Vegyünk jegyet

Lányomnak konkrét időpontban meg kell jelennie Jacksonwille-ben. Viszonylag későn állt össze a kép, ilyenkor már nem nagyon lehet válogatni: vagy sok átszállás, hosszú utazással, vagy cefet drága lesz a jegy. Átnéztük a lehetőségeket és az első verzió mellett döntöttünk. Tap Liszabonba, ott egy nap várakozás, Tap Bostonba, ott fél nap várakozás, majd valami helyi cég (a Tap megbízásából) Jacksonwille-be. Így sem volt olcsó.

Leültünk a gép mellé. Vegyem meg én a jegyet, mert nekem van dombornyomott kártyám, majd kifizeti. Bepötyögtük az adatokat, oké, fizetünk. Hogyan? Legyen Paypal. A Flytap weboldala átirányított, beléptem, taktikusan átállítottam, hogy a bankom konvertáljon, ne a Paypal a brutális szorzójával, mehet… hibaüzenet. Nincs elég pénz.
Hoppá. Ekkor már leesett, az összeg 13e forinttal túllépte a limitet. Beléptem a netbankba, átböktem a limitet, vártam 5 percet, hogy érvényre jusson, gyerünk vissza a Paypal tabjára. Retry gomb. Erre közölte, hogy ezt a kártyát blokkolta, kössem össze az account-omat egy másik kártyával.
Hogy erre mit mondtam, azt nem írom le. Hülyeseggfejidióták. És ez már az erősen cenzúrázott változat.
Látszott, hogy ebből már nem lesz énekes halott. Cancel.
Legfeljebb fizetek közvetlenül a kártyával.

Nem volt legfeljebb. A Flytap elegánsan továbblépett, mintha sikerült volna fizetnem. Ott volt a booking, névreszólóan. Csak éppen hiányzott róla néhány dolog. (Foglalási kód, járatszám, meg ilyenek.)

Elég hülyén néztünk egymásra. Dóra azt mondta, ne foglalkozzunk vele, vegyünk egy másik jegyet. Csakhogy egy ilyen komplikált utazásnál tutira nagy kavarás lesz belőle, ha lesz egy félig létező és egy teljesen létező foglalása. Ha léteznek rugalmatlan cégek, akkor a repülőtársaságok ezerszer azok, simán lehet, hogy ottragad valahol egy csomó értetlen egybites hivatalnokkal körülvéve.
Ezt először törölni kell.
Nyilván mi nem tudtuk. Oké, ügyfélszolgálat. Direkt chat nem volt, csak Facebook, illetve Skype. Az FB, na az minden volt, csak nem megfelelő platform, a Skype meg valamiért nem ment a gépemről. Semmi gond, van telefonszám. Lányom beszél angolul, spanyolul, meg fogja értetni magát.
– Hívhatom a mobilomról? Nem lesz drága?
– Nyár óta roaming van. Hívjad csak.

Nem írom le az egészet. Mint egy Kafka novella. Ötször hívta őket, mindannyiszor el kellett mondania az egész sztorit (hol angolul, hol spanyolul), aztán továbbkapcsolták valahová, ott megint el kellett mondania, majd továbbkapcsolták valahová, ahol nem vették fel. Persze a kapcsolat élt, a hívóidegesítő zene folyamatosan szólt.
1 óra 7 perc. Ennyi telt el, mire az az ember, akinek jogosultsága volt megnyomni a delete gombot, felemelte a hájas seggét és a telefonkagylót, majd sikerült vele töröltetnünk a foglalást. Utána közölte, hogy várjunk egy napot, mielőtt új jegyet vennénk, nehogy merge legyen.

Másnap már simán megvettük a jegyet direktben. Pár nappal később már működött a Paypal is a régi kártyámmal.

Hogy honnan tudom, hogy 1 óra 7 perc volt a hívás? A telefonszámláról. 15e forint volt, csak ez a tétel.
Á, nem voltam ideges.
Nej nevén fut a flotta, ő ment be ügyintézni. Elsőre valami oltári nagy marhasággal hajtották el. (Nincs a szerződésben roaming Portugáliával.) Mondtam neki, hogy ezt nem fogadom el. Erre meg ő lett zabos, utál postást játszani. Másodszorra azzal jött visza, hogy a portugál vezetékes szám az 3. díjzóna, azért nem volt roaming. Erre kis híján elsírtam magam. Nem hiszem el, hogy ennyi inkompetens ügyfélszolgálatos dolgozik a Telenornál. (A 3. díjzóna az nagyjából Afrika.) De Nej azt állította, hogy ezt a weboldalon mutogatták neki. Oké, gondoltam megnézem. Ha a mondott ökörséget nem is találtam meg, mást viszont igen.

Mi nem számít roamingnak? Ha Magyarországról telefonálsz külföldre, az EU-ba, vagy más országba, akkor az nemzetközi hívásnak minősül, más díjak, feltételek vonatkoznak rá.
https://www.telenor.hu/roaming/roaming-hasznalata

Na, ezt is megtanultuk. Megvolt a tanulópénz.

Az azért vicces, hogy ha ebéd után kocsiba vágjuk magunkat és átautózunk Párkányba, visszük a laptopot, majd onnan hívjuk mobilról Portugáliát, akkor még az útiköltséggel és mobilnetezéssel együtt is sokkal olcsóbban megússzuk az egészet.

Most mondja valaki, hogy nem érdekes világban élünk.

PS
És akkor jött ez.

18 Comments

 1. Szerintem ha Szlovákiából telefonálsz Portugáliába akkor is ugyanazt a magyar percdíjat fizeted :)

 2. Akkor lehet, hogy én nem értem a roaming fogalmát. :)

 3. Hmm, lehetséges, hogy ez úgy van, hogy ha például kiutazok Portugáliába, akkor magyar számot annyiért hívhatok, mint ha itthon lennék, de ha portugál számot hívok, akkor ez már nemzetközi hívás lesz magas tarifákkal?
  És mi van ilyenkor a mobilnettel? Ha bekapcsolt waze-zel utazok Európában, akkor az mind nemzetközi forgalomnak fog számítani, csilliü pénzért?
  Nem igazán értem, de azt hiszem itt az idő, hogy utánajárjak.

  • Igen, a roaming azt jelenti, hogy a saját számod/telefonod használod kint, a tarifacsomagodnak megfelelő díjtételek szerint, nincs plusz költséged.
   A változás annyi, hogy régebben volt külön roaming táblázat, ami alapján plusz költséggel járt a hazai/saját hálózatos/egyéb hívások indítása külföldön (még régebben a fogadása is…), de most az EU eltörölte ezt a plusz díjat, nem kérhetnek magasabb összeget az idegen (külföldi) hálózatból indított hívásért, mint ha ugyanazt a hívást a saját hálózatodból indítottad… Viszont ha a tarifatáblázat alapján 300 Ft/perc egy londoni számot felhívni Pestről, akkor a saját mobilodról ugyanennyi lesz akkor is, ha az Oxford Street-en tárcsázod a szomszéd utcát…
   Mobilnetnél ugyanez a helyzet: ha van egy hónapban 2GB-os forgalmad, akkor azt mindegy, melyik hálózatban fogyasztod le, nem járhat plusz költséggel. Ha túllépted, akkor vehetsz a hazai díjtételek szerint plusz gigabájtokat, az ugyanannyiba fog kerülni, mintha itt használnád el… (pl. Voda Red korlátlan net az az EU-ban is korlátlan…)
   Kávzi ezzel tudsz kint spórolni, ha helyi számot hívnál: Skype Out vagy Viber Out hívás, az nem drága, a mobilnet miatt meg plusz költség nincs rá… (és innen is talán úgy a legolcsóbb külföldöt is hívni, 2-5 cent/perc körül megáll a legtöbb uniós ország…)

 4. @AiRLAC:
  “Az 1-es roaming díjzónából kezdeményezett, Magyarországra vagy bármely 1-es roaming díjzónába tartozó országba irányuló hanghívásért előfizetőinknek a tarifacsomagjuk és az igénybe vett egyéb kiegészítő szolgáltatásaik szerinti, hálózaton kívüli belföldi (más mobil vagy vezetékes) irányba történő hívásindításra érvényes díjat kell fizetniük. ”
  https://www.telenor.hu/roaming-valtozas

 5. Az ilyen esetekre vannak a VoIP appok, ha lehet reklámozni, akkor pl. a Rebtel. Feltöltesz rá pénzt, és utána kb. a helyi tarifával éred el a külföldi számokat. Sőt, ha sokat telefonálsz, akkor vannak korlátlan havidíjas csomagok is, a magyar hívásdíjakhoz képest nevetséges összegért.

  A hely neve egyébként nem Jacksonville?

  • Ennek a szolgáltatásnak milyen a minősége? Én a MobilVOIP (browsercalls) nevű szolgáltatást használom de az nagyon gyatra. Sokat késik a hang még akkor is ha itthon wifiről hívok valakit.

 6. Amennyire en tudom roaming soran a hazai halozatra es az epp aktualis tartozkodasi helyre van kedvezmeny.

  Ha Portugaliaban vagy akkor a portugal es magyar vezetekes szamokra annyiert hivsz amennyiert a tarifad alapjan magyar vezetekest hivnal itthonrol, illetve a portugal mobilszamokra annyiert hivsz amennyiert magyar nem-sajat-mobilhalozatos szamra hivnal szinten itthonrol.
  De ha Portugaliabol pl. nemet szamot hivsz az nemzetkozi hivas, es annyiba fog kerulni amennyibe akkor kerulne, ha itthonrol hivtad volna ugyanazt a nemet szamot.

  • Nem pontosan. De meg tudom mutatni, hogy mit küld a szolgáltató:

   Tisztelt Ügyfelünk! Üdvözöljük Irorszàgban! Tàjékoztatjuk, hogy az EU-ban is belföldi dìjszinten hasznàlhatja telefonjàt a méltànyos hasznàlat erejéig. Magyarorszàgra és EU-ba történö hìvàsindìtàs és SMS küldés esetén a belföldi dìjcsomag hàlòzaton kìvüli percdìjai az irànyadòk (hàlòzaton belüli percdìj csak belföldön érvényesül), de maximum 74,5 Ft/perc és 23,5 Ft/SMS, MMS küldés 23,5 Ft/db. Az Ön àltal hasznàlt dìjcsomagban foglalt adatmennyiség EU-ban is leforgalmazhatò a dìjszabàsban meghatàrozott mértékig….

   A lényeg az, hogy “belföldi díjszinten”, vagyis a portugál szám hívása továbbra is külföldi hívásnak lesz kiszámlázva.

   • Ó, de megcifrázták. Viszont kezdem érteni. A “belföldi díjszint” nem azt jelenti, hogy belföldi díjszint, hanem azt, hogy belföldről indított hívás díjszintje.

 7. @Fred: “Amennyire en tudom roaming soran a hazai halozatra es az epp aktualis tartozkodasi helyre van kedvezmeny.”
  Rosszul tudod.
  Nincs.
  A roaming (jelenleg még) azt jelenti, hogy a külföldi hálózatot használva originálják a hívásodat. Az szépen hazajön Magyarországra és ha mondjuk portugál vezetékes számot hívtál, akkor megint kimegy portugáliába. Amiért az operátor roaming nagyker díjat fizet a portugál mobilcégnek és a nemzetközi hívás díját valamilyen közvetítőnek.
  Semmi oka nincs kedvezményt adni – nem is ad…
  Az EU roaming szabályozás ad annyi könnyítést, hogy belföldi díjszinten számlázzák a hívást (RLAH: roam like at home), tehát olyan mintha itthon lettél volna. De ettől még nem fogod olcsóbban hívni se Angliát, se Portugáliát.
  @Joep: Igen, a belföldi díjszint azt jelenti… :)

  • nem, te tudod rosszul:

   https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/nemzetkozi-roaming/roaming/eu/valtozasok

   Az EU-ból magyarországi alapdíjas számra, illetve az EU-ból EU-ba roaming helyzetben alapdíjas számra indított hanghívás, illetve belföldi hívószámra küldött SMS és MMS küldés esetén – a méltányos használat erejéig – a belföldi díjcsomagban meghatározott hálózaton kívüli díjak az irányadók. Amennyiben a díjcsomag tartalmaz lebeszélhető perceket és SMS-eket, azok az EU díjzónán belül felhasználhatóak ugyanazokba a hívásirányokba, mint belföldi helyzetben, például a Mobil L csomagba foglalt 150 perc vagy SMS belföldön és az EU díjzónában is használható. A más hálózatokba irányuló hívásokra és SMS-ekre felhasználható havi díj az EU-s beszélgetésre és üzenetküldésre is igénybe vehető.

 8. @Dr. Szöszi.
  Félreértesz. Pont ugyanannyiért hívod Portugáliát Liszabonból mint Budapestből.
  Tehát zero kedvezményt kapsz a külföldi portugál hívásra. Továbbra is 1-es zóna díjáért hívod.
  Tehát Fred alábbi feltételezése téves:
  “… portugal es magyar vezetekes szamokra annyiert hivsz amennyiert a tarifad alapjan magyar vezetekest hivnal itthonrol,”
  De próbáld ki nyugodtan,

  • Munkakörileg (Telekom) utánajártam, rosszul tudtam. Tehát EU-ból, pl. Portugáliából (vagy Szlovákiából – elég kimenni Párkányig) OLCSÓBB hívni az EU-t (mondjuk egy Liszaboni vezetékes számot), mint Magyarországról.
   Itthonról hívod akkor az nemzetközi hívás (99-XXX Ft), ha EU-ból hívod, akkor az más (hálózaton kívüli) mobil vagy vezetékes hívás díja (de max 74,5 Ft/perc).
   Szóval ma még ha az EU határ mellett laksz, akkor érdemes a külföldi hálózatra fellépni én onnan hívni EU-t.
   Jó hír, hogy változni fog a szabályozás és itthonról is olcsóbb lesz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *