Fülinap

Nocsak, nocsak, egy újabb születésnap. Ünnepeljük meg.
De mit is?
Hülye kérdés. Hiszen ezen a napon születtünk. Most van éppen X éve. Kereken.
Biztos? Oké, hogy ugyanúgy nevezzük a napot, de biztos, hogy kereken X*365 napról van szó? És mi a helyzet a szökőévekkel? Valójában, ha a napokat nézzük, negyvenegy évesen már tíz nappal is el lehetünk csúszva.
Akkor most mi van? Kezdjük ott, hogy ezek csak számok. Az emberek találták ki. A természet nem használ sem órát, sem napot, sem évet. Működik. Mi próbáljuk csak valamilyen formában mérni, korlátok közé kényszeríteni az időt. Azt az időt, melyet a természet szintén nem ismer – nem véletlen, hogy mérni sem akarja. Van csillagok járása, van időjárás, van születés, van szerelem, van reprodukálás, van meghalás… idő, az nincs. Csak mi találtuk ki, mert egyszerűsíti az életünket. Mi találtuk ki a tick-et, a percet, az órát, a napot, az évet. Az utóbbit speciel úgy, hogy a leghosszabb nap június 21-re essen, a legrövidebb meg december 21-re. Ehhez persze játszani kellett a szökőévekkel, de a mérés működik.
Oké, de akkor mi is a lényege az év mérésének? Az, hogy mindegyik általunk elnevezett nap, függetlenül attól, hogy ide-oda csúszkálunk, mindig ugyanazt a Nap-Föld viszonylatot jelentse. Ez a mérés lényege. Azaz a születésnap pontosan annak az ünnepe, hogy aznap áll úgy egymáshoz viszonyítva a Nap és a Föld, mint, amikor megszülettünk. Ezt ünnepeljük.
Biztos? Persze, hogy nem. Nem azt ünnepeljük, ahogyan a Nap és a Föld áll, hanem azt, hogy _megszülettünk_. Az együttállás csak apropó. Emlékeztet minket. Hogy most van itt az ideje annak, hogy tegyünk le mindent kezünkből és pusztán örüljünk annak, hogy létezünk. Hogy emlékeztesse mindazokat, akik érintettek, hogy örüljenek annak, hogy vagyunk. Nem az a lényeges, hogy hányadik, hanem az, hogy van.

3 Comments

  1. Boldog Nap-Föld együttállási ünnepet :-)

  2. Boldogat! Jó sokat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *