Sötét van

Egy időben – még ha csak utalás jelleggel is – fogalmaztam meg kritikákat itt a blogon az országos politikával kapcsolatban. Aztán feladtam. Az egészből értelmetlen hangerőháború lett, papagájkommandókkal, gibbonhadseregekkel. Ma a közéleti írások – néhány kivételtől eltekintve – sározások, karaktergyilkolások. Természetesen véleményem van, de ez egy én-blog, egy publikus napló, nem pedig közéleti szócső.

Most jött el az idő, hogy kivételt tegyek.

Pontosan tisztában vagyok vele, hogy Orbán Viktor – legkésőbb 8 nap múlva – korlátlan hatalmú és korlátlan idejű diktatúrát fog bevezetni, hivatalosan is díszletté silányítva az eddig sem túl acélos országgyűlést és a választásokat. Azzal is tisztában vagyok, hogy jelenleg nem tehetünk ellene semmit. Ekkora járvány idején az utcára sem lehet vonulni, a kritikus pontokat pedig már megszállta a hadsereg.

Egy valamit tehetek, még ha jelentéktelen apróságnak tűnik is: még előtte kijelentem, hogy ellenzem. Hogy a hazaárulás legmagasabb fokozatának tartom, ha valaki egy emberek tízezreinek életét fenyegető járványrohamot alkotmányellenesen arra használ fel, hogy korlátlan hatalomhoz jusson. Ezt úgy hívják, hogy puccs. Hitler pontosan így jutott korlátlan hatalomhoz 1933. március 23-án.

A részleteket nem bontom ki, aki olvas még kritikus sajtót, az pontosan tudja, miről van szó.

PS.
Bátor vagyok, mi? Még lehet ilyesmiket irkálni. Még 8 napig.

11 Comments

 1. Ezt azért túlzásnak tartom.

  • Ez az egyik baj. Azt hisszük ebben az országban, hogy itt nem történhet semmi, ránk nem vonatkozik a történelem. Hogy ilyet úgysem mer senki. Aztán jön egy Orbán Viktor, aki meri. Mi meg utólag csodálkozunk.

  • Szerinted az túlzás, hogy ebben az országban lassan 5 éve tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet van?

  • Pedig ebben az egegyadta vilagon semmi tulzas nincs. Sot, JoeP kifejezetten visszafogottan nyilatkozott a temaban.

 2. Az ilyen események, mint ez a pandémia, a történelem során sokszor hoztak fordulópontot, változást. Nyugat-Európában a polgárság magvait, keleten a despotizmus erősödését. Sajnos szerintem is aggályos, hogy mi az, amire még annyira kell az a jogkör, mi az, amit a kezeléshez nem lehet megtenni máris? Ne legyen így, de ezzel akár Putyin nyomdokaiba is léphetne – bár ő csak a következő 16 évre kapta meg a hatalmat, de mi merünk nagyot álmodni!
  Válsághelyzet lehet, de az nem a tömeges bevándorlás miatt. Legalábbis nem nálunk, mert itt csak az áll meg, aki elnézett valamit, vagy ha a célországok visszadobják – német, svéd, stb. A válság amiatt már inkább lehet, hogy az oktatás, egészségügy és rendvédelem erőteljes lejtmenetre lett kapcsolva szándékosan és kuss a neved hazaáruló, ha ki mered nyitni a szádat! Kérem szépen, nincs itt semmi látnivaló!
  Szokták mondani, nekünk Mohács kell! Vagy legalábbis valami erős, keménytökű vezető/apakép, aki jól odaver a…valakinek, majd mindig keresünk valami célpontot! De annak nagyon, mert a másik mindennek az okozója!

  • “Szokták mondani, nekünk Mohács kell! Vagy legalábbis valami erős, keménytökű vezető/apakép, aki jól odaver a…valakinek, majd mindig keresünk valami célpontot! De annak nagyon, mert a másik mindennek az okozója!”

   Es pontosan igy marad hatalmon Orban Viktor. O az a kemenytoku vezeto/apakep, aki mindig jol odaver valakinek. Legalabbis a kommunikacioban.

   Nem, itt tenyleg nagyon radikalis valtoztatasok kellenenek. Elsosorban a fejekben, masodsorban a valasztasi rendszerben. Nalunk sajnos a liberalis demokracia ugy, ahogy van, megbukott, Magyarorszag nem kesz liberalis allam lenni, sosem volt az. A demokraciat elsosorban mindig is a szocializmus felol kozelitettuk meg, hogy minel kevesebb ismeretlennel kelljen megismertetni a nagyerdemut. Be kell korlatozni ezt a fene nagy szabadsagot, kulonben a magyar visszael vele.

 3. jajjmá!
  Fogadjunk egy rekesz jófajta fehérborban, hogy ha vége a járványnak, akkor sem fogsz tudni semmiféle diktatórikus dolgot a kormányhoz kötni, ami nem a járvány kezelésével kapcsolatos.

  • Szerintem kezdésnek az, hogy határozatlan időre, valódi indoklás nélküli felhatalmazást kérnek és hoznak össze, már egy elég jó pont. Másrészt, már most sok saját médiában az ellenzéki újságírók “felkötését” sürgetik és bár ez persze csak hangolás és propaganda, akkor elég lesz csak rendeletileg kivenni a kezükből a mikrofont – mint a sajtótájékoztatón korábban – és már nincs is gond, mert nem tudsz róla.

   Annak egyébként örülök, hogy a véleményeket itt kulturáltan osztjuk meg – ezzel már előrébb vagyunk sok tekintetben, mint a hivatalos módi. Sajnos elő szokott kerülni, de mi hanyagoljuk, a “másik” oldalra mutogatás. Részemről teljesen biztos vagyok benne, hogy “azok(tetszőleges)” is megpróbálnák mindezt – csak a körülmény és a lehetőség nem adott.

   Ahogy látszik a nyugatibb országokban, hatalomvágy mindenhol van, csak az a kérdés, mennyire sikerül a demokratikus úton tartani. Nálunk a demokráciának valóban se hagyománya, se olyan fene nagy igény nincs rá, a többség részéről. Bár azt hiszem, nagyon sokan nem is értik és nem is akarják “túl bonyolult” :(

  • Meister, ez akkora baromság, hogy vitatkozni sem lehet vele.

   https://index.hu/velemeny/2020/03/25/szolasszabadsag_remhirterjesztes_ungvary_krisztian/

   Ezt át fogják tolni a szavazógépen jövő kedden. Szerinted mikor fog Orbán egy ilyen törvényt magától visszavonni? Nem arról híres.

   Ez egy elképesztő ország. A világon mindenhol a vírustól tartanak az emberek, egyedül nálunk veszítette el a jelentőségét az egész. Éppen alkotmányos puccs folyik, ügyes propagandával az ellenzékre hárítva mindent. A vírushelyzetnek hamarosan vége lesz, nálunk viszont egy végtelenül gátlástalan pszichopata kerül teljhatalomra és ahogy elnézem, az én életemben már nem is lesz változás. A vírus pár hónapra szól, Orbán viszont évtizedekre teszi pokollá ezt az országot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *