Buborék

Van. Tudunk róla. És mindenki úgy kezeli, mintha valami pokolból való dolog lenne. Mely aktívan közrejátszik a világ elhülyülésében. Ugye, a Facebook, mely szándékosan is fújja ezt a buborékot.
Ez egyfelől igaz. Aki a lapos Földben hisz és csak laposföldhívőkkel kommunikál, meg lesz győződve az igazáról. Hiszen nem lehet hamis az, amiben ennyi ember, az emberek többsége hisz.

De van másfelől is. Amikor az emberek azért fújnak buborékot maguk köré, hogy megvédjék magukat az intenzív, agymosó propagandától. Na meg a hülyeségtől. Elég csak egy pillanatra kibújni a buborék alól, megpróbálni kommunikálni valakivel, akinek a propaganda már átmosta az agyát és ijesztő lesz megtapasztalni, mennyire reménytelen a beszélgetés, mennyire értelmetlen a vita. Az élet túl rövid az ilyesmihez; irány vissza a menedékbe.

Igen, feltételezem, te is észrevetted már. Ez ugyanaz a buborék. Ugyanaz a metódus. A laposföldhívő pontosan – és őszintén – ugyanazt fogja mondani: azért fújta/használja a buborékot, hogy megvédje magát a háttérhatalmak propagandájától, az általuk agymosott emberektől. Ha kitekint alóla, ugyanúgy értelmetlen lesz vele vitatkozni és ő is ugyanezt fogja érezni.

Számtalan bizonyíték van arra, hogy a Föld gömbölyű. (Pontosabban geoid.) Számtalan bizonyíték van arra, hogy a Fidesz szétlopja az országot és kormányzás helyett kizárólag hatalommegtartási célú kommunikációs harcot folytat. Hiába lengetjük az űrfotókat, hiába születnek (sajnos egyre ritkábban) tényfeltáró írások, ezek az információk kívül esnek az érintettek hihetőségi zónáján, azaz értelmezés nélkül kerülnek ignorálásra.
Márpedig egy buborékba, a külvilág ignorálásába szorult emberrel képtelenség beszélgetni. A laposföldhívó nem érti, hogy a másik hogyhogy nem fogja fel az érvei kizárólagos igazát. Ugyanúgy nem fogom érteni én sem a saját buborékomból azt, aki arról áradozik, hogy Orbán Viktor a legjobb dolog, ami ezzel az országgal történhetett. És egyikünk sem akar a továbbiakban ilyen emberrel beszélgetni.

Mi a megoldás? Semmi. Az egész emberiség el van átkozva.

PS.
Arra nem számítok, hogy valaki tiltakozni fog a laposföldhívők nevében. Az viszont elképzelhető, hogy lesznek olyan kommentek, miszerint a Fidesz nem is lop, vagy nem többet és Gyurcsány, meg Soros. Ez alapján mondhatnánk, hogy ez pusztán csak mennyiségi kérdés: akik kevesebben vannak, azok hülyék, akikből sok van, azok csak pusztán máshogy gondolkodók. Óriási tévedés. Mindkét esetben az ignorálásba menekülés a lényeg. Az, hogy egyfajta védekezésképpen bezárjuk a fülünket, bezárjuk az agyunkat a másik elől, mert annyira abnormális, elfogadhatatlan dolgokról beszél. Inkább beszélgetünk olyanokkal, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak.
Kicsi buborék, nagy buborék… egykutya.

3 Comments

  1. “mennyire reménytelen a beszélgetés, mennyire értelmetlen a vita”

    Azért az, mert így fogod fel, pedig egy beszélgetés mindenkiben megindít valamit. Persze ha gyors elismerést akarsz, akkor biztosan kudarcnak fogod megélni, de ez csak a korszellemből fakadó türelmetlenség, ami bennünk van.

  2. > egy beszélgetés mindenkiben megindít valamit.

    Nem, sajnos ez igy ebben a formaban nem igaz. En talalkoztam mar olyan lapos Orban hivovel, akiben egy komplett estes vita utan se mozdult meg mas, csak az addig elfogyasztott sorben levo buborek. Cserebe azota nem beszelunk, pedig actually kedveltem ot.

    • Ez csak azt jelenti, hogy te is türelmetlen vagy, mert akkor rögtön eredményt akartál magadnak felmutatni :) És abban nem lehetsz biztos, hogy az a beszélgetés nem mozdított meg benne valamit, de talán több év lesz, amíg a világlátás benne megváltozik, és ennek te is részese voltál.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading