A megismerés sebessége

Közhely, de ettől még igaz: mást lát az az ember a tájból, aki autóval halad rajta keresztül, mint az, aki gyalog. Ha alacsony a sebesség, több időd van a részletekre, több időd van elgondolkodni azon, mit is látsz.

Nyilván ezt mindannyian tudjuk. Mégis, amikor tanulunk, sokan figyelmen kívül hagyják. Nincs olyan, hogy “Exchange Server 24 óra alatt”, még akkor sem, ha egy könyvkiadó ezt állítja. Pontosabban van, de ez csak olyan, mint amikor repülőgéppel átrepülsz egy táj felett. A videók, a tanfolyamok is csak olyasmik, mint egy vezetett autóbuszos túra: átmész a terepen, néhány jellemző helyen ki is szálltok, az idegenvezető mond ezt-azt… de az egésznek a lényege az, hogy legyen egy átfogó képed és esetleg felkeltse benned a vágyat arra, hogy a környéket jobban is megismerdd.
És ekkor jön a túrabakancs.

2 Comments

  1. Nyilván egyetértek, csak annyit tennék hozzá, hogy a “24 óra” láttán automatikusan az 1 napra asszociálunk, holott az eredeti, angol nyelvű könyvekben ez valójában 24 kb. egy óra alatt elolvasható, megtanulható lecke volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.