Jón szigetek #01/07

Ilyen sem volt még. Hazaérkeztünk és két hétig esélyem sem volt írni bármit. Kint pedig annyira jól éreztük magunkat, hogy alig jegyzeteltem.
Így ez egy ilyen szénhidrátszegény útleírás lesz.

Leutazás
2018.05.26; szombat

Az előkészületekről nem írok. Katasztrofális volt, de ha visszaolvasol, láthatod is.
Azaz a szokásos.
Éjfélkor terveztük az indulást, délután még túrákat terveztem újra, aztán hirtelen ötlettel ledőltem aludni és meglepő módon sikerült is. Este 11-kor kipihenten ébredtem.

Belgrádig vittem a kocsit. Ahogy kezdett világosodni, Barna vette át a kormányt.

Mivel az úton nem történt semmi érdekes (ha te sem szereted a meglepetéseket, ajánlom ezt az írást), elmélkedem egy kicsit a navigációról.
Nem egyszerű.
Tavaly őszig esküdtem a Waze-re, de Toszkánában nagyon sokszor felidegelt. Rendszeresen elveszítette a kapcsolatot a szerverével, ilyenkor megsüketült, megnémult, használhatatlan lett. Ha úgy érzékelte, hogy áll a kocsi, reklámokat tolt a képernyőre, emiatt Pisában el is tévedtünk, mert nem tudtam, hogy az araszoló sorból hol kell kijönni a körforgalomból. Szóval berágtam rá.
Csak hát… mi az alternatíva? Nem beszélve arról, hogy Szerbia 2-es zóna, Macedónia meg egyenesen 3-as, szóba sem jöhet a roaming. Offline navigációra jó a Here We Go, illetve a Garmin túrapgs-em. Az utóbbi autóban használhatatlan, a Here We Go meg… kapják be. Tök jó lenne, erre egy abszolút hétköznapi dologgal, pontosabban a hiányával kinyírták a program használhatóságát. Arról van szó, hogy ha el akarsz menteni egy koordinátát, akkor magától ad neki nevet és nem engedi átnevezni. Tudod, miből adja a nevet? A hely irányítószámából. Ember legyen a talpán, aki a közel harminc helyszín esetén az irányítószámból ki tudja találni, melyik az aktuális célpont. Gondolj bele: mennyire banális egy dolog? És nem, nem oldják meg. A fórumokon két éve hőbörögnek az emberek. Leszarják.
Végül azt találtuk ki, hogy lefelé és visszafelé marad a Here We Go (két közbenső állomást kell megjegyeznie, itt még tudok választani), odalent meg, amikor már van roaming, akkor jó lesz a Google Maps.
Tulajdonképpen jó is volt. Eltekintve attól az apróságtól, hogy sem a sebességet nem írja ki, sem az aktuális limiteket. Ami – szerintem – az abszolút minimum. Szerencsére rátaláltam a Velociraptor alkalmazásra, azóta lelkibéke helyreállt.

Szerb-Macedon határ. A zenegépben épp Cher-től ment valami dinamikus nóta, Barna pedig a levegőbe bokszolt.
– Mindig erről álmodoztam! Hogy ez a dal szóljon a háttérben, miközben éppen valami erőszakszervezet igazoltat!
– Hát, a legjobb helyen vagy.
– Felveszem a napszemüvegemet.

Éppen csak hogy reggeli szürkület volt.

– Ez az!
– Figyelj, napszemüveg nálam is van – jegyeztem meg – Felvegyem?
– Szuper. Megtennéd, hogy ritmusra bólogatunk?
– Persze.

És úgy mentünk át, valami hajnali órában a szerb-macedón határon, hogy a Cher nótára mindketten, az első üléseken, sötét napszemüvegben, ritmusra bólogattunk.

Görögországban visszavettem a volánt. Érdekes vidék. Az autópályán nincsenek benzinkutak. Ha tankolni akarsz, akkor le kell menned a sztrádáról és keresni egyet. Ezt a logikát soha nem tudtam megérteni. Autópályán a benzinkút alap dolog, lehet tankolni, lehet pihenni, mindkettő fontos a közlekedés szempontjából. Na mindegy, javaslom, hogy Macedoniában tankolj tele az RS kútnál (olcsó és megbízható, egy euró borravaló után mindenki Főnök Úrnak nevezett és mindent megkaptam, amit akartam), nálunk ez az adag ki is tartott a végcélig.

Vicces volt, amikor lementünk az A2-ről és elméletileg jött volna az A5 pálya. Elméletileg. A Google Maps tudott egy rövidebb utat. Mely egyre gyérebb minőségű lett.
– Figyeljetek, mindjárt tehenek is lesznek! – jegyeztem meg.
Lettek.

De aztán visszataláltunk a főútra és minden rendkívüli esemény nélkül el is jutottunk a szállásunkra, Lefkádára, azon belül is Lefkádaváros külvárosába.

Kedves szállásadó, elképesztően hangulatos hely.

DSC_5219

DSC_5298

DSC_5293

– Azannya, ez egy medence! – vette észre Barna – Este nehogy már ne üljünk bele egy sörrel!

Tábla a medence mellett: alkohollal még csak megközelíteni is tilos a medencét. Plusz nem szabad felügyelet nélkül hagyni a gyereket.
Barna sunyi pillantással: – Na, erre rábasztatok!

Délután még besétáltunk a fővárosba. Tipikus görög szigetfőváros. Zsúfolt utcák, modern épületek, az óváros valamivel hangulatosabb. Akartunk enni is valami autentikusat, de a vízparti éttermek gyanúsan üresen kongtak, beljebb meg horribilis árakat találtunk, végül Barna vásárolt valami szalmakalapot (elképesztően igaza volt, a túző napon végrehajtott túráinkon nagyon kellett), utána bevásároltunk a boltban és otthon csaptunk egy orbitális görög vacsorát: dolma, görög joghurt, feta sajt, olajbogyó, retzina.

DSC_5212

IMG_20180526_212202_HHT

Aztán szunya. Közös takarót kaptunk Nejjel. Ebből gond lesz.

5 Comments

 1. Mi a baj a Google Maps offline módjával?

 2. Sygic.
  Nem is értem hogy nem ismerik az emberek.
  Legutóbb 19€ világ örök liszensz volt akcióban.

 3. Nekem nagyon sokáig a Navigon volt a kedvencem. Összesen 1 helyen tévesztette el az egyirányú utcát, azt is pont a házunk előtt (igaz, a helyiek között nincs megegyezés, hogy valójában merre is egyirányú). Nagyon megbízható volt egy ilyen városban, mint Isztambul.
  Legjobban az tetszett benne, hogy 3 útvonalat ajánlott fel: optimális. Majdnem optimális, meg a tökön-babon-mindenen-keresztül-legrövidebb. Az aktuális forgalomtól függően kényelmesen válogathattam közülük. Még egy HUD kiegészítőt is vettem hozzá, mert úgy este még látványosabb volt. :D

  Aztán ugye a világ felgyorsult. Isztambulban pedig hetente jelennek meg új városrészek. Meg az önkorik is mutogatni akarják magukat a főnöknek (meg az elcsent betont is valahova be kell önteni), így az utak tényleg hetente változnak. De a Navigonnál kitartanak a mellett, hogy elég évente 4x frissíteni a térképet… De ezt is úgy, hogy a 2 éve épült híd még mindig nincs rajta…

  Azért írtam ilyen hosszan, mert lehet, hogy más országban másnak jobban bejön.

  Most én is a Sygic-en vagyok. Offiline térkép, és ha van net, akkor dugófigyelő is. És egészen jó! A térképek egészen frissek. Mondjuk a hegyi falvakban tud érdekeset, de ott a többi cég sem 100%-os
  Sajnos a nav része nem egy matekzseni. Úgy néz ki, mintha az útvonalon pontok lennének, amiken mindenképpen át akarná vezetni az autót. Ahelyett, hogy a végcélt nézné. Ha úgy döntök, hogy mégsem megyek le a lépcsőn, ami szerinte főút, akkor még legalább 20 km-t kell mennem, hogy ne akarjon mindig visszavinni a lépcsőre. És akkor is csak azt mondja, hogy talált egy x perccel rövidebb utat (vagyis ne U-kanyarral menjek vissza, hanem mehetek tovább, mert ott van a következő pont).

  A Waze a mi részünkről inkább csak játék. Jó, ha 100 ember használja a 20 milliós városba. E miatt nem igazán használható a közösségi része…a térkép pedig… mióta a Google megvette, legalább Isztambul olyan 98%-ban jól van betáplálva.
  Igazándiból csak azért használom, mert a hangokat kicseréltem. De néhány verzió óta ezt is már csak rootolt telefonon lehet. :P

  A Google saját térképe mindig is furcsa volt errefelé. A kezdeti időszakban simán 2 km-t el volt csúszva keletre (mint a régi szovjet térképek). Mostanra többségében rendben van. Bár az utcanevekkel még vannak gondok.
  A navigációja sem túl jó, főleg az egyirányú utcák esetén. De viszont ha nem utcát keresek, elég jó a keresője. Meg ugye PC-n becsillagozom, hova akarok menni, vagy e-mailben kapok címet, vagy messengeren, akkor ő nyílik meg a legkönnyebben (máig nem értem, miért nem lehet a helyet a Google Maps-ról a Waze-ba adni). A célpont megjelölése ebben a legjobb. És még dugófigyelő is van benne.
  Én Offline-ban elég nagy darabokat le tudok tölteni.

  Nálunk van még a Yandex, ami szintén elég jó. Sőt! A dugó része már gyanúsan is túl pontos(*). Ha nem zavar, hogy Putyin is követ, akkor őt is ki lehet próbálni.
  *: egyes elméletek szerint a dugófigyelő úgy működik, hogy a térfigyelő kamerák egyszerűen elmentik, melyik rendszámú jármi, mikor merre járt. Ez alapján számolja ki, hogy az adott távot mennyi idő alatt tették meg.

  Még van a Maps.me, ami nagyon jól bevált. Ő inkább a gyalogos barangoláskor jó. Szintén offile térkép. A letöltött adatbázisban nagyon jól lehet keresni üzletekre, éttermekre, mindenre. Eddig nem találtunk benne hiányt. Még olyanok is vannak, mint pl. vízesés, vagy más természetes látnivaló.
  A kedvenc funkció mégis az, hogy a látnivalókat előtte a Google Földben gyűjtöm, majd KMZ-ben átrakom minden érintett telefonjára.

  • Köszönöm a részletes értekezést. Jelenleg nálam az annyi bajnak is annyi baja van, képtelen vagyok a tippeket megnézni, mint ahogy érdemben reagálni is. De meg fogom vizsgálni az ajánlott alternatívákat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading