Go human, go

Pár napja megjelent egy hír egy pár hónappal ezelőtti eseményről, miszerint egy számítógép megvert go-ban egy európabajnok szintű versenyzőt. Egymás után ötször. A bejelentés döbbenetes, mivel még egy évvel ezelőtt is az volt a hozzáállás, hogy gépi intelligencia erre még jó pár tíz évig nem lesz képes. A go-ban ugyanis nem lehet nyers erővel győzni, ott gondolkodni kell. Erre volt képes ez a gép, és nem is akárhogyan. Amilyen hisztis világban élünk, rögtön meg is jelentek korunk ludditái, hogy itt van a világvége, a gépek öntudatra ébrednek, Skynet, terminátor, végünk. Szerencsére az Index cikke mellett megjelent az emberiség csattanós válasza is: a reklámrovatban fényképes cikkajánló arról, hogy Rita Ora művésznő pucéran zongorázott.

Gépek, esélyetek sincs.

2 Comments

  1. Én is lehidaltam. Annyira, hogy még ki is postoltam a Fácséra. :) A Skynetezőkön én is röhögök, ám pár hónapja egy rádióadón hallgattam egy beszélgetést egy katonai szakértővel és az azért elgondolkodtatott. Az illető szerint a drónokon alkalmazott alakfelismerő szoft ma már ott tart, hogy felismeri a levegőből Juszufot és célzottan végez vele. Ha ezt nekem valaki pár éve jósolja, akkor először is kinevetem, utána meg azt tanácsoltam volna, hogy vegyen vissza a halivúdi vackok nézéséből amíg nem késő. :)

  2. A ludditákat könnyen lehet utólag valamilyen romboló és a haladást gátló mozgalomnak tekinteni (spanner into the works, yeah), de ez valójában az eddigi legembertelenebb rendszer, a korai kapitalizmus elleni harc volt. És elbuktak, persze, mert az állam is a tömegtermelésben volt érdekelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading