Nos, rakjuk tisztába, hogyan is állunk jelenleg.

Az előző, fideszes önkormányzat, a körzet fideszes képviselőjével együtt ezerrel azon volt, hogy leburkolják a Flór Ferenc utcát. Ők készítették el a terveket, ők adták be a pályázatot a pénzre. Mindezt az ittlakók megkérdezése nélkül. Az akkori ellenzék beállt mellénk. Képviselője felszólalt lakossági fórumon, publikált a blogján, befeszült az önkormányzaton belül.
Aztán jött egy váltás. A Fidesz került ellenzékbe, az Összefogás nyert. És az addig erkölcsi bajnokként küzdő ellenzék lelkesen beállt a terv mögé. Beállt mind az MSzP-s polgármester (oké, róla tudtuk, ő már egyszer nekifutott ennek a melónak), de nagyon durván beállt mögé az addig vadul ellenző párbeszédes alpolgármester és beállt mögé a momentumos körzeti képviselő is és most klasszikus fideszeses módszerekkel próbálnak átgázolni rajtunk. Ezeket észlelve a korábbi fideszes körzeti képviselő megkeresett minket, hogy nagyon szívesen segítene abban, hogy a mostani garnitúra ne burkolhasson semmit. Mármint az a képviselő, aki egy évvel ezelőtt még mindenáron burkolni akart.

Szép, mi? Benne van minden arról, miért gyűlöli a legtöbb ember ebben az országban a politikusokat. Hogy miért akkora a közöny, hogy a Fidesz gyakorlatilag mindent megtehet az országban. Mert az államot nem csak a Fidesz rabolta el, hanem vele együtt az ellenzék is. Mi, az úgynevezett nép, csak a csatatere vagyunk a koncért – a megtermelt értékeinkért – vívott harcnak.

Időközben alakult egy zártkörű Facebook csoport, pusztán azért, hogy védekezhessünk a ránk zúduló kamuzások ellen. Bejelentkezett a momentumos képviselő, tolva a megszokott hülyeséget. Az admin kidobta. Bejelentkezett a korábbi fideszes képviselő, felajánlva a segítségét. Az admin kidobta. Az illető képviselő ezek után legépelte papírra nagyjából ugyanezt és bedobta mindenki postaládájába. Közben folyt a felmérő levelek visszaküldése. Védekezve a levelek elkummantása ellen – sajnos csak két nap késéssel – az egyik ittlakó jogász megszervezte, hogy egy helyen gyűjtsük össze a leveleket, ő majd beviszi az önkormányzathoz és tételesen átveteti. Szerinted? Először nem akarták átvenni, mert koronavírus. Aztán végül csak átvették. Meglepően sok levél gyűlt össze. Csak ebben a csomagban volt annyi tiltakozó levél, mely alapján az látszik, hogy az utcában lakók 80%-a ellenzi a burkolást. Az más kérdés, hogy az önkormányzat szélesebb körben küldte ki a leveleket, amelyekről utólag azt mond, amit akar. De úgy tűnik, hogy meglepődtek az ellenálláson, mert a momentumos képviselő megint bejelentkezett valahogy a csoportba és egyrészt szörnyűlködött azon, hogy a régi fideszes képviselő milyen hazug propagandát tol, majd felajánlotta, hogy körbejár házról házra és mindenhol… khmm… elbeszélget erről a burkolásos melóról. Erre el lett hajtva a francba. Hogy értse már meg, senki nem akarja ezt a szart és menjen a fenébe a kiscsoportos meggyőzési kísérletével.

Így áll most a történet.

~oOo~

Határozottan hangsúlyozom, hogy a továbbiak már színtiszta spekulációk egy személyes blogon. Egyszerűen a felszínen zajló eseményekből próbálom összerakni, mi történhet a mélyben – és ebben vastagon benne van a tévedés lehetősége is. Ha valaki rámutat, hogy ez, meg az nem igaz, mert ilyesmi mondjuk nincs a jogban, azt például külön megköszönném.
Szóval, a tíz évvel ezelőtti, akkor a KKK elleni tiltakozásból megmaradt egy érv a fejemben. Nem értek hozzá, fogalmam sincs, hogy valós volt-e, vagy csak egy vágyvezérelt gondolat, de ott elhangzott olyasmi, miszerint az EU nem ad támogatást olyan projektekre, melyek ellen mérhető lakossági tiltakozás van. Lehet, hogy nem igaz, de mind a kétszer – azaz a KKK esetében, illetve a Flór korábbi leaszfaltozási kísérleténél is – a lakossági tiltakozás vezetett sikerre. Nos, a mostani nekifutás is EU pályázatból lenne (pontosabban, a pénz nagyjából fele EU támogatásból jönne, melyet a párbeszédes alpolgi először tagadott, de végül – az elbírálás és megnyerés után – már elismert, ami azért elgondolkodtató) és feltételezem, az EU miatt kellett csinálniuk egy lakossági felmérést is. Mivel sejtették, hogy továbbra is ellenállás lesz – hiszen kétszer már elbukott az elképzelés – ezért csinálták meg ezt a levélvisszaküldéses felmérést ilyen aljasra és álságosra. (Pusztán csak a maguk kedvéért valószínűleg nem csinálták volna, hiszen az eddigiekből pontosan tudhatták, hogy az ittlakók ellenzik a munkát.) Csakhogy még ebből a kamunak induló felmérésből is kijött egy olyan, bizonyítékkal alátámasztható eredmény, miszerint az itt élők jelentős többsége tiltakozik a projekt ellen. Márpedig ha a spekuláció alapja igaz, akkor ez buktatná az EU támogatást.

Futottam egy kört a neten. Pontosan tudom, hogy ennek mennyi az értéke, hiszen az interneten minden fent van és annak az ellenkezője is. Most viszont találtam egy érdekes doksit a Levegő Munkacsoport oldalán. Valami hasonló sztori, az önkormányzat nagyon akar egy környezetrombolással járó beruházást, a helyben lakók nagyon nem és persze történnek a disznóságok.
Ebből idéznék.

A téma brüsszeli ügyintézőjével beszélve, kiderült: a projekt értékelése során abból a feltevésből indulnak ki, hogy egy ilyen méretű beruházás nemzeti, helyi, önkormányzati konszenzuson nyugszik. Ezért nem tudják és nem is akarják fentről megkérdőjelezni a helyi önkormányzat nyilvánossági folyamatait. A nemzeti vezetők lelkiismeretére és a lakosok érdekérvényesítő képességére bízzák azt. (Ezt sajnos az önkormányzat úgy kommunikálja, mintha ez a folyamat és tartalom elvárt megalapozottságát bizonyítná.) Biztatásul elmondta, hogy a projekt támogatási döntése után is van még mód módosítani a terveket (feléjük bejelentéssel, módosítások megküldésével), ha az megmarad a projekt elvi, időbeni és költségvetési keretein belül.

Rendkívül elszomorító lenne, ha az irányító hatóság és brüsszeli döntéshozók nem felelősen, szakmai és morális alapon hoznák meg döntésüket. Azaz jóváhagynák az új vonalépítési projektrész jelenlegi terveit, és nem kérnék a Szegedi Önkormányzatot azok újraelemzésére, átgondolására. Ez azt jelentené, hogy a fenti szervek az uniós alapelveknek ellentmondóan támogatnának egy projektet uniós alapból.
Ezek az elvek a következők:
– fenntartható fejlődés, fenntarthatóság (környezeti, gazdasági, társadalmi);
– nyilvánosság, társadalmi részvétel;
– esélyegyenlőség;
– helyi hosszútávú közlekedésfejlesztési koncepcióval való összhang.

Illetve a doksiban van hivatkozás az Európai Unió Tanácsa egyik rendeletére (1083/2006/EK), de ez sajnos számomra érthetetlen nyelven íródott. Meg ahogy néztem, ez nagy projektek ország szintű szabályozására vonatkozhat, valószínűleg egy ilyen kicsi, 600 milliós beruházásra, mint a miénk, más lesz a szabályozás.
De úgy gondolom, az elvek ugyanazok.