arra gondoltam, hogy a fájlszintű konfig/db van szinkronizálva egy felhős tárhelyen keresztül, de az alkalmazás lokális adatokból dolgozik. Ennél sokkal egyszerűbb, ha az architektúra eleve felhős. (Persze az meg akkor gáz, ha nincs net, de azért az már általában van.)

      • Nem tudom, inkabb legyen Google Drive-on, annak kicsit kiszamithatobb a reliabilityje es par nagysagrenddel tobb ember hasznalja, mint egy random dude altal osszekonfiguralt felhot.

        Bar lehet, hogy csak azert gondolom igy, mert Cloud Engineer vagyok es lattam mar csodalatos dolgokat.

        • Én pont a google drive-val láttam csodálatos dolgokat. (A többgépes szinkronja katasztrófa.) Nem is használom, a onedrive-val egyetemben. Nekem bőven elég a dropbox és a mega. de nem is ez a lényeg. Amikor felhősítésről beszélek, akkor például a szamlazz.hu-ra gondolok (a korábbi lokális számlázóprogramomat váltottam le) vagy a myfitnesspal-re, mely a lokális excel táblák helyére került.

          Nemcsak neked szólva és némileg visszatérve az eredeti írásra, pont azért öltem bele energiát ebbe az Explore cuccba, mert úgy tűnt, a Garmin is csinál egy online track repository-t. Nem lett volna meglepetés, meglehetősen sok ilyen létezik már. Abban reménykedtem, hogy ebben az alkalmazásban továbbviszik a basecamp azon képességeit, melyekért szeretem. Hát nem. Sőt. Sikerült valami olyan gagyit alkotniuk, mely durván alulmúlja a piac összes szereplőjét.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *