2016.03.12; szombat

A boltból kisüvegben levadásztam a teljes Zsubrowka családot. A tiszta vodka borzalmas, a két, Magyarországon még nem kapható fajta pedig mézes-citromos, illetve valami ánizsos. Közszolgálati híreinket hallották.

Most döbbentem rá, hogy jó hat napja alig beszéltem. Magyarul semmit, a helyiekkel meg inkább csak mutogatunk. És ez még napokig így lesz. Az írásnak jót tesz.

A teljes kiőrlésűnek vásárolt kenyérről kiderült, hogy fügedarabok vannak benne. Egy barna kenyérben. Érted? Egy ilyen fűrészporszerű, feketelyuk sűrűségű barna kenyérben. Na most, erre megy a vaj, a füstölt sajt, a füstölt sonka és a kígyóuborka. Tiszta Május 35.

Magyarországon négynapos ünnep. A sétálóutcán rengeteg magyar beszéd.

Majdhogynem ünnepi ebéd. Jól választottam. A tejbárban kértem zsureket és ez olyan volt, hogy megszólalt. Pontosabban, énekelt. A zsurek elméletileg krumplileves, de ebben annyi kolbász és erdei gomba volt, hogy megállt benne a kanál. Volt benne főtt tojás is. Krumpli nem annyira, de nem is hiányzott. Másodiknak pedig tócsit kaptam, vastag erdeigomba-szósszal. Tökéletes volt.
Ráadásként találtam egy szivarboltot, ahol normális áron volt normális szivar, ami azért is meglepő, mert errefelé még csak nem is hallottak olyan eszközről, hogy humidor. A többezer forintos szivarok is csak úgy hevernek a pulton.

A tökéletes ebéd után a hóesésben kiültem a patak partjára és élvezettel elpöfékeltem egy egyórás szivart. Időnként leráztam magamról a havat.

Azért a remetéskedésnek is van némi hátulütője. Ma délután már együtt énekeltem Cohen-nel a Take This Waltz-ot. Igaz, van előnye is: senki nem hallotta.

Kicsit furcsán játszik a véletlen. Nemrég olvastam Luciánál a “Call me Ishmael” mondatot, még meg is lepődtem, hogy nocsak, én is pont ezt olvasom, de aztán leesett, hogy nem, hiszen az egyik bálna, a másik meg gorilla, erre ma este a Trendvadászban a csajszi ugyanezzel a dumával próbálta lekoptatni azt a lengyel Vojcseket(*). Kicsit sok lett az Izmaelből, és akkor a Bibliáról még nem is beszéltem.

(*) “Vojcsek itt van baszni pingvint.” Elég hatásos belépő.